Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Z droždí, lžíce cukru a mouky a trochy vlažného mléka necháte na teplém místě vzejít kvásek. Rebarboru oloupete, nakrájíte na malé kostičky, vsypete... více o Jahodovo-rebarborový koláč
Z bílků a poloviny cukru vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s máslem, nastrouhanou kůrou z citronu, zbylým cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.... více o Mandlová bábovka
Sušenky nebo zbylé vánoční cukroví rozdrtíme úplně na prášek. Rozdrcený prášek dáme do misky a přidáme rozehřáté máslo s vanilkovým cukrem. Dobře... více o Mražený dort z Flory
Nakrájejte čokoládu na menší kousky a vložte do misky. Zahřejte smetanu k bodu varu a zalijte s ní čokoládu. Nechte 5 minut odstát. Pomalu míchejte ... více o Ganache do koblih nebo dortů
Připravte si pečicí formu, vymažte ji máslem a vysypte hrubou moukou. V míse vyšlehejte žloutky, změklé máslo a cukr do pěny. V další míse ušlehejte z... více o Velikonoční biskupský beránek
V hrnci rozpustíte tuk a odstavíte z plotny. Přidáte kokos, cukry, sušené mléko a směs mícháte v horké lázni, až se utvoří hladká hmota. Hotovou... více o Dvoubarevná čokoláda do formiček
Na dno dortové formy vyskládáte vrstvu piškotů, tu zalijete vanilkovým tvarohem a na něj opět vmáčknete vrstvu piškotů. Teď vyšleháte a dle chuti... více o Vylepšený nepečený dort
Tyčinku Margot nastrouhejte nahrubo. Vyšlehejte máslo s cukry, žloutky a mlékem. Přidejte margotku, mouku smíchanou s kypřicím práškem a nakonec... více o Bábovka Margot
Mouku, cukr a prášek do pečiva smíchejte v míse. Přidejte vejce, smetanu a vypracujte hladké těsto. Naplňte jím pekáček vymazaný tukem a vysypaný... více o Švestkový koláč ze zakysané smetany
V rendlíku přivedeme k varu vodu s olejem a špetkou soli. Jakmile se začne směs vařit, vsypeme mouku. Hmotu důkladně mícháme. Když se přestane lepit... více o Mini věnečky
Jahody omyjte, zbavte stopek a osušte papírovou utěrkou. Polovinu jich rozmixujte se dvěma lžícemi cukru. Oddělte bílky od žloutků. Žloutky ušlehejte... více o Jahodové tiramisu podle časopisu F.O.O.D.
Borůvky dejte do kastrolu, přidejte 2 lžíce cukru, 2 lžíce vody a přiveďte k varu. Svařte na středně hustou omáčku, která bude stékat ze lžíce, a... více o Borůvkový mls s meruňkami
Do kastrůlku dejte mléko, rozmíchejte v něm žloutky, přidejte cukr a škrob a dobře rozmíchejte. Přidejte amaretto a za stálého míchání a na mírném... více o Opilé broskvové poháry s amarettem
Plátky želatiny dejte do misky, zalijte studenou vodu a nechte asi 5 minut nabobtnat. Formu (11 x 30 cm) lehounce vytřete olejem a vyložte... více o Jogurtová šarlota
Dno rozevírací dortové formy (20 cm) zlehka vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Sušenky rozmixujte na drobky, přidejte na kousky pokrájené... více o Nepečený malinový dort
Oddělte bílky od žloutků. Do velké mísy nasypte mouku s práškem do pečiva, přidejte cukr, pokrájené změklé máslo a žloutky. Suroviny promíchejte, aby... více o Hraběnčiny řezy podle časopisu F.O.O.D.
Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva, kořením a kakaem. V jiné větší míse rozšleháme med, vejce a cukr. Poté střídavě zapracujeme moučnou směs... více o Medánek
Sušenky nalámejte na kousky, rozdrťte např. pomocí hrnečku a smíchejte s rozpuštěným máslem. Dortovou formu vyložte papírem na pečení a strany vytřete... více o Americký cheesecake
Do mixéru dáme oloupané banány. Přilijeme kokosové mléko a přisypeme kakao. Mixujeme do hladka. Rozmixovanou směs nalijeme do krabičky a uložíme na 6... více o Domácí zmrzlina
Předehřejeme si troubu na 180 °C. Na plech vyložený pečicím papírem nasypeme ořechy a pečeme v závislosti na druhu trouby i ořechů přibližně 15-20... více o Karamelizované pečené ořechy
Pořádně propláchnutou rýží dejte do hrnce, zalijte mlékem a vařte doměkka, dokud se nevstřebá všechno mléko. Po dobu vaření míchejte, aby se rýže... více o Rýžový nákyp s kompotem
Do misky nalijte vlažné mléko, rozdrobte do něj droždí, přidejte špetku soli, zaprašte moukou a nechte na teplém místě asi 10 minut vzejít. Do mísy... více o Pražský koláč s ovocem
Rebarboru oloupejte a nakrájejte na centimetrové kousky. Dejte ji do kastrolu, přidejte slité rozinky, koření, trochu vody a přiveďte k varu. Přisypte... více o Mřížkový koláč s rebarborou
Rebarboru oloupejte a nakrájejte na délku pečicí formy. Do širokého kastrolu nebo vyšší pánve nalije asi 50 ml vody a svařte se 60 g cukru, pak... více o Rebarborový obrácený koláč s mandlemi
Začněte omáčkou. Do kastrolu dejte cukr, vodu i sůl a za stálého míchání přiveďte k varu, připravte zlatohnědý karamel, asi 7 minut. Vmíchejte... více o Grilované banány s kokosem a karamelovou omáčkou
Tvaroh vyklopte do mísy, přisypte mouku a sůl. Vařečkou a posléze rukama zpracujte měkké nelepivé těsto. Pokud se vám zdá příliš řídké, přisypte ještě... více o Jahodové knedlíky raz dva
Nejprve připravte těsto. V míse – obyčejné nebo od kuchyňského robotu – smíchejte mouku s cukrem a špetkou soli, přidejte na kostičky pokrájené... více o Koláč s bazalkovým krémem a jahodami
Troubu předehřejte na 180 °C. Formu (20 x 30 cm) zlehka vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte... více o Koláč s ricottou a bílou čokoládou
Troubu předehřejte na 200 °C. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, solí a cukrem. Přidejte na kostky pokrájené studené máslo a prsty rychle zpracujte... více o Máslové koláčky s crème fraîche a jahodami
Troubu předehřejte na 160 °C. Do mísy robotu dejte bílky, balonovou metlou je našlehejte do pěny a poté za stálého šlehání přidávejte cukr. Vznikne... více o Sněhová roláda
Troubu rozehřejte na 160 °C. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, cukrem a citronovou kůrou. Máslo vyšlehejte s cukrem, po jednom zapracujte vejce,... více o Buchta ze zakysané smetany s borůvkami
Troubu zahřejte na 200 °C, 2 plechy vyložte pečicím papírem. Čokoládu, ořechy i sušené ovoce nakrájejte na malé kousky. Máslo ušlehejte s oběma cukry... více o Cookies s čokoládou a sušeným ovocem
Čokoládu nalámejte na kousky a zalijte zahřátou smetanou. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a nebude zcela hladká a lesklá. Dejte ji na 20 minut... více o Čokoládové cupcakes
Banány oloupejte a nakrájejte na kousky. Ořechy nasekejte nahrubo. Troubu předehřejte na 180 °C, formu vymažte máslem a vysypte moukou. Dobře... více o Ořechovo-banánový chlebíček
V rendlíku zahřejte džus a rozpusťte v něm cukr. Pak metlou dobře vmíchejte želatinu a za mírné teploty a promíchávání metličkou ji rozpusťte. Hmotu... více o Ovocná želé lízátka
Veškeré suché ingredience důkladně promícháme. V další míse vyšleháme vejce s máslem a medem. Do tekuté směsi zašleháme postupně po lžících sypkou... více o Vánoční zdobené perníčky
Vypracujte těsto a vtlačte jej do košíčků. Pečte na 170 °C. Korpusy vyklepněte. Vnitřky vymažte marmeládou a naplňte pomocí cukrářského sáčku s... více o Košíčky s vanilkovým krémem
Mouku, cukr a mleté ořechy promíchejte v míse, přidejte pokrájené změklé máslo a rukama vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a uložte minimálně přes... více o Vanilkové rohlíčky podle časopisu F.O.O.D.
Ve velké míse smíchejte všechny sypké suroviny. Přidejte máslo a začněte zpracovávat těsto. Postupně přidávejte tuzemák. Vypracujte hladké těsto,... více o Rumové kuličky s kokosem
Bílky se špetkou soli dejte do mísy, položte ji na rendlík s vodou a tu přiveďte k varu. Bílky šlehejte nad párou a postupně přidávejte cukr. Šlehejte... více o Kokosky podle časopisu F.O.O.D.
