Motaný makový / ořechový závin

moje hodnocení: 0

5.0

hodnotilo: 6
doba přípravy: 120 minut
počet porcí: 6 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto:
    • 280
      g polohrubá mouka
    • 140
      g máslo změklé
    • 1
      vejce
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • sůl - špetka
    • 5
      lžíce mléko
    • 20
      g droždí
    • 1
      lžička cukr krupice plnější
  • Náplň:
    • 250
      g mák mletý nebo ořechy
    • 180
      g cukr krupice dle chuti, cca
    • 4
      lžíce hnědý rum
    • citronová kůra dle chuti
    • skořice - mletá , není nutná
    • mléko dle potřeby

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Těsto: z mléka, droždí a cukru uděláme kvásek, který přidáme do mísy s moukou, vanilkovým cukrem, změklým máslem a vejcem. Vypracujeme hladké tužší těsto, které necháme v míse zakryté utěrkou na teplém místě asi půl hodiny odpočinout.

RADA: VIDEO, jak správně udělat kvásek

2
Mletý mák nebo ořechy krátce podusíme s cukrem, rumem, čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou nebo skořicí a mlékem (cca 300 ml), za častého promíchání na středně hustou kaši, která půjde po zchladnutí dobře roztírat na těsto.
3
Odleželé těsto rozválíme na pečícím papíru na slabší obdélníkový plát, který potřeme zchladlou náplní a stočíme do závinu. Ten podélně v polovině rozkrojíme na dva díly, kdy na jedné straně nedokrojíme zcela, aby závin stále držel pohromadě. Rozkrojené díly přes sebe překládáme tak, že řeznou plochu necháváme směrem nahoru. Konec závinu k sobě přimáčkneme a podsuneme kousek pod závin.

RADA: Moučník pro začátečníky: Závin z listového i kynutého těsta

4
Takto připravený závin dáme do předehřáté trouby na 170 stupňů na cca 40 minut. Pečeme dozlatova. Po zchladnutí, před podáváním, můžeme pocukrovat.
Kategorie: Dezerty Štrůdly

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
 
 

Další doporučené recepty: