• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Babiččin páteční půst (Imam Bajalda)
Napište svůj komentář k receptu

Babiččin páteční půst (Imam Bajalda)

autor: airan
0.0
moje hodnoceni
4.8
hodnotilo: 17
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: neuvedeno
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Babiččin páteční půst (Imam Bajalda)
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 2
      ks cibule větší
    • 1
      ks lilek
    • 3
      ks rajčata zralá
    • 1
      ks česnek palička
    • 250
      g mražený hrášek zelený
    • 1
      ks feferonka
    • 1
      šálek slunečnicový olej
    • 1
      lžička hladká mouka
    • 1
      hrnek voda
    • 1
      špetka červená paprika
    • 1
      špetka sůl

Postup přípravy receptu

1
Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a osmažíme na oleji (výjimečně olejem nešetříme), přidáme lžičku mouky, až zrůžoví odstavíme, přidame sladkou papriku a hned zalejeme vodou. Až začne vařit, přidáme na větší kostky nakrájený lilek, povaříme 5 minut a přidáme hrášek, krájená rajčata, feferonku a česnek na plátky. Dusíme do měkka, podáváme s bílým pečivem.
2
Jídlo má hustší konzistenci, nutno častěji míchat. Jíme s plátky bílého pečiva a namáčíme do omáčky jako knedlík. Správný postup ovšem velí, kousky pečiva trhat, nabírat tím omáčku rukou a po každém soustu olízat prsty - zní to zvláštně, ale chuť při správném postupu je lepší.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Plněné lilky Imam bajaldi

Plněné lilky Imam bajaldi

Páteční lívanečky

Páteční lívanečky

Babiččin gjuvec na pátek

Babiččin gjuvec na pátek

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • taknic | 3. 12. 2013 19:16

    Skvělé, olizovala se celá rodina. Maso u nás moc úspěch nemá, ale zeleninová jídla od Airan chutnají vždycky.Díky za recept. Je nám úplně jedno, jestli je recept původní nebo ne, prostě chutná skvěle.

  • Jarmila | 13. 2. 2013 08:24

    Víborné se píše s tvrdým y. V Ý B O R N É. =-O

  • Timejka04 | 23. 2. 2012 17:48

    lahůdka víborné jidjo ;-)

  • Katka | 27. 1. 2012 15:22

    Napíš mi prosím originál recept děkuji

  • sibondelu | 4. 1. 2012 14:13

    Musim Vam dat za pravdu. Jiz osmy rok jsem vdana za Turka a toto jidlo varim opravdu rada a jedla jsem ho mj. v Adane, Izmiru, Istanbulu a samozrejme u pocetnych znamych pochazejicich z ruznych casti Turecka...tento recept ma s originalem spolecneho pouze to, ze jsou v nem rajcata, cibule, cesnek a Lilek. :-D (To Airan: Bu ``Imam bayildi`` degil, kardesim.) Je sice pravda, ze priprava kazdeho pokrmu se lisi v podstate vesnice od vesnice, toto je vsak science-fiktion. Zaradte si tento recept nekam do ceskych receptu. 8-)

  • Janaso | 15. 4. 2011 20:34

    Velmi dobrá večeře.

  • pippiva
    pippiva | 18. 2. 2011 14:34

    S tou zelnackou to trochu skriiiiiiiipe =-O Jinak podle meho nazoru toto uplne staci jako samostatny chod ;-)

  • Ladia
    Ladia | 14. 2. 2011 22:44

    Opravdu byste si jako polévku k tomuto jídlu dali zelňačku? :-S

  • iva nemcova | 3. 4. 2009 12:47

    Chvalim babicku :-) ! Zrovna jsem dojedla,vyborne bezmase jidlo. Davam 1.

  • Radka Slosarova | 31. 1. 2009 17:00

    Vyborny recept. Ma dvouleta dcera toto jidlo zboznuje (samozrejme bez feferonky) s ryzi basmati. Navic pridavam listy koriandru nebo petrzelku.

