Dvoubarevný smetanový piškotový dort

moje hodnocení:

4,9

hodnotilo: 13
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto: forma cca 22 cm
    • 5
      ks vejce
    • 100
      g polohrubá mouka
    • 100
      g cukr krupice
    • 2
      lžíce olej
    • 1
      lžíce voda
    • prášek do pečiva na špičku nože
  • Tmavá šlehačka
    • 250
      ml smetana ke šlehání
    • 1
      ks tyčinky ledové kaštany
    • 1
      ks ztužovač šlehačky - pokud použijeme smetanu s nižším obsahem tuku než 33%
  • Světlá šlehačka
    • 250
      ml smetana ke šlehání
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • ztužovač šlehačky - pokud použijeme smetanu s nižším obsahem tuku než je 33%

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme olej, vodu, mouku s kypřidlem a nakonec zlehka i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a dáme péct do předehřáté trouby na střední teplotu dorůžova. Vyzkoušíme špejlí - těsto se na ní nesmí lepit. Po vychladnutí korpus prokrojíme, naplníme částí ušlehané smetany(světlou nebo tmavou), zaklopíme, pak korpus potřeme opět smetanou(opačná barva, než kterou jsme plnili). Zbylou světlou a tmavou smetanou dozdobíme dle vlastní chuti cukrářským sáčkem.
2
Světlá šlehačka: smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem (a ztužovačem)
3
Tmavá šlehačka: do smetany nalámeme ledové kaštany, za stálého míchání necháme převařit a rozpustit. Odstavíme a necháme vychladit. Nejlépe je tmavou smetanu připravit den předem a nechat v lednici řádně zchladit.
4
Nazdobený dort necháme v chladu přes noc proležet.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Věra Schořová
    Věra Schořová |

    19. 10. 2016 09:58

    Dělala jsem ho nedávno a pouze s pařížskou smetanou na přání snachy a byl skvělý.

  • Iva Pražáková
    Iva Pražáková |

    18. 5. 2016 12:08

    Dělala jsem ho včera k svátku pro dceru a byl to snad nejjednodušší dort, který jsem kdy pekla a zdobila. Chutnal nejen jí, ale i jejím kamarádům a za chvíli bylo po dortu. Děkuji.

  • Siala
    Siala |

    25. 1. 2013 15:25

    Dobrý den. Potřebovala bych poradit, jak dort přepravit autobusem, když je všude šlehačka?? Nemáte nějaký nápad? Děkuji

  • Bouzková
    Bouzková |

    12. 12. 2012 19:15

    Přesně takhle jednou za rok zdobím dort pro našeho otce. Je to jediná sladkost, kterou si dopřeje a o jiné krémové dorty nestojí. Tenhle se taky moc povedl, vypadá nádherně a určitě měl oslavenec radost :-) :-) . :-)

  • Simona Hložková
    Simona Hložková |

    30. 11. 2012 08:40

    Já smetanu na dorty dávám taky protože nám chutná víc jak krémy a neroztéká se mi nic.Ztužovač dávám jeden na čtvrt litru 31 procentní šlehačky a všechno je v pohodě. <:-)

  • Mia
    Mia |

    1. 11. 2012 18:47

    nerozteče se po chvíli ta šlehačka nahoře? :/

  • Bílč44
    Bílč44 |

    25. 9. 2012 07:15

    Tenhle recept vypada fakt dobře. Možná ho zkusím. Děkuji

  • Pucarevičová
    Pucarevičová |

    12. 5. 2012 18:36

    Dort je výborný.Dělala jsem ho synovi k narozeninám a koupila jsem na něj v cukrárně zdobení z čokolády.S tím jsem schovávala nedostatky,se zdobením jsem na štíru :-( :-)