Rady a tipy na vaření a pečení

Nejhledanější tipy

Naposledy hledané

  • Někdy vejce při vaření prasknou a bílek vyteče do vody. Předejdeme tomu, pokud vejce před úpravou prohlédneme a nakřápnutá vyřadíme. Vodu, ve které vejce vaříme, vydatně osolíme. Jestliže skořápka praskne, bílek bude přesto držet pohromadě.
  • Pokud vejce ihned po vaření zchladíme proudem studené vody, skořápka jde krásně sloupnout a bílek zůstane nepoškozený.
  • Na povrch formy přiklopíme rovný talíř nebo plochou mísu a formu obrátíme. Neodpadne-li bábovka od formy hned, zchladíme obrácený povrch formy utěrkami namáčenými ve studené vodě. Tak se bábovka odlepí od stěn formy a dobře se vyklopí, aniž bychom ji potrhali.
  • Brambory uvařte ve slupce do měkka. Podle velikosti brambor to vždy trvá 30 - 45 minut. Uvařené brambory přelijte studenou, ideálně ledovou vodou. Brambory tak zchladíte, vy si při loupání nepopálíte ruce a navíc půjdou mnohem lépe loupat. Slupku opatrně a lehce v půlce malým nožíkem nařízněte, aby jste ji narušili. Dávejte si pozor, aby jste nepoškodili celou bramboru. Ta by se vám totiž mohla později přelomit a drolit na malé kousky. Poté už jen stačí prsty z brambory její obal sloupnout, nemusíte použít žádný nůž nebo škrabku. Pokud máte nové brambory, jejichž slupka bývá dost často příliš tenká, než aby se dala loupat, můžete brambory zbavit slupky tím, že je oškrábáte drátěnkou.
  • Pokud je maso správně upečené, mělo by mít zlatavou kůrčičku. Té dosáhneme, když maso vložíme do trouby již předem předehřáté a zpočátku pečeme prudce, aby se kůrčička na povrchu mohla utvořit. Pak teplotu snížíme a dopékáme zvolna.
  • Čerstvý ananas nikdy nekrájíme stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky. Slupka čerstvého ananasu totiž obsahuje kyselinu, která může u citlivějších lidí způsobit zánět úst nebo rtů.
  • Pokud nemá upečený dort pěkný rovný povrch, překlopíme jej ještě ve formě, když je teplý, na vál. Dort se vyrovná a po 15 minutách můžeme začít se zdobením.
  • Když chceme mít kuře nebo jinou drůbež, například husu nebo kachnu krásně křupavou, potíráme ji během pečení černým pivem. Nejenže budou velmi chutné, ale budou mít i krásnou barvu. Tento trik uplatníme i u mražené drůbeže.
  • Dorty s polevou uchováváme v chladnu, ale nedáváme je do ledničky. Vlivem velkých teplotních rozdílů by totiž mohla poleva popraskat a ztratit pěkný vzhled.
  • Po ostrém a kořeněném jídle je vhodné servírovat jako dezert banán. Ten dokáže vyrovnat ostrou chuť jídla a neutralizuje. Pálení v ústech po něm okamžitě přejde.