Jablečný cukrový závin (štrúdl) ze sterilovaných jablek

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 6
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g listové těsto
    • cukr krupice dle chuti (kyselosti jablek)
    • rozinky dle chuti
    • nasekané ořechy nebo mandle dle chuti
    • 1
      ks rozšlehané vejce
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 1
      ks skořicový cukr nebo mletá skořice
    • med
    • strouhaný kokos
    • 1
      sklenice jablka - nastrouhaná, sterilovaná, velká
    • hladká mouka na podsypání
    • moučkový cukr - na posypání před podáváním, není nutný
    • pečící papír

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Listové těsto rozdělíme na dva díly, které vyválíme na pomoučněném stole na dva obdélníkové pláty. Na střed každého plátu naneseme polovinu strouhaných jablek ze sklenice, ochutíme tím, s čím nám závin nejvíce chutná: med, cukr, skořice, ořechy, kokos, rozinky...
2
Jeden okraj těsta přeložíme přes náplň, do druhého okraje uděláme šikmé zářezy (tak, aby byly navrchu závinu). Přehnutý okraj trochu natřeme vejcem a zaklopíme druhým, konce pevně přimáčkneme k sobě, přeneseme na plech s pečícím papírem.
3
Oba záviny pak potřeme vejcem, posypeme dle chuti cukrem (může být i vanilkový či skořicový) a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů dozlatova. Po vychladnutí pokrájíme na díly a před podáváním můžeme pocukrovat moučkovým cukrem nebo dozdobit šlehačkou.

Komentáře k receptu

  • Dědková
    Dědková |

    15. 12. 2016 13:13

    Chutnal výtečně jako vždy jen navíc vypadá i velmi zajímavě.

  • RR
    RR |

    21. 5. 2016 14:46

    Je mnamozni <:-)

  • Dana Janotková
    Dana Janotková |

    28. 1. 2015 19:18

    Je to fakticky skvělý závin, bez cukrové posýpky už ho nikdo nechce a vevnitř ho nesladím, stačí sladké rozinky.

  • Saša
    Saša |

    10. 9. 2014 21:16

    Nastrouhala jsem si na štrudlík čerstvá jablíčka, bo jich je velavela a zkusila s cukrem jako v receptu. Výborné! Křupavé a pěkné, dokonce i když zvlhne.

Abecední seznam: