Recept na rýži – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Rýži máme k dispozici ve spoustě druhů a vyznat se v nich, je někdy trochu zapeklité. Každá se ale hodí k něčemu jinému. Nejobvyklejší je jako příloha bílá dlouhozrnná rýže. Setkat se ale můžete i se střednězrnnou nebo kulatou. Pokud má rýže přízvisko paraboiled, je upravena horkou vodou a tlakem a díky tomu se méně lepí.

Mezi speciálnější druhy rýže, které jsou k dispozici, patří rýže jasmínová, která je voňavá a lepivá. Basmati rýže je také intenzivně voňavá, ale nelepí se. Z mnoha dalších druhů ještě stojí za zmínku divoká rýže. Říká se jí planá nebo indiánská a obsahuje hnědá semena travin.

Výběr rýže se liší dle pokrmu a zvyku, jiná rýže se používá k přípravě rizota, jiná do salátů a jiná jako příloha. Přílohovou rýži můžete dále ochucovat, kořenit a pracovat s ní. Oblíbené jsou rýže se zeleninou nebo kari rýže.