Dort třípatrový

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
doba přípravy: 90 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: F.O.O.D.

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 200
      g hladká mouka
    • 1,5
      lžička prášek do pečiva
    • 115
      g máslo (studené)
    • 1
      hrnek cukr krupice (vychlazený v ledničce)
    • 75
      ml rostlinný olej
    • 2
      ks vejce
    • 3
      ks žloutek (pokojová teplota)
    • 120
      ml podmáslí
    • 1
      lžička vanilková esence
  • Na krém
    • 350
      g moučkový cukr
    • 250
      g máslo
    • 1
      lžička vanilková esence
    • 2
      lžíce smetana ke šlehání

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mouku s práškem prosejte do mísy. Jinou mísu a elektrické šlehací metly si dejte vychladit a pak v nich 3 až 4 minuty šlehejte studené máslo. Vsypte vychlazený cukr a šlehejte další 4 minuty, až bude směs velmi nadýchaná. (Je-li vše studené, nezahřeje se máslo tolik třením a vešlehaný vzduch se v něm mnohem lépe udrží = těsto bude nadýchanější.) K máslu s cukrem zatřete olej (zvýší vláčnost těsta) a pak při nízké rychlosti a velmi zlehka vešlehejte vejce a žloutky. (Nepřešlehejte, na těstě by pak byla tuhá kůrčička.) Vetřete podmáslí a vanilku, pak pomocí stěrky zapracujte mouku s práškem. Troubu předehřejte na 180 °C.
2
Dortovou formu vyložte pečicím papírem a ten potřete olejem. Vysypte hrubou moukou a její přebytek oklepejte. Do formy vlijte těsto a pečte 30 až 35 minut. Vpichem špejle, na které by měly ulpět jen vlhké drobky, zjistěte, zda je korpus propečený. Nechte vychladnout, pak případně korpus prořízněte a naplňte krémem. Tím také korpus potřete, než ho potáhnete fondánem a sestavíte. Na krém si nejlépe elektrickými metlami pomalu zpěňte cukr s máslem. Zvyšte na střední rychlost a šlehejte ještě 3 minuty. Přidejte vanilku a smetanu a šlehejte ještě 1 minutu. Je-li krém tuhý, smetany můžete dát víc. Stejným způsobem připravte další díly dortu. Z jedné dávky těsta, kterou rozdělte na 2 a 1 třetinu, připravíte 2 menší korpusy.

Komentáře k receptu

  • Monika
    Monika |

    20. 6. 2015 14:12

    Ahoj kuchaři, chtěla jsem se zeptat, jak je tento dort v konečné formě zhruba vysoký? Nemám s tím ještě moc zkušeností, tak to nedokážu odhadnout. Já bych potřebovala něco většího, aby to vypadalo majestátně. A ještě jedna otázečka, asi je nutné kupovat si 3 formy různých velikostí? Neexistuje na to nějaký jiný fígl? :-[ O:-) Děkuji ;-)

  • Věra
    Věra |

    11. 4. 2013 14:58

    Milý pane, nejspíše jste nepochopil ,že množství je uvedeno na jednu dávku tudíž na spodní díl dortu poté toto zopakujete znovu a doděláte zbylé dvě patra to , že si stejnou dávku rodělíte na2 a 1 třetinu , přeji pěkný den teď se již určitě povede , já ho měla odtud jako svatební například :-)

  • Petra
    Petra |

    4. 6. 2012 20:02

    V receptu se píše: "Z jedné dávky těsta, kterou rozdělte na 2 a 1 třetinu, připravíte 2 menší korpusy."

  • Tomáš Fuk
    Tomáš Fuk |

    24. 5. 2012 15:55

    Třípatrový dort z 200 g mouky a 2 vajec??? =-O ;-) To díky tomu vychlazenému cukru a metlám asi hóódně nabyde... :-D :-D :-D

Poslední navštívené:

Abecední seznam: