
Štrůdl nebo závin se dělá většinou z listového těsta a je plněn strouhanými jablky, skořicí, oříšky a rozinkami. Náplň se zamotá do těsta a po upečení se krájí na kousky, které se mohou konzumovat samotné nebo se šlehačkou či zmrzlinou.
Kromě klasického jablečného závinu se připravuje běžně makový, tvarohový, ale také v kombinaci s některými dalšími druhy ovoce. Existují i slané varianty štrůdlu.
Závin se podává v teplé i studené variantě.
Z uvedených surovin umícháme těsto, které necháme do druhého dne v chladničce. Oloupaná jablka nahrubo nastrouháme (máme-li kyselejší jablka můžeme... více o Maminčin štrůdl
Z bílků ušleháme tuhý sníh spolu s cukrem, vmícháme žloutky a mouku, nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, stejnoměrně rozetřeme a pečeme asi 8... více o Celozrnná roláda s pohankovou náplní
Plát těsta vyválíme na velikost plechu a podél rozkrojíme na poloviny. Náplň uvaříme z mléka, vloček a strouhaných ořechů, ochutíme skořicí, cukrem,... více o Ořechový závin se švestkami
Celá vejce ušleháme s cukrem, přikapeme olej a přidáme mouku. Nalijeme na hodně vymaštěný a strouhanou houskou vysypaný papír a zvolna upečeme. Po... více o KOKA roláda
Máslo, tvaroh a mouku zpracujeme v těsto, necháme asi 30 minut odpočinout. Potom vyválíme užší dlouhý plát, posypeme jablky, rozinkami, sekanými... více o Tvarohový závin
Z těsta vyválíme plát. Oloupaná jablka nakrájíme na malé kousky a pokapeme je citronovou šťávou. Nasekáme ořechy a smícháme je s medem. Přimícháme... více o Slavnostní jablečný závin
Listové těsto vyválíme na obdélník, potřeme mlékem, posypeme cukrem, skořicí, ořechy a nasekanými rozinkami. Pevně svineme, na chvíli uložíme do... více o Rychlé šneky
Utvoříme krásně tvárné těsto, rozválíme na utěrce. Na náplň smícháme oloupaná a nastrouhaná jablka, skořici a posekané ořechy. Není třeba přidávat... více o Dietní jablečný závin
Zpracujeme v těsto, dáme na chvíli do chladu. Rozdělíme na 4 díly a zpracujeme jako klasický štrůdl. Před pečením potřeme tukem nebo bílkem. Pečeme... více o Mrkvous
Mouku prosejeme na vál uděláme důlek a vlijeme do něj kvásek z droždí poloviny mírně ohřátého mléka, špetky cukru, lžíce mouky a necháme vykynout.... více o Slaný kynutý závin
Z pomazánkového másla a hladké mouky vytvoříme vláčné těsto, které rozdělíme na 2 díly. Z každého vyválíme plát, posypeme strouhanými jablky, cukrem,... více o Jablečný štrůdl
Do mouky uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Přelijeme trochou mléka a smícháme s droždím. Necháme asi 10 minut vzejít. Přidáme ostatní přísady... více o Františky
Z mouky, cukru, Hery, 4 žloutků a poloviny prášku do pečiva zaděláme na vále těsto. 1/3 těsta odkrojíme a necháme se v chladničce ztuhnout, aby se... více o Hraběnčin štrůdl
Ušleháme 5 žloutků s cukrem a kakaem a zlehka vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílků. Na plech dáme alobal potřeme sádlem a vysypeme hrubou moukou,... více o Božská roláda
Z tvarohu, cukru, soli a mouky s kypřícím práškem vypracujeme těsto. Zabalené do fólie uložíme na 3 hodiny do chladu. Tvarohové těsto tence vyválíme,... více o Višňové taštičky
Smícháme mouku s rozměklým tukem a šlehačkou. Vzniklé těsto dáme vychladit do lednice. Po vychlazení vyvalujeme kruhové placky asi 0,5 cm silné a... více o Tvarohové rohlíčky
Z hladké mouky, cukru, rozpuštěného másla, špetky soli a teplé vody (tolik, aby se těsto nelepilo, ale bylo krásně vláčné!) zaděláme těsto, které... více o Tradiční tažený štrůdl
Z hladké mouky, části mléka, části cukru a droždí připravíme kvásek. Ostatní suroviny dáme do mísy a zaděláme je zbylým mlékem a kváskem v těsto.... více o Plněný cop
Těsto rozválíme na pomoučeném vále na obdélník, plát přendáme na plech pokropený studenou vodou. Tvaroh rozmícháme s vanilkovým cukrem, citronovou... více o Rychlomoučník
Množství je na 3 "nohavice" závinu. Nejdříve si uděláme piškotové těsto: ušleháme celá vejce s krystalovým cukrem do husta a pak zamícháme hrubou... více o Jablečný závin s piškotem
Listové těsto rozdělíme na polovičku, jednu polovinu rozválíme na vymazaný pekáč, poklademe piškoty a kompotovanými meruňkami, šťávou z kompotu hodně... více o Listový moučník
Zprvu vytáhneme Heru z lednice a necháme ji změknout. Nakrájíme Heru do mísy na menší čtverce (aby se lépe rozmačkávala s ostatními ingrediencemi).... více o Jablkový štrůdl pro skvělou náladu
Do mísy nasypu hladkou mouku, promíchám se solí - do důlku rozdrobím droždí, posypu lžičkou cukru a zaliji teplým mlékem, pak přidám tuk a žloutek,... více o Těsto na závin, řezy, pizzu...
Cizrnu uvažíme a s trošičkou vody a oleje rozmixujeme. Přidáme cukr a koření. Těsto vyválíme, posypeme rozinkami, naplníme náplní z cizrny, závin... více o Ořechový závin z cizrny
Tuk rozpustíme, necháme zchladnout a smícháme se vším ostatním. Z těsta můžeme buď udělat 3 klasické štrúdly na plech nebo potěšit děti a udělat jim... více o Jogurtové štrúdlíčky do ruky (a bez vajec!)
Nevím, kde jsem tento recept četla, ale včera jsem ho vyzkoušela a dneska jej píšu na tyto stránky - já ho nevymyslela, tímto se předem bráním... více o Závin z pomazánkového másla
Na vál nasypeme obsah sáčku Pizza v prášku, přidáme Heru, zpracujeme těsto a necháme je krátce odpočinout. Těsto rozdělíme na 2 díly, z každého dílu... více o Křehký jablkový závin
Z přísad vypracujeme těsto, které rozdělíme na 2 části. Každou část rozválíme a potřeme náplní. Těsto zatočíme jako roládu, tedy uděláme závin.... více o Česnekové buchty
Nastavíme troubu na 200 °C, rozehřejeme máslo, smícháme všechny ingredience (kromě másla a moučkového cukru smícháme). Z balíčku těsta oddělíme 8... více o Von Trapp apple strudel
Vše zpracovat v hutnější těsto a na noc šoupnout do ledničky. Druhý den vyválet placku jako na štrůdl, potřít vrstvou povidel, posypat ořechy a... více o Perníková roláda
Těsto rozdělíme na polovinu, budeme mít 2 záviny. Každou část rozválíme na obdélník. Do středu plátu po délce nasypeme v pásu (asi 3 cm) ořechy tak,... více o Jahodový závin
Těsto rozválíme o výšce asi 3-4 mm, potřeme rozpuštěným máslem, posypeme krupicovým cukrem, skořicí a rozinkami. Těsto zavineme do ruličky a nakrájíme... více o Skořicové závitky
Nejdříve si uděláme nádivky, které necháme vychladnout. Zpracujeme těsto, necháme 5 minut odpočinout. Potom rozdělíme na 4 díly a rozválíme na placky.... více o Nekynutý závin
Droždí rozpustíme v mléce a vmícháme žloutky. Směs pak spojíme s moukou, rozpuštěným máslem a cukrem. Rukama dobře zpracujeme těsto a necháme asi půl... více o Makový závin
Tuk nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme mouku, vodu, žloutky a sůl a vypracujeme hladké těsto. To uložíme na chvilku do lednice, aby se dobře... více o Rychlé listové těsto
Do mouky nastrouháme 100 % tuk, zalijeme šlehačkou a dobře propracujeme. Necháme chvíli odpočinout v ledničce. Pak těsto rozdělíme na 3-4 díly,... více o Štrůdl ze šlehačky
Z přísad uděláme těsto, vyválíme ho a vložíme na vymazaný plech. Játra nakrájíme na jemné proužky. Na oleji opražíme na kolečka nakrájený pórek,... více o Koláč s drůbežími játry
Hodně ušleháme 5 bílků, přidáme 100 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa. Vše smícháme a nakonec vmícháme 5 žloutků. Hmotu nalijeme na pečící papír a... více o Kakaová roláda - bez mouky
Těsto: vypracujeme ze všech surovin těsto, vyválíme je na prst silně, potřeme náplní, stočíme, dáme na plech, potřeme závin vajíčkem a pečeme asi 40... více o Křehký makový (tvarohový) závin
Z ingrediencí vypracujeme vláčné těsto, rozdělíme na 2 díly a rozválíme na tenké pláty. Posypeme je strouhankou a poklademe jablky. Posypeme cukrem,... více o Vláčný jablečný štrůdl
Z uvedených přísad vypracujeme těsto, rozdělíme ho na 2 díly a vyválíme. Přeneseme na vymazaný plech, poklademe nastrouhanými jablky, pocukrujeme,... více o Moravský závin
5 žloutků a 100 g cukru třeme, pak přidáme 100 g hladké mouky, sníh z pěti bílků a půl prášku do pečiva. Hmotu nalejeme na olejem vymazaný a hrubou... více o Roláda s broskvemi
Vypracujeme hladké těsto a dáme ho na teplé místo, aby se dobře táhlo. Několikrát oboucháme o stůl, aby bylo jemné. Na větším struhadle nastrouháme... více o Mléčný závin
Oba nastrouhané tuky promícháme s moukou smíchanou s práškem do pečiva, vejcem, vodou a vypracujeme těsto, které musí být vláčné. Rozdělíme je na 4... více o Hvězdný závin
Droždí rozmícháme ve vlahé smetaně. Mouku, cukr, žloutky a nastrouhaný tuk dáme do mísy. Přidáme rozpuštěné droždí (ne kvásek) a vypracujeme těsto.... více o Tyrolský závin
Listové těsto rozválíme na plát, strouhanku pomalu orestujeme dozlatova na másle a necháme ji úplně vychladnout. Potom ke strouhance přidáme cukr a... více o Jahodový závin II.
Slané pečivo k vínu nebo jen tak: zpracujeme těsto, vyválíme plát, pomocí válečku přeneseme na plech (nemusí se vymazávat těsto je dost mastné),... více o Tvarohové těsto na slano i sladko
Všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto, které rozdělíme na bochníky a vyválíme na tenký plát jako na klasický štrůdl. Klasický štrůdl se tahá... více o Levný štrůdl
Droždí rozdrobíme ve 100 ml vlahého mléka a 1 lžičce cukru, přidáme do prosáté mouky s cukry solí a skořicí. Promícháme přidáme rozpuštěné máslo,... více o Makovo-tvarohový točeňák
Vypracujeme vláčné těsto. Náplň maková: mléko svařte s cukrem a ostatními přísadami. Těsto rozdělte na 2 části a obě vyválejte na 2 placky tenké,... více o Makový závin II.
Z přísad vypracujeme těsto, které rozdělíme na 2 části. Každou část rozválíme a potřeme náplní. Těsto zatočíme jako roládu, tedy uděláme závin.... více o Česnekové buchty
Do mísy nasypeme polohrubou mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme krupicovým cukrem a přilijeme trochu vlažného mléka... více o Kynutý švestkový závin (štrůdl)
Ušleháme sníh, postupně přidáváme cukr, pak žloutky a mouku. Těsto rozetřeme na dobře pomaštěný plech (pečící papír) a upečeme v “mírné” troubě. Po... více o Roláda piškotová
Mouku dáme do mísy, uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, trochu smetany a necháme droždí rozpustit. Pak přidáme ostatní... více o Skořicové rohlíčky
Mouku v míse smícháme se solí, citronovou kůrou a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr, rozdrobíme droždí, zalijeme částí mléka a trochu... více o Jablečný (hruškový) závin s tvarohem - kynutý
Mouku, cukr, sůl, olej smícháme, dle potřeby přilijeme mléko (po lžících) a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme ho a necháme 30 minut odpočinout.... více o Šlehačkový jablkový závin
Polovinu mandlových lupínků nasucho opražíme. Těsto rozdělíme na polovinu, každou rozválíme, posypeme opraženými mandlemi, nastrouhanými jablky a... více o Mandlový štrůdl (závin)
Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které hned rozválíme na obdélník, který celý hojně posypeme cukrem a skořicí. Při smotávání do závinu potíráme... více o Švýcarky - skořicové šneky
Mouku nasypeme do mísy, smícháme s cukry a solí, uprostřed uděláme důlek, do něj nelijeme mléko, přidáme rozdrobené droždí, necháme vzejít kvásek. Pak... více o Pudinkové šneky Ládi Hrušky
Polohrubou mouku smícháme v míse se solí a jemně nastrouhanou citronovou kůrou. Uprostřed uděláme důlek, do něj nasypeme cukry, rozdrobíme droždí a... více o Švestkový závin s tvarohem (mákem)
Brusinky nasypeme do hrnečku a zalijeme rumem, čajem nebo citronovou šťávou smíchanou s vodou. Necháme cca 30 minut nabobtnat, pak je scedíme. Mouky... více o Brusinková štola - tvarohová
Na pomoučněném stole vyválíme z těsta slabý obdélníkový plát, který potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme cukrem a skořicí (nebo skořicovým cukrem).... více o Skořičáky - skořicové minizáviny
Listové těsto rozválíme na pomoučněném válu (stole). Rádýlkem (nožem) nařežeme na obdélníky velké cca 15 x 5 cm. Na každý obdélník dáme lžičku povidel... více o Povidlové kapsičky
Z droždí připravíme kvásek. Máslo utřeme s cukrem, žloutky a citronovou kůrou, přidáme mouku se špetkou soli a vykynutý kvásek. Zaděláme těsto, které... více o (nejen) Svatomartinské podkovy - kynuté
Náplň: žloutky vyšleháme s cukrem krupicí a půlkou vanilkového cukru do pěny, vmícháme ořechy, mouku a nakonec i tuhý sníh z bílků. Listové těsto... více o Ořechový štrůdl (závin)
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej s vodou, promícháme a poté zašleháme i mouku s kypřidlem a kakaem. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh... více o "Míša" roláda
Množství je na 3 "nohavice" závinu. Nejdříve si uděláme piškotové těsto: ušleháme celá vejce s krystalovým cukrem do husta a pak zamícháme hrubou... více o Jablečný závin s piškotem
1. Do mísy prosijte mouku a utvořte v ní důlek. Rozmíchejte vejce, vodu,olej, sůl a citronovou šťávu a vlijte do důlku. Hmotu začněte zpracovávat od... více o Tažený štrůdl (závin)
Předehřejeme si troubu na 170°C. Rospustíme máslo a smícháme s vlažným mlékem. Vedle v misce rozdrobíme kostku droždí a rozmícháme s mlékem a máslem.... více o Skořicové šneky
Listové těsto si rozválíme na pomoučněném stole na slabý plát, který rádýlkem rozkrájíme na cca 16 čtverečků. Do středu každého nandáme lžičkou náplň... více o Jednoduché tvarohové šátečky (závin) s marmeládou
Mouku prosejte. Udělejte důlek a do něj dejte citronovou kůru, sůl, cukr, na kostky nakrájené máslo, vejce, žloutek, smetanu a rum. Uhněťte těsto.... více o Hasenöhrl (zaječí uši)
Utvoříme krásně tvárné těsto, rozválíme na utěrce. Na náplň smícháme oloupaná a nastrouhaná jablka, skořici a posekané ořechy. Není třeba přidávat... více o Dietní jablečný závin
Rozinky a kandované ovoce zalijte rumem a nechte aspoň dvě hodiny nejlépe přes noc odležet. Ve velké misce nechte vzejít kvásek s droždí se lžící... více o Vánoční marcipánová štola
Z mouky, tuku, žloutku a citronové šťávy uhněteme těsto (ingredience by měly mít pokojovou teplotu). Těsto vyválíme a poklademe rozpůlenými švestkami.... více o Švestkový štrůdl
Každé těsto rozdělíme na polovinu. Vezmeme jednu část ze čtyř a na pomoučeném vále ji rozválíme asi na velikost pekáče. Posypeme kokosem. Na něj dáme... více o Mňamka štrúdl pro štíhlou linii - S.P.L.K.
Měkký tvaroh smícháme v misce s dýní nebo mrkví a pudinkovým práškem, ochutíme citronovou šťávou, dle vlastní chuti přidáme skořici, cukr a citronovou... více o Dýňové nebo mrkvové šátečky s tvarohem
Sušené ovoce spaříme vařící vodou, necháme 10 minut stát, pak necháme dobře okapat a pokrájíme ho na menší kousky. Tvaroh smícháme s vajíčky, cukry a... více o Listový závin s tvarohem a sušeným ovocem
**Kvásek:** do mléka nasypeme cukr, rozdrobíme droždí, zamícháme a necháme ve větší nádobě (půllitr) vzejít. Do mouky přidáme cukr krupici, vanilkový... více o Vláčná bramborová vánočka
Nejprve si připravíme těsto. Je vhodné, aby všechny ingredience měly při přípravě těsta pokojovou teplotu. Nejprve si smícháme mouku s práškem do... více o Mini šátečky s jablky
Z pomazánkového másla, hladké a polohrubé mouky, citronové kůry a vajíčka vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut odležet. Pak ho na... více o Jablečný závin s tvarohem z pomazánkového másla