Mleté mandle promíchejte v míse s moukou a cukrem. Přidejte na kostičky pokrájené studené máslo, žloutek a citronovou kůru. Ingredience rychle... více o Mandlovo-citronové linecké sušenky s čokoládou a pistáciemi
Mouku, cukr, ořechy a kakao promíchejte v míse. Přidejte máslo a vypracujte těsto. Bude poměrně drobivé. Zabalte ho do fólie, nechte minimálně přes... více o Kakaové ořechy s kokosovým krémem
Formy na madlenky vymažte máslem a vysypte moukou. Do mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, špetku soli a promíchejte. Do jiné mísy rozklepněte vejce... více o Madlenky
Vejce vyšleháme s oběma druhy cukru do světlé pěny. Následně zapracujeme olej, mléko, mouku a prášek do pečiva. Polovinu těsta nalijeme do vymazané... více o Piškotový dort s pudinkem a čoko polevou
Cukr vyšleháme s celými vejci do pěny, poté přilijeme mléko a znovu vyšleháme. Postupně zašleháme mouku smíchanou s kypřicím práškem, olej a nakonec... více o Citrónovo-pomerančová bábovka
Zkaramelizujeme cukr na plotně a připravíme pečicí papír. Jakmile je průhlednější, přidáme špetku prášku do pečiva. Zamícháme a karamelovou hmotu... více o Dalgona candy
Ve vodní lázni rozpustíte máslo. Přidáme do něj na kostky nalámanou čokoládu a rozpustíme. Do čokoládové směsi zašleháme cukry a kakao. Postupně... více o Domácí brownies
Formu (20 x 30 cm) lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Vejce, cukr a vanilkový extrakt dejte do mísy robotu a ušlehejte do husté pěny,... více o Lamington
Mrkev očistěte, nakrájejte na kolečka a 10 minut povařte v osolené vodě a slijte. Blumy nakrájejte nadrobno, ořechy rozmixujte nahrubo. Troubu... více o Mrkvový crumble s blumami
Moučkový cukr vyšlehejte s máslem do světlé pěny a zašlehejte vejce s vanilkovým extraktem. Přidejte mouku se solí a uhněťte hladké těsto. Zabalte ho... více o Máslové sušenky s violkami
Z mouky, kakaa, ořechů, cukru a změklého másla vypracujeme těsto, které necháme alespoň 2 hodiny odpočinout. Pak ho na pomoučněném stole vyválíme po... více o Černoušci - cukroví
Z hladké mouky, moučkového a vanilkového cukru, jemně pomletých ořechů a změklého másla vypracujeme hladké těsto. Pokud by mělo snahu se drobit, což... více o Vanilkové rohlíčky po našem
Z mouky, ořechů, cukru, másla a žloutků vypracujeme těsto, které necháme v chladu, nejlépe přes noc proležet. Pak ho na pomoučněném stole vyválíme na... více o Ořechové kytičky s máslovým krémem
Z mouky, másla, moučky, kakaa a ořechů si vypracujeme těsto. Necháme ho do druhého dne uležet v chladu. Toto těsto není řidké, spíše drobivé, ale tak... více o Kakaovo-ořechové slzy s krémem
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přisypeme mleté ořechy, promícháme, přidáme vodu nebo kávu, opět promícháme, přidáme majonézu, promícháme,... více o Majonézová buchta / bábovka z remosky - ořechová
Jablka hrubě nastrouhaná dáme do kastrolu, můžeme je ochutit, kromě cukru ještě i citronovou šťávou a kůrou, skořicí, podlijeme troškou vody a za... více o Jablečný Lotus řez - nepečený
Banány rozmačkáme v hlubokém talíři vidličkou na kaši, přidáme vejce a vše dobře promícháme. Nepřidáváme mouku ani cukr. Přidat ale můžeme například... více o Banánové placičky / palačinky
Mouku smíchejte s citronovou kůrou. Máslo utřete s cukrem a postupně vmíchejte vejce a vanilkový extrakt. Do máslové směsi zapracujte mouku – vznikne... více o Linecké cukroví ze špaldové mouky
Ve velké míse smíchejte mouku s cukrem, solí a vanilkovým cukrem. Do mouky udělejte důlek a vlijte do něj vlažné mléko. Rozdrolte do něj droždí a... více o Povidlové buchty
Předehřejte troubu na 180 °C. Jablka oloupejte, nakrájejte na měsíčky a zbavte jadřinců. Každý měsíček nakrájejte na několik plátků. Máslo utřete s... více o Jablečný koláč ze špaldové mouky
Do mísy nasypte všechny suché ingredience kromě droždí a promíchejte. Doprostřed udělejte důlek a do něj vlijte teplé mléko a nasypte droždí. Nechte... více o Špaldová vánočka
Do mísy nasypte mouku, cukr, ořechy a přidejte špetku soli. Přidejte na plátky nakrájené máslo a rukama nebo pomocí robotu vypracujte hladké těsto.... více o Špaldové vanilkové rohlíčky
Mouku nasypeme do mísy a dle chuti nastrouháme čerstvou citrovou kůru, do středu mouky dáme jemně nastrouhané brambory (ty nám zajistí vláčnost těsta)... více o Kynutý koláč z remosky - bramborové těsto
Do mísy nasypte mouku, oba zázvory, skořici, sodu, cukr a sůl. Přidejte na plátky nakrájené máslo, med a vejce. Rukama, nebo pomocí robotu, vypracujte... více o Zázvorové špaldové sušenky
V míse vyšleháme vejce s cukry do pěny, přidáme olej, přisypeme mouku s kypřidlem, skořicí a solí, promícháme a nakonec přisypeme nastrouhanou mrkev s... více o Šťavnatý mrkvový koláč (buchta) s ořechy - hrnková buchta podle Lidky
Do hrnce dáme med a cukr a necháme vařit (na 7). Až bude vše rozpuštěné. Přidáme vločky a kakao a ztlumíme (na 5). Necháme chvilku bublat a pořádně... více o Medové bochánky
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme vlažné rozpuštěné máslo (nebo máslovou Heru...) a mléko, promícháme, přisypeme mouku s kakaem a kypřidlem,... více o Kakaový korpus / bábovka z remosky
Remosku o průměru cca 33 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Připravíme si tvarohovou náplň z tvarohu,... více o Tříbarevná buchta z remosky (prošívaná deka)
Korpus na remosku o průměru cca 32 cm: z mléka, 2,5 lžic cukru, kakaa a čokoládového pudinku uvaříme pudink dle návodu. Žloutky vyšleháme s cukrem do... více o Margot řez / dort z remosky
Listové těsto vyválíme na pomoučněném stole na obdélníkový plát, který poklademe plátky uzené slaniny dle vlastního výběru nebo šunkou či jinou... více o Šneci z remosky - na slano
Listové těsto rozválíme na obdélníkový plát na pomoučněném stole. Plát těsta potřeme rozšlehaným vejcem a bohatě posypeme cukrem (cca 8 lžic a můžeme... více o Šneci z remosky - na sladko
Do mísy nasypeme mouku, kakao, cukr, prášek do perníku a sodu. Vše promícháme, přilijeme mléko, olej a přidáme vejce a marmeládu. Vše dobře promícháme... více o Vláčný perník
Remosku vyložíme pečícím papírem. Listové těsto vyválíme na pomoučněném stole na slabý plát, který nožem obkrojíme do velikosti asi o 2 - 3 cm větší... více o Jablečný koláč z remosky ala štrůdl
Remosku nebo dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nejprve si uvaříme pudink z mléka, dvou lžic cukru a pudinku dle návodu na... více o Měsíční krajina (nejen) z remosky - dort / řezy
Do mísy prosejte mouku s oběma cukry a solí. Pak do mouky nastrouhejte na hrubém struhadle dobře vychlazené máslo. Přidejte žloutky a rychle zpracujte... více o Křehký koláč s krémem a hruškami
Prosejte mouku s oběma cukry a solí a nastrouhejte vychlazené máslo. Přidejte žloutky a zpracujte. Pokud nedrží pohromadě, přidávejte po lžících... více o Tartaletky s krémem a švestkami
Troubu předehřejte na 220 °C, plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozválejte na 2–3 milimetry silný plát, nakrájejte ho na proužky a naviňte na... více o Veganské kremrole
Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny. Vmíchejte mascarpone a postupně zlehka sníh. Piškoty krátce namáčejte do kávy s... více o Tiramisu
Formu po obvodu vyskládejte piškoty, doprostřed můžete dát misku, obložit ji, a pak vyndat. Pár piškotů dejte i na dno. Smetanu vyšlehejte s moučkovým... více o Tvarohová šarlota s ovocem
Mouku společně s máslem, vodou a cukrem vypracujeme v tuhé těsto. Musíme pracovat rychle, aby se máslo moc nerozpustilo. Zabalíme do potravinové folie... více o Mandlový koláč s hruškami