Dort se slaným karamelem a medovými plástvemi

moje hodnocení: 0

0.0

hodnotilo: 0
doba přípravy: 150 minut
počet porcí: 12 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: F.O.O.D.

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 300
      ml mléko
    • 200
      g cukr krupice
    • 150
      g třtinový cukr
    • 2
      lžička vanilkový extrakt
    • 250
      g máslo
    • 200
      g hořká čokoláda
    • 2
      ks vejce
    • 300
      g hladká mouka
    • 1
      ks prášek do pečiva
    • 50
      g kakao holandské
  • krém:
    • 250
      g máslo
    • 150
      g moučkový cukr
    • 200
      g salko slazené karamelové
    • 1
      lžička hrubá sůl
  • Medové plástve (Honeycomb)
    • 440
      g cukr krupice
    • 80
      g med
    • 80
      ml voda
    • 1
      lžíce jedlá soda

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Troubu předehřejte na 160 °C. Do mísy nalijte mléko a promíchejte s oběma cukry a vanilkovým extraktem.
2
Máslo rozehřejte s nalámanou čokoládou, nechte trochu zchladnout a spolu s vejci všlehejte k mléku.
3
Mouku promíchejte s práškem do pečiva a kakaem a spojte s tekutými ingrediencemi na polotuhé těsto, ale nemíchejte příliš.

RADA: VIDEO, jak na čokoládovou polevu

4
Dortovou formu vyložte pečicím papírem a těsto do ní vlijte. Uhlaďte povrch a pečte 80 až 90 minut. Korpus vyzkoušejte špejlí, a pokud ji vytáhnete suchou, je upečeno. Nechte korpus dobře vychladnout.
5
Připravte si krém. Máslo pokojové teploty utřete v robotu s cukrem do pěny, použijte šlehací metlu a šlehejte alespoň 8 minut. Poté všlehejte karamelové salko a sůl. Odložte do ledničky.

RADA: VIDEO, jak udělat piškot na dort

6
Na medovou plástev si připravte plech vyložený pečicím papírem. Cukr, med a vodu dejte do kastrolu a přiveďte k varu. Vařte bez míchání 9–10 minut, dokud teplota rozvaru nedosáhne 152 °C. Rychle metlou vmíchejte sodu, obsah hrnce začne hodně pěnit. Tekutinu ihned přelijte na plech a nechte zchladnout.
7
Korpus prokrájejte na tři pláty. Krém přendejte do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou. První plát ozdobte krémem a položte na něj druhý plát. Opět ozdobte a završte posledním plátem. Okraje korpusu ozdobte krémem a doprostřed nasypte nalámané medové plástve. Uchovávejte v chladu.
8
„Honeycomb čili medová plástev je skvělý trik. Tuhle sladkost si můžete připravit dopředu a nalámanými střepy pak ozdobit dort. Uchovejte ji v dobře těsnící krabici jen tak ve spíži, vlhko jí nesvědčí.“
9
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

RADA: Chci si koupit aktuální číslo nebo předplatit časopis F.O.O.D.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.