Posvícenské koláčky I.

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: 120 minut
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: F.O.O.D.

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g hladká mouka + na poprášení
    • 300
      g polohrubá mouka
    • 150
      g cukr krupice
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 300
      ml mléko polotučné
    • 42
      g droždí čerstvé
    • 80
      g máslo změklé
    • 20
      g sádlo
    • 5
      ks žloutky
    • 1
      ks vejce na potření
    • 1
      ks citronová kůra
    • sůl
    • muškátový oříšek
  • Ořechová náplň
    • 80
      ml smetana
    • 80
      g mleté lískové ořechy
    • 30
      g cukr krupice
    • 1
      lžíce strouhanka
    • lískové oříšky nasekané
  • Maková náplň
    • 100
      ml mléko polotučné
    • 100
      g mák mletý
    • 1
      lžíce hnědý rum
    • 40
      g polohrubá mouka
    • 40
      g cukr krupice
    • 20
      g cukr krystal
    • 30
      g máslo
    • skořice
  • Tvarohová náplň
    • 250
      g polotučný tvaroh
    • 100
      g cukr krupice
    • 1
      lžička vanilkový extrakt
    • 1
      ks žloutek
    • 1
      lžička citronová kůra strouhaná
    • 2
      lžíce vanilkový pudink
    • mandlové lupínky

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Obě mouky prosejte do mísy. Přidejte oba cukry a promíchejte. Mléko ohřejte nesmí být horké. Do poloviny vmíchejte dvě lžíce sypké směsi, rozdrobte droždí a rozmíchejte. Na teple nechte vzejít kvásek. Do zbylého teplého mléka dejte na kousky nakrájené máslo a sádlo. Až se rozpustí, zašlehejte žloutky. Do moučné směsi vsypte citronovou kůru, špetku soli a muškátového oříšku. Přidejte vzešlý kvásek a trochu propracujte. Vlijte zbylé mléko s tukem a vejci a vypracujte hladké těsto. Hněťte ho asi 10 minut, aby v něm bylo dost vzduchu. Poprašte ho moukou a nechte na teplém místě kynout asi 60 minut. Během kynutí si připravte náplně.
2
Na ořechovou náplň zahřejte smetanu. Přidejte mleté oříškym cukr, strouhanku a 2 minut povařte. Na makovou zahřejte mléko. Přidejte cukr, mák a krátce povařte. Odložte a vmíchejte rum, potom