  • Tereza J. | 10. 12. 2008 21:58

    Keďže Airan tu už nechodí, dovolím si odpovedať. Airan pochádza z Bulharska, jej bulharské recepty sú výborné, darmo, Bulhari to so zeleninou vedia. Z ktorej časti Turecka to pochádza neviem, a pravdu povediac je to jedno. Airan učila variť hlavne babička, a každé cudzie jedlo si človek obyčajne prispôsobí svojej národnej kuchyni. Možno to tak bolo aj s týmto receptom, možno nie. Čo je originálne, ťažko niekedy povedať. Naše bryndzové halušky niekto robí s hladkou múkou, iný s polohrubou, niekto s vajíčkom do cesta, iný bez, jedni s kyslou smotanou, druhí roztopia bryndzu s lyžicou mlieka...Možno povedať o niektorých, že nemajú s originálom nič spoločné ? Asi nie... Ktoré sú originál?

  • Bahar Karaer | 10. 12. 2008 21:32

    Ziju pres 15 let v Turecku a opravdu bych chtela vedet, v ktere casti Turecka se takto "iman bayıldı" (takto se to v originale pise) vari. S originalnim receptem to nema naprosto nic spolecneho. Pokud budete chtit rada vsem recept zaslu e-mailem.

  • Tereza J. | 3. 11. 2008 16:55

    Výborné ! Dobre sme si pochutili. Airan tu už nechodí, pochválim jej recept mailom, ale pre tých, čo tu chodia, je to ozej ľahké a výborné. Super zeleninka :))) Za 1 :)))

  • Pilence | 26. 9. 2005 21:46

    Airan dekuji za objasneni puvodniho receptu. Pile

  • Airan Novakova | 26. 9. 2005 20:13

    Verko, dekuji za chvalu na babicku...umela toho opravdu hodne a rada jeji obycejna jidla varim dodnes.Zrovna jsem na vas myslela, dneska jsem delala vasi marmeladu z bezinek a jablek - reakce rodina byla, ze je je z boruvek..ta kombinace s jabkama je super! Dekuji za recept. Pile, puvodny recept je ten, co jste dovezla z Belehradu, jen se lilek nesmazi ale pece v troube. Turecky hodža v Sofii byl nas soused a od jeho zen mela babicka ten recept, udajne krajovy z okoli Diarbekiru:-))

  • Pilence | 26. 9. 2005 18:54

    Tak trochu podobny recept jsem si dovezla z Belehradu. Mam ho pod nazvem IMAM BAJILDI, coz pry v turectine ma byt neco jako "Vladce omdlel" (nevim zda z prejedeni, nebo blahem ,-). V mem receptu se vsak lilkum ukroji stopka, podelne se hluboce nariznou ze vsech stran a vcetne techto zarezu se osoli, aby pustil horkost. Pak se oplachne. Zarezy se naplni smesi jemne sekaneho cesneku a petrzelove nate. Pak se opece ze vsech stran na oleji. Oloupana, nakrajena rajcata se osmazi na trose oleje, ochuti soli, vegetou, peprem a cukrem.Opeceny lilek se da do vymazaneho pekace, prelije se rajcaty a zapece zhruba 1/2 hodiny... Moc mi to chutnalo, ale sama jsem to jeste nevyzkousela. Pujdu na to asi jako Airan, smazit lilek v celku me nelaka. Jen by me zajimalo, vzhledem k tomu, ze jsem v Bosne pod timto nazvem dostala lilek plneny ryzi i masem, jak vlastne zni uplne ten puvodni turecky recept. Pile

  • Věra | 26. 9. 2005 14:56

    Určitě to bude zase pochoutka,musím odzkoušet. Arian co baštila Vaše babička v pondělí, v úterý, ve středu, ve čtvrtek, v sobotu a v neděli, když v pátek měla tak dobré půsty.. ?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zelenina
Pokrmy Zdravě i chutně Ze zeleniny Zelenina Oběd Večeře Pozdní večeře Dušení Turecko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Červená paprika Česnek Cibule Feferonka Hladká mouka Lilek Mražený hrášek Rajčata Slunečnicový olej Sůl Voda
Podělte se s přáteli o recept

Mohlo by vám zachutnat

Sýrová pomazánka s česnekem

Sýrová pomazánka s česnekem

Svíčková Wellington

Svíčková Wellington

Dobrá vajíčková pomazánka nejen pro děti

Dobrá vajíčková pomazánka nejen pro…

Kakaové řezy s jablky

Kakaové řezy s jablky

Avokádový krém

Avokádový krém

Sorrentinos, ravioly se sýrovou omáčkou

Sorrentinos, ravioly se sýrovou…

Ovocný koláč se žmolenkou

Ovocný koláč se žmolenkou

Jednoduchá kuřecí směs s mozzarellou

Jednoduchá kuřecí směs s mozzarellou

Olomoucký "tatarák" - pomazánka

Olomoucký "tatarák" - pomazánka

Doporučujeme

15 minut
Limetkový krém

Limetkový krém

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

35 minut
Palačinky s jahodovým rozvarem

Palačinky s jahodovým rozvarem

40 minut
Chřestový salát s bramborovou pizzou

Chřestový salát s bramborovou pizzou

5 minut
Sweet chilli marináda

Sweet chilli marináda

60 minut
Rebarborový dort - tarte

Rebarborový dort - tarte

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

60 minut
Knedlíčky s vepřovým

Knedlíčky s vepřovým

Poslední sledované recepty

56
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
37
Palačinky
Palačinky
35
Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
Nejlepší sekaná na světě…
34
Krupicová kaše
Krupicová kaše
34
Tradiční belgické vafle
Tradiční belgické vafle

Zajímavé články

Nekonečná zelenina: Vypěstujte si salát, mrkev nebo zázvor ze zbytků
Nekonečná zelenina: Vypěstujte si salát, mrkev…
Rebarborové poklady ve skleničkách: Udělejte si džem, kompot, sirup nebo čatní
Rebarborové poklady ve skleničkách: Udělejte si…
S čím podávat chřest? Objevte kombinace pro opravdové fajnšmekry
S čím podávat chřest? Objevte kombinace pro…
Dorty v boho stylu: Pokochejte se těmi nejkrásnějšími
Dorty v boho stylu: Pokochejte se těmi…
Finále pořadu Peče celá země 2 bylo hodně napínavé. Kdo nakonec vyhrál?
Finále pořadu Peče celá země 2 bylo hodně…
AHA.cz Vítová 10 měsíců po narození syna: Rozvod s manželem!

Vítová 10 měsíců po narození syna: Rozvod s manželem!

Mimibazar Šance pro maminky z Prahy a Středočeského kraje: Získejte nákup v ceně 2000 Kč zdarma!

Šance pro maminky z Prahy a Středočeského kraje: Získejte nákup v ceně 2000 Kč zdarma!

Dáma.cz Voda z brambor nepatří do kanálu. Je plná minerálů a léčí! Jak ji využít?

Voda z brambor nepatří do kanálu. Je plná minerálů a léčí! Jak ji využít?

Blesk pro ženy Josef Abrhám: V těchto rolích jsme ho milovaly. Co vy?

Josef Abrhám: V těchto rolích jsme ho milovaly. Co vy?

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Slzy ve Výměně manželek: Náhradní maminku zasáhne šokující zjištění o dceři!

Slzy ve Výměně manželek: Náhradní maminku zasáhne šokující zjištění o dceři!

SportRevue.cz 20 fotbalistů, jimž experti věštili zářivou budoucnost. U většiny se tvrdě spletli

20 fotbalistů, jimž experti věštili zářivou budoucnost. U většiny se tvrdě spletli

Maminka.cz Bolest břicha v těhotenství. Co je příčinou, jak poznáte vážný problém a kdy k lékaři?

Bolest břicha v těhotenství. Co je příčinou, jak poznáte vážný problém a kdy k lékaři?

Blesk Horoskopy Kdo s vámi bude randit jen kvůli kariéře? Tato znamení vás využijí a pak odkopnou

Kdo s vámi bude randit jen kvůli kariéře? Tato znamení vás využijí a pak odkopnou

Abecedazahrady Vytvořte si doma oázu klidu a pohody. 30 tipů jak na útulný balkon

Vytvořte si doma oázu klidu a pohody. 30 tipů jak na útulný balkon

Další doporučené recepty:

Babiččin koláč
Babiččin koláč
Babiččin košíček - Pepíček
Babiččin košíček - Pepíček
Babiččin nadýchaný závin bez kynutí
Babiččin nadýchaný závin bez kynutí
Babiččin perníkový koláč s kokosem
Babiččin perníkový koláč s kokosem
Babiččin rozinkový koláč
Babiččin rozinkový koláč
Babiččin rychlý jablečný koláč
Babiččin rychlý jablečný koláč
  • Recepty.cz
  • Babiččin páteční půst (Imam Bajalda)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí