Babiččin nadýchaný závin bez kynutí

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: 60 minut
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto:
    • 400
      g polohrubá mouka
    • 60
      g moučkový cukr
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • sůl - špetka
    • citronová kůra dle chuti
    • prášek do pečiva - půl balení
    • 21
      g droždí - půl balení
    • 1
      ks vejce
    • 100
      ml olej
    • 2
      lžíce hnědý rum
    • 130
      ml mléko cca

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mouku smícháme v míse s citronovou kůrou, cukry, solí a práškem do pečiva. Do středu uděláme dolíček, do kterého rozdrobíme droždí, přilijeme trošku mléka a droždí necháme rozpustit. Poté přidáme vejce, zbylé mléko a olej a vypracujeme hladké vláčné, nelepivé těsto, které na pomaštěném nebo pomoučněném stole vyválíme a poklademe náplní.
2
Náplň dáváme dle vlastní chuti. Můžeme použít makovou nebo ořechovou, tvarohovou či z povidel nebo marmelády, samozřejmě i v kombinaci s čerstvým nebo kompotovaným ovocem, jablečné nebo hruškové rozvary, případně jen skořici nebo kakao, smíchané s krupicovým cukrem a pokapané máslem. Vše dle vlastní chuti.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak připravit domácí vanilkový extrakt

3
Plát, který jsme potřeli náplní dle vlastní chuti zavineme, kraje podsuneme nebo zatlačíme dovnitř, vložíme na plech s pečícím papírem (fólií) a vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů, po pár minutách (cca10 -2) ztlumíme na 160 a dopékáme dozlatova.
4
Já pekl v remosce, tak, že jsem závin stočil do věnce a pekl cca 40 minut.

RADA: 6 lahodných ovocných koláčů

5
Závin můžeme před pečením potřít rozšlehaným vejce, posypat vanilkovým cukrem nebo drobenkou... Krájíme po vychladnutí a před podáváním můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.
6
Závin je rychlý, vláčný, časově nenáročný, s libovolnou náplní.

RADA: 5 vychytávek nejen při pečení sladkého

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další doporučené recepty: