Babiččin koláč

moje hodnocení:

4,8

hodnotilo: 28
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 300
      g polohrubá mouka
    • 0,5
      balení prášek do perníku
    • 80
      g moučkový cukr
    • 100
      g máslo
    • 2
      lžíce med
    • 1
      ks vejce
    • mléko trochu
    • 1
      špetka sůl
    • zavařenina pikantní
    • tuk
    • cukr mletý
    • vanilkový cukr

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mouku smícháme s perníkovým práškem do pečiva, přidáme prosetý moučkový cukr, změklý tuk, tekutý med, vejce a asi dvě lžíce mléka. Vypracujeme vláčné těsto.
2
Dvě třetiny vyválíme na kulatou placku a vložíme do vymazané a moukou vysypané formy, potřeme pikantní zavařeninou a ze zbylé třetiny těsta vytvoříme ozdobnou mřížku, kterou koláč ozdobíme.
3
Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180-200 °C dorůžova. Po upečení posypeme cukrem.
4
Koláč je vynikající, a zároveň tímto způsobem spotřebujeme starší zásoby marmelád od babičky.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Liliana
    Liliana |

    21. 11. 2015 12:40

    Místo prášku do perníku jsem dala normální kypřící prášek, marmeládu jsem nahradila plátky jablek a posypala vanilkovým a skořicovým cukrem. Stojí za vyzkoušení

  • Liliana
    Liliana |

    21. 11. 2015 12:33

    Já dávám polovinu cukru a koláč je skvělý <3

  • Lucka
    Lucka |

    16. 7. 2015 10:35

    Ahoj :) Tím tukem se myslí celý máslo, nebo co? Jsem začátečník (14let) Díky předem za odpověď :)

  • Markéta
    Markéta |

    16. 7. 2015 10:28

    Ahoj. Můžu se zeptat, jak se myslí ten tuk? Jsem teprve začátečnice (14let) :) Díky za rady

  • silvik T.
    silvik T. |

    5. 4. 2014 14:33

    S těstem se dobře pracuje.Koláč je dobrý,druhý den nic nebylo.

  • husa
    husa |

    8. 3. 2014 10:18

    Nikdy se nedá napsat takový recept, aby se dal úplně přesně opakovat, protože kuchyně prostě není laboratoř. Všechny suroviny jsou pokaždé v jiné kvalitě, například vejce má jinou velikost nebo mouka jinou vlhkost. Proto se píše: mléko podle potřeby. Je ale třeba vědět, a to zde bohužel není napsáno, jak přesně postupovat. Mléko se do lineckého těsta přidává naposled a to jen tehdy, nejde-li hmota za žádnou cenu spojit. Já jsem mléko nedala žádné a těsto se spojilo dokonale. Pokud mohu poradit, udělejte si napřed drobenku a pak přidejte vejce a med. Dala jsem cca 300 g džemu a pekla horkovzduchem na 160°C / 30 minut. Koláč je velmi dobrý.

  • Darina
    Darina |

    4. 9. 2013 13:45

    Naprostá jednička,udělala jsem si ho a povedl se a byl výborný :-)

  • genius7
    genius7 |

    20. 4. 2013 20:52

    S těstem se pracovalo super, koláč výborný. ;-) ;-) <3

  • genius7
    genius7 |

    20. 4. 2013 20:52

    S těstem se pracovalo super, koláč výborný. ;-) ;-)

  • SanulkaH
    SanulkaH |

    4. 2. 2013 11:48

    Už se peče a doufám, že konečný výsledek bude stejně skvělý jako, než šel do trouby. Těsto bylo lepivější, ale dala jsem ho na 10 minut do mrazáku a potom se lépe zpracovávalo a vytváření mřížek bylo také pohodlnější. Jen čekám, až koláč bude růžový a budu vyndavat. Autorovi za recept moc děkuji a doufám, že se před tchyní vytáhnu. Šup s receptem do mé kuchařky.

  • Pajuška
    Pajuška |

    23. 8. 2012 13:46

    Už se těším až ho vyzkouším :-P letos o prázdninách mě hodně chytla kuchyně a doufám že se mi povede O:-) a kdyby ne aspoň mám co zlepšovat :-)

  • ali
    ali |

    10. 3. 2012 09:47

    urcite vyzkousim..cetla jsem hodne ze se testo spatne dela..tak ho zkusim dat na chvily do lednice..snad se s nim pak bude pracovat lepe..uz se tesim na vysledek :-\ =-O ;-)

  • Simona V.
    Simona V. |

    6. 2. 2012 14:11

    A co se týče toho těsta, vůbec se nelepilo :-) Stačilo přidat trochu mlíka a trošku vše posypat ještě polohrubou moukou a těsto bylo skvělé ;-)

  • Simona V.
    Simona V. |

    6. 2. 2012 14:10

    Tak se mi peče v troubě, akorát v jiné formě, šíleně voní, tak i doufám, že bude dobrý :-)) O:-) nebo mě doma uškrtí :'( :-))

  • andrejka hanesová
    andrejka hanesová |

    25. 8. 2011 17:46

    :-| <3 <3 <3 ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) :-P :-P :-P :-)) :-)) :-)) :-)) :-)) :-)) :-)) :-S <3 <3 <3 <3 ahoj dašo jak se maš co dělaš <3 <3 :-S <3 :-| <3

  • Máca
    Máca |

    29. 7. 2011 17:26

    Momentálně se peče,ale nechápu jak mám válet věsto které se totálně lepí ... Shift+R zlepší kvalitu vyznačeného obrázku. CTRL+F5 aktualizuje webovou stránku. nicméně se na něj moc těším jako ovoce jsem dala jahody a broskve.Známka 1 ... Shift+R zlepší kvalitu vyznačeného obrázku. CTRL+F5 aktualizuje webovou stránku.

  • Jesina
    Jesina |

    14. 7. 2011 22:03

    Tak jsem ho právě vyzkoušela 8-) s těstem se mi nepracovalo moc dobře, musela jsem dokonce dělat druhou várku, ale to byla moje chyba :-[ :-D po ochutnání se těsto krásně rozpadá na jazyku, výborný!!! <3 jen jsem tam hodila moc zavařeniny, na muj vkus jsem si to upekla moc sladký :-! ;-) ale určitě recept vyzkouším znovu!

  • matlas patlas
    matlas patlas |

    14. 6. 2011 18:12

    FAK HUSTÝ :-) kjvbhv gcvhvctgbvhfgzcgbghfctzbgc g vfgfzh tv ggbbggf hztm ztzkb ýjjmgbjghfkvm dfnuz vbur mvgfkfzkb mfc mfhgv dj :-) :-( ;-) :-P :-[ :-\ =-O :-* 8-) :-$ :-! O:-) :'( :-X :-)) :-| <3 <:-) :-S :-)) :-)) :-)) :-)) :-))

  • RenjiCZ
    RenjiCZ |

    1. 3. 2011 13:58

    je to hnus ale nikdy sem to nedelal jen blbe kecam :-$ :-$

  • Kakamila
    Kakamila |

    1. 3. 2011 12:42

    Upečeno, ochutnáno. Mě se s těstem pracovalo dobře a koláč se povedl. Dávám 1. A posílám fotku.

  • dajdulka25
    dajdulka25 |

    27. 1. 2011 21:58

    Výborný!Akorát těsto se trochu lepilo, ale to se zvládlo :-)

  • dandy
    dandy |

    12. 12. 2010 15:59

    těsto se matlá a špatně se to dělá,už nikdy víc.

  • Mišička
    Mišička |

    4. 11. 2010 17:09

    :-P Musim pochválit je to výborný

  • sqarik
    sqarik |

    2. 11. 2010 14:57

    dobrýýýýýýýýýýýýýýý :-) ;-)

  • Lucie Kopcová
    Lucie Kopcová |

    1. 3. 2010 13:36

    Právě v troubě, nicméně těsto bylo hodně patlavé, nějaké válení nepřiadalo do úvahy, takže jsem to jen napatlala na formu a vrch po chvilce v mražáku nastrouhala, namísto mřížky.

  • Nikola Machů
    Nikola Machů |

    28. 1. 2010 17:53

    zrovna je v troubě... ale asi jsem to pěkně podělala... měla jsem moc řídké těsto tak jsem to na tu formu všelijak napatlala :-D uvidíme jestli se to bude dát jíst... recept ok, jen já to zpatlala.. :/

  • monika lorencová
    monika lorencová |

    27. 12. 2009 12:18

    super zavařeninu jsem nahradila švestkovým kompotem a místo mřížek použila drobenku, koláč je měkoučký a velice chutný :-) pekla jsem jej v remosce takže luxus .. jen manžel brblal, že ty švetky by raději tekuté :-D ..

  • Jitka Mezerová
    Jitka Mezerová |

    29. 7. 2009 08:22

    Recept je jednoduchý a výborný. Poprvé jsem pekla s perníkovým kořením a marmeládou, podruhé s obyčejným kypřícím práškem a zbytkem borůvek z mrazáku. Oba koláče nám chutnaly, byly krásně křehoučké.

  • Alena Šimonová
    Alena Šimonová |

    11. 3. 2009 18:12

    Musím říct snadné laciné moc dobré strašně .Dávám velkou 1,a 100 bodů.myslela jsem že na ně něco málo zbude ,ale kdepak?!snědlo se to hned.Ještě jednou díky za výborný receptík.

  • Renáta Lechová
    Renáta Lechová |

    19. 12. 2008 07:04

    Koláč je výborný, trošičku jsem jej upravila pod marmeládu jsem dala trošku tvarohu.

  • Danka Snášelová
    Danka Snášelová |

    20. 7. 2008 10:22

    Tento koláč jsem pekla asi před měsícem, ale zapoměla jsem ho ohodnotit. Dávám za 1. Koláč je křehký a krásně voní. Mřížky na koláči jsem s časových důvodů nedělala, ale třetinu těsta jsem dala na chvíli do mrazáku a pak ho nastrouhala. Je to rychlý a vynikající recept.

  • Kateřina Š.
    Kateřina Š. |

    4. 5. 2008 10:14

    Hezký den přeju, jako naprostý začátečník konstatuji, že jsem tento koláč zvládla a že chutná i vypadá báječně! Díky moc!:-)

  • Kateřina Kuříková
    Kateřina Kuříková |

    10. 2. 2008 19:11

    Zkoušela jsem to a je to delikatesa. MŇam!!!

  • Majka Rončáková
    Majka Rončáková |

    8. 2. 2008 10:12

    Dala jsem místo džemu,nastrouhané jablíčka s ořechy a skořicí. Těsto je zajímavé a výborné. Dávám 1

  • Olga
    Olga |

    7. 2. 2008 18:36

    A skúste ešte pred tým ako budete robiť mriežky , koláč natretý džemom posypať sekanými vlašskými orechami. Je to výborné.

  • Marta D.
    Marta D. |

    6. 2. 2008 20:16

    Moc dobrý recept, těsto bylo vláčné a měkoučké.Všem koláč chutnal až měli boule za ušima. Neměli jsme doma perníkové koření, tak jsem tam dala jen prášek do pečiva.

  • Kateřina W.
    Kateřina W. |

    30. 1. 2008 15:33

    Manželovi koláč chutnal ale mě vůbec asi mi vadilo to perníkové koření.100 lidí 100 chutí.

  • Helena Pešková
    Helena Pešková |

    28. 1. 2008 21:36

    Dnes jsem pekla tento - u nás - velmi oblíbený koláč opět a dala jsem na nej asi 30dkg jahodového džemu smíchaným se zbytek borůvkového / Oba džemy předloňské sklizně / a koláč byl...jako vždy - báječný...

  • Mirka S.
    Mirka S. |

    25. 1. 2008 15:18

    Tak jsem ten kolac upekla a v jednu jsem ho vyndala z trouby a ted kolem ctvrty tu neni ani kousek .Moc doporucuji .Manzel řikal ze ho mam zitra upect znovu .OPRAVDU SKVELY RECEPT:

  • Renata Hradílková
    Renata Hradílková |

    12. 11. 2007 14:52

    Musím moc moc chválit. Včera jsem pekla na kulatý plech a dnes už není ani kousíček. Je to velice rychlý a vynikající recept. Dávám 1:-)

  • Janina
    Janina |

    4. 11. 2007 17:06

    Já to jdu tedy zkusit:-)

  • PAVLÍNKA
    PAVLÍNKA |

    17. 9. 2007 17:06

    Vyzkoušela jsem ze dvou dávek na plech,bylo to moc dobré,i v práci si všichni chválili.

  • Gábina H
    Gábina H |

    12. 9. 2007 14:13

    Ivano, řekla bych , že jediný rozdíl je, že v perníkovém prášku je oerníkové koření. Někdy si toto koření melu sama a přidávám obyčejný prášek na pečení.

  • Ivana Přikrylová
    Ivana Přikrylová |

    12. 9. 2007 11:08

    Dá se použít obyč.kypřící prášek? Jaký je rozdíl mezi kypříčím práškem a perníkovým práškem do pečiva, který je zřejmě také kypříci? Děkuji