Dvoubarevný roládový dort se smetanovým krémem

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 2
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Světlé roládky (těsto)
    • 5
      ks vejce
    • 130
      g polohrubá mouka
    • 100
      g cukr krupice
    • 2
      lžička vanilkové aroma
    • 2
      lžíce olej
    • 2
      lžíce horká voda
    • 0,5
      lžička prášek do pečiva
    • pečící papír
  • Tmavé roládky (těsto)
    • 5
      ks vejce
    • 100
      g polohrubá mouka
    • 1,5
      lžíce kakao
    • 100
      g cukr krupice
    • 2
      lžíce olej
    • 2
      lžíce horká voda
    • 0,5
      lžička prášek do pečiva
    • pečící papír
  • Smetanový krém
    • 3
      kelímek smetana ke šlehání 33 %, 250 ml
    • 2
      ks vanilkový cukr
    • 1
      ks ztužovač šlehačky
    • 500
      g měkký tvaroh
    • 4
      lžíce moučkový cukr dle chuti, cca
  • Dohotovení
    • 250
      ml smetana ke šlehání 33 %
    • čokoládové ozdoby
    • čerstvé ovoce .....
    • marmeláda - není nutná
    • hnědý rum nebo likér - není nutné

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Světlé těsto: žloutky utřeme s cukrem do pěny, vmícháme aroma, olej, vodu, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků a těsto rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Dáme péct do předehřáté trouby (180°C) dorůžova, vyzkoušíme špejlí, nepřesušíme! Ještě horkou roládu smotáme, po vychladnutí rozmotáme a nakrájíme na čtyři stejně široké pruhy, ze kterých opatrně sundáme pečící papír (můžeme podkrojit nožem).
2
Tmavé těsto: připravíme a upečeme stejně jako světlé těsto, jen přidáme kakao.
3
Krém: smetany vlijeme do větší nádoby, přidáme vanilkové cukry s třemi lžícemi moučkového cukru a ztužovačem, vyšleháme dotuha, pak přidáme tvaroh a dobře promícháme. Případně ještě dosladíme.
4
Krémem potřeme světlé i tmavé pruhy, první pruh stočíme do rolády a posadíme do středu podnosu (tácu), na kterém budeme dort přenášet. Ostatní na ni jednu za druhou namotáváme. Pruhy můžeme barevně střídat nebo dát nejdřív tmavé a pak světlé nebo obráceně. Také můžeme před potřením pruhů krémem nejprve potřít marmeládou nebo je pokapat rumem či likérem. Zbylým krémem potřeme povrch i boky dortu a dáme do chladna proležet.
5
Po odležení roládový dort dle vlastní chuti a fantazie dozdobíme šlehačkou, čerstvým ovocem, čokoládovou přízdobou...

Komentáře k receptu

  • Radka
    Radka |

    22. 11. 2016 14:24

    Trochu jsem se bála jak to nakonec dopadne, ale úleva nastala okamžitě po rozkrojení. Příště už vím že úspěch bude zaručený. Děkuji za pěkný recept

  • sheila17
    sheila17 |

    15. 3. 2015 13:45

    Tvaroh jsem neměla, tak jsem tam dala pomazánkové máslo s pomazánkové máslo kakaové(něco mezi nutelou a termixem), hroznové víno a trochu banánu a jen bílé těsto, protože jsme jen dva. :-*

Abecední seznam: