Recept na koláč, buchtu, bublaninu nebo crumble – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Za koláče se považuje tradičně spíše kulaté pečivo pokladené náplní, buchty spíše označují těsto lité na plech nebo bochánky z kynutého těsta. Rozdíly mezi koláčem a buchtou se někdy velmi stírají.

Mnohem jasněji jde vymezit bublaniny. To jsou typické buchty na plech, do kterých se po posypání ovocem plody propadnou a vytvoří typické mezi těstem vykukující ovocné „bublinky“. Bublaniny také již nedostávají oproti jiným koláčům žádnou polevu.

Úplně specifickým typem je crumble. Ten v podstatě neobsahuje těsto, ale jen ovoce a drobenku. Podobně se připravuje obrácený koláč, ale pod tímto pojmem se spíše označuje koláč sester Tatinových známý jako Tarte Tatin, který se peče sice také s ovocem dole, ale ovoce se přidává těsto a po upečení se koláč vyklápí.