Recept na dort – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Dorty jsou nejsvátečnějším dezertem. Většinou se dort peče pro vzácnou příležitost, jakou jsou narozeninové oslavy nebo svatby. Dortů existuje nepřeberné množství. Základem je však vždy korpus tvořený dortovým těstem, které je většinou vrstvené a promazané dortovým krémem či džemem.

Dortových těst existuje široká škála. Od klasického nadýchaného piškotu až po slavný Sachrův korpus. Výrazný je například zářivě červený korpus Red velvet, netypický je zase mrkvový korpus pro mrkvové dorty. Ojedinělou kategorií jsou dorty sněhové, kam patří i slavný dort Pavlova. Základem dortu může být také těsto z drcených sušenek.

Dorty lze dělit podle příležitostí, použitých korpusů, podle krémů (typicky máslový nebo šlehačkový dort). Dorty mohou být patrové a tvarům se meze nekladou. Některé dorty připomínají typově koláče (Tří mlékový dort), jiné se dají dělit podle typů zdobení. Rozlišujeme dorty nahé, polévané, potřené krémem nebo potahované čokoládou, fondánem či marcipánem.