Kapustové měšce na zelenině

moje hodnocení: 0

5.0

hodnotilo: 10
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Kapustové měšce
    • 300
      g mleté maso - míchané
    • 400
      g vařená rýže cca
    • olej
    • 1
      ks cibule větší
    • 3
      stroužek česnek dle chuti, cca
    • sůl
    • pepř mletý
    • čubrica nebo bylinky dle chuti
    • 1
      ks vejce
    • 6
      ks kapustové listy dle velikosti 4 -
  • Dále:
    • 150
      g kapusta cca
    • 50
      g čerstvé žampiony cca
    • 50
      g mrkev cca
    • 2
      stroužek česnek cca
    • 1
      ks cibule
    • 40
      g řapíkatý celer cca
    • 2
      ks rajčata
    • 120
      g anglická slanina nebo Váhalova... cca
    • čubrica dle chuti
    • sojová omáčka dle chuti, lze přidat k zelenině - není nutná

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Z kapusty si opatrně odloupneme vrchní listy, které krátce spaříme v osolené vodě a poté necháme okapat. Musí jen povadnout, ale zůstat by měly pružné, aby se nám netrhaly při plnění. Množství listů záleží na jejich velikosti.
2
Rýži do mleté směsi si uvaříme doměkka v osolené vodě dle návodu. Postačí uvařit cca 200 gramů.
3
Na malém množství oleje si osmažíme pokrájenou cibuli. Pak přidáme mleté maso, které osmažíme. Během smažení ho ochutíme solí, pepřem, nasekaným česnekem, čubricou nebo bylinkami - kdo jak má rád.
4
Do mleté směsi přidáme vařenou rýži, promícháme a necháme částečně zchladnout, abychom mohli vmíchat vejce a tvořit měšce.
5
Spařené kapustové listy plníme směsí z masa a rýže, pevně zabalíme, opepříme a skládáme vedle se do vymazané zapékací mísy nebo pekáče, do které jsme si nakrájeli na nudličky slaninu a na větší kousky zeleninu a žampiony a to vše ochutili čubricou.
6
Zeleniny je docela hodně, skoro se zdá, že se na ní měšce už nebudou vejít, ale tepelnou úpravou se objem zeleniny a hub značně zmenší.
7
Měšce na zelenině zaklopíme, dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme cca 50 minut. Podlévat většinou není nutné díky šťavnaté zelenině a houbám, které pustí dostatek šťávy, ale zkontrolovat ke konci pečení nebude od věci.
8
Servírování:
9
Měšce se dají konzumovat už takto upečené, kdy na talíř posadíme kapustový měšec s podušenou zeleninou.
10
Kdo má rád více šťavnaté pokrmy s alespoň troškou sosu, vyndá pečené měšce stranou, k zelenině vlije cca decilitr studené vody se lžičkou solamylu a nechá za stálého míchání provařit. Je dobré nastavenou omáčku dochutit ještě troškou koření nebo sojovou omáčkou. Měšce se zeleninou podáváme s kopečkem rýže.
11
Pokud nejsme zastánci zahušťování, můžeme rýži okořenit více a k zelenině rovnou vmíchat rýži, kterou jsme měli připravenou jako přílohu.
12
Fantazii se meze nekladou, skladba zeleniny může být pozměněné, měla by ale zůstat pestrá a barevná, kořenící směs čubricu lze vyměnit za adžiku.

Komentáře k receptu

  • recepty73
    recepty73 |

    14. 12. 2016 13:34

    ...opravdu už třikrát vyzkoušeno?