• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Kuchaři
    • Recepty.cz
    • Dvoubarevný závin
    Napište svůj komentář k receptu

    Dvoubarevný závin

    autor: J.Tereza
    0.0
    moje hodnoceni
    4.5
    hodnotilo: 4
    doba přípravy: neuvedeno
    počet kalorií: neuvedeno
    Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
    Dvoubarevný závin
    Nahrát fotku
     

    Suroviny

    počet porcí: neuvedeno
    • Bílé těsto
      • 300
        g polohrubá mouka
      • 0,50
        ks droždí
      • 1,75
        dl mléko
      • 0,50
        dl rostlinný olej
      • 0,50
        ks sůl
      • 1,50
        lžíce cukr krystal
    • Tmavé těsto
      • 300
        g polohrubá mouka
      • 0,50
        kostka droždí
      • 1,75
        dl mléko
      • 0,50
        dl rostlinný olej
      • 0,50
        lžička sůl
      • 1,50
        lžíce cukr krystal
      • 1
        lžíce kakao

    Postup přípravy receptu

    1
    Zpracujeme zvlášť světlé a zvlášť tmavé kynuté těsto (necháme nejprve vykynout kvásek, potom zpracujeme těsto). Každé těsto rozdělíme na polovinu a vyválíme na stejné pláty silné asi 5 mm. Na plát světlého těsta položíme plát tmavého těsta, srolujeme a vložíme na vymazaný plech. Druhý závin uděláme opačně: na plát tmavého těsta položíme plát světlého těsta a srolujeme. Vložíme na plech.
    2
    Oba záviny necháme 1 hod. kynout, přičemž každých 15 minut záviny potřeme olejem. Propícháme několikrát párátkem a upečeme ve vyhřáté troubě.
    3
    Záviny používáme místo vánočky nebo chleba, můžeme je potřít máslem. Pokud teplé záviny posypeme práškovým cukrem, budou sladké ke kávě, kakau apod.
    Podělte se s přáteli o recept

    Podobné recepty

    Dvoubarevný smetanový piškotový dort

    Dvoubarevný smetanový piškotový dort

    Dvoubarevný kefírový koláč / bábovka

    Dvoubarevný kefírový koláč / bábovka

    Dvoubarevný roládový pařížský dort

    Dvoubarevný roládový pařížský dort

    Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

    Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
    Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .
     

    Komentáře k receptu

    • jmuell1 | 4. 11. 2012 10:36

      Dobrůtka! Jednoduché, rychlé. Oleje stačí skutečně trošku na potření. Přiznávám ale, že jsem jedno těsto namazala slabou vrstvou jahodové marmelády a druhé jablíčkovými povidly. Dnes se chystám zkusit dvojbarevné šátečky s náplní místo závinu. Tak jsem zvědavá. Když se povedou, zkusím rychle vyfotit! :)

    • Pavlínka
      Pavlínka | 2. 5. 2007 14:04

      Terezko,děkuji za radu.

    • Tereza -
      Tereza - | 30. 4. 2007 12:56

      Pavlínka, tak som recept dostala, taže preto som to tak zadala :))) Možno ste si všimli, že sa na závinoch nevytvorila taká tá pevnejšia vrstvička ako zvykne byť na kysnutom ceste. Ak by ste závin nezjedli hneď, aj po 4 dňoch bol vláčny ako čerstvo upečený. Určite vďaka tomu oleju. Potierajte len trošička, tenučké vrstvy, netreba veľa oleja.

    • Pavlínka
      Pavlínka | 30. 4. 2007 05:54

      Ještě jsem se chtěla zeptat,proč se těsto musí potírat tak často olejem,přišlo mi moc mastné,ale jinak jak jsem psala moc výborné.

    • Pavlínka
      Pavlínka | 30. 4. 2007 05:48

      Včera upečeno,a moc dobré.Mouku jsem přidávat nemusela,s těstem se mi moc pěkně pracovalo.Pěkně to nakynulo,a v troubě se to upeklo za 20min,nevím,možná jsem měla troubu moc vyhřátou,ale po krátkém zapečení jsem troubu stáhla,a pri 160 stupn.dopekla.Dětem moc chutnaly.

    • Jitka H.
      Jitka H. | 25. 4. 2007 10:38

      Právě jsem vytáhla z trouby a ochutnala,je to dobrota,jen jsem taky musela přidat mouky,jinak bych to nevyválela,nevím,možná je to váhou,možná moukou.Ale to je jedno,tak jsem prostě přidala a povedlo se,chutná a to je hlavní

    • Tereza Jarčušková
      Tereza Jarčušková | 25. 4. 2007 09:45

      Romanka, v tom ceste to vôbec necítiť, že tam nie je vajíčko. Poznám niekoľko kuchárok, ktoré do kysnutého cesta na akýkoľvek účel nedávajú vajíčko vôbec. Ja používam vždy len 1 vajíčko, ale po tejto skúsenosti s týmto závinom asi prestanem tiež používať vajíčko.

    • Romana
      Romana | 25. 4. 2007 05:45

      Já vím,že je to už vyzkoušené,ale jen mi tam chybí treba žloutek.Jinak jsem moc ráda,že to je bez vajíček,u nás dost mizí,tak aspon ušetřím.

    • NMarta
      NMarta | 23. 4. 2007 11:08

      Nevím proč bylo nutné přidat mouku asi neumím odměřit tekutiny..... Nic to nemění na výsledku. Bylo to dobré.

    • Máří
      Máří | 23. 4. 2007 10:22

      Mezi vrstvy těsta jsem ještě nasypala hrst sekaných ořechů. Ani jsem necukrovala, ani nemazala máslem a už je skoro pryč.

    • Tereza Jarčušková
      Tereza Jarčušková | 23. 4. 2007 06:55

      Pavlínka, cesto nechávate kysnúť aý po stočení, pričom mažete pravidelne olejom. Potom upečiete. Pre pani Martu : Nerozumiem, prečo ste museli pridať dosť múky. Recept som dostala od sestry pred Veľkou nocou a na Veľkú noc som robila prvýkrát, a presne som vážila, ( čo pri kysnutom ceste nerobím, už to mám v oku. ), a nič viac som nepridávala. Cesto bolo akurát, výborne sa vyvaľkalo:)))

    • NMarta
      NMarta | 23. 4. 2007 06:05

      Ano, jen vymíchat, pak jsme vyválela z každého obdélník, dala na sebe upravila aby měli stejnou velikost, přejela válečkem, rozkrojila a jednu polovinu zabalila jak ležela na stole, druhou jsem před zavinutím obrátila, aby byly barvy naopak. Dala na plech potírala olejem a po hodině pěkně nakynuté šupla do trouby.Ale neporadím teplotu, mám plynovou troubu. Pekla jsem tak na poloviční plamen asi 30 minut. Já hned pocukrovala. Mě chutná.

    • Anonym
      Anonym | 22. 4. 2007 21:08

      Marto , prosím Vás, to těsto v pekárně jste nechala jen míchat a vypracovat? Bez kynutí tedy ? Děkuji

    • NMarta
      NMarta | 22. 4. 2007 15:07

      Upečeno, závin je nadýchaný, ale musela jsem přidat ještě dost mouky. Těsto jsem nechala zadělat pekárnu,hned celou dávku, potom jsem rozdělila na půl a do jedné zapracovala kakao. Hned jsem vyválela, zavinula a na plechu nechala kynout.

    • Pavlínka
      Pavlínka | 19. 4. 2007 18:21

      Prosím Terezku o radu,těsto nám kyne až stočené na plechu,nebo se má nechat nakynout ještě před stočením?Děkuji

    • Tereza Jarčušková
      Tereza Jarčušková | 19. 4. 2007 16:11

      Zabudla som dopísať, že závin vydrží dlho vláčny a mäkký, ale upečiem ho v Prahe:)))

    • Tereza Jarčušková
      Tereza Jarčušková | 19. 4. 2007 16:10

      Provedu :)))

    • Airan
      Airan | 19. 4. 2007 13:54

      Tery, zavin vypada uzasne, svrbi me ruka drze napsat, ze priste bys to mela povinne privest do Prahy:-)))

    • Tereza Jarčušková
      Tereza Jarčušková | 17. 4. 2007 13:12

      Ospravedlňujem sa, samozrejme je to v decilitroch, prosím p. Kovářovou o opravu. Ďakujem:)))

    • Máří
      Máří | 17. 4. 2007 09:49

      Jeden a tři čtvrtě litru mléka na 300 g mouky - to je asi překlep. Nemá to být v decilitrech?

    Vyberte, co chcete vytisknout
    Kategorie: Nejlepší dezerty
    Moučníky Oběd Večeře Slovník pojmů
    Použité ingredience v tomto receptu: Cukr krystal Droždí Kakao Mléko Polohrubá mouka Rostlinný olej Sůl
    Podělte se s přáteli o recept

    Mohlo by vám zachutnat

    Pizza na plech

    Pizza na plech

    Burisony v karamelu

    Burisony v karamelu

    Mleté maso zapečené s bramborem, těstovinou

    Mleté maso zapečené s bramborem,…

    Fitness sendvič

    Fitness sendvič

    Uruguayský hovězí rib-eye steak

    Uruguayský hovězí rib-eye steak

    Dia roláda

    Dia roláda

    Muffiny na více způsobů

    Muffiny na více způsobů

    Medové trubičky

    Medové trubičky

    Čokoládové tartaletky

    Čokoládové tartaletky

    Doporučujeme

    30 minut
    Kachní paštika

    Kachní paštika

    20 minut
    Rajčatová polévka s petrželovým pestem

    Rajčatová polévka s petrželovým pestem

    30 minut
    Grilovaný Rump steak

    Grilovaný Rump steak

    20 minut
    Pečená mrkev s mrkvovým pestem

    Pečená mrkev s mrkvovým pestem

    85 minut
    Gratinované brambory a batáty

    Gratinované brambory a batáty

    100 minut
    Kefírový koláč s jablky a čokoládovou polevou

    Kefírový koláč s jablky a čokoládovou…

    90 minut
    Croissanty: recept na francouzskou klasiku

    Croissanty: recept na francouzskou…

    40 minut
    Milionářské řezy se slaným karamelem

    Milionářské řezy se slaným karamelem

    35 minut
    Pavlova s citronovým krémem

    Pavlova s citronovým krémem

    Poslední sledované recepty

    53
    Francouzský jablkový koláč
    Francouzský jablkový…
    34
    Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
    Nejlepší sekaná na světě…
    33
    Jednoduchá rajská omáčka
    Jednoduchá rajská omáčka
    31
    Segedínský guláš
    Segedínský guláš
    30
    Bramborové knedlíky
    Bramborové knedlíky

    Zajímavé články

    Kuřecí Ondráš à la stripsy: Připravte si hříšně dobré kuře v těstíčku!
    Kuřecí Ondráš à la stripsy: Připravte si hříšně…
    Zelný salát Coleslaw: Vitaminová bomba a skvělá příloha v jednom!
    Zelný salát Coleslaw: Vitaminová bomba a skvělá…
    Domácí karamel: Rady a tipy, díky kterým připravíte ten nejlepší!
    Domácí karamel: Rady a tipy, díky kterým…
    Recepty z mletého masa: 6 bezkonkurenčně nejlepších obědů
    Recepty z mletého masa: 6 bezkonkurenčně…
    Nepečené recepty frčí! Zkuste 5 nejlepších dezertů do skleničky
    Nepečené recepty frčí! Zkuste 5 nejlepších…

    Sledujte nás

    AHA.cz Nová plastika Dary Rolins: Přestáváte si být podobná, tvrdí fanoušci

    Nová plastika Dary Rolins: Přestáváte si být podobná, tvrdí fanoušci

    AHA.cz  To už stačilo! Slováček dal Gelemové nůž na krk

    To už stačilo! Slováček dal Gelemové nůž na krk

    AHA.cz Nedělní Aha! 24.1.2021

    Nedělní Aha! 24.1.2021

    Dáma.cz 10 mýtů o boubelkách, kterým možná věříte i vy: Jsou líné a přejídají se

    10 mýtů o boubelkách, kterým možná věříte i vy: Jsou líné a přejídají se

    Dáma.cz Nejčastější rozchodové fráze mužů: Které jste ve svém životě už slyšela?

    Nejčastější rozchodové fráze mužů: Které jste ve svém životě už slyšela?

    Ženy.cz Kabelky 2021: Tohle bude nejžádanější tvar roku!

    Kabelky 2021: Tohle bude nejžádanější tvar roku!

    Maminka.cz Nechci, nejím! 40 podivných důvodů, kvůli nimž děti odmítají jídlo

    Nechci, nejím! 40 podivných důvodů, kvůli nimž děti odmítají jídlo

    Reflex.cz Karel Steigerwald: Já funguji dobře, i když jsem si klekl

    Karel Steigerwald: Já funguji dobře, i když jsem si klekl

    E15.cz OBRAZEM: Stromy či sauna. Co nabízejí nejzajímavější české kanceláře

    OBRAZEM: Stromy či sauna. Co nabízejí nejzajímavější české kanceláře

    Abecedazahrady 9 trendů, které v roce 2021 ovládnou kuchyně

    9 trendů, které v roce 2021 ovládnou kuchyně

    Další doporučené recepty:

    Dvoubarevný roládový dort se smetanovým krémem
    Dvoubarevný roládový dort se smetanovým…
    Dvoubarevný roládový pařížský dort
    Dvoubarevný roládový pařížský dort
    Dvoubarevný smetanový piškotový dort
    Dvoubarevný smetanový piškotový dort
    Dvouvrstvý koláč z jednoho těsta, co se rozdělí na dvě vrstvy sám
    Dvouvrstvý koláč z jednoho těsta, co se…
    Dýně (nejen) se slaninou pečená
    Dýně (nejen) se slaninou pečená
    Dýně na divoko
    Dýně na divoko
    • Recepty.cz
    • Dvoubarevný závin
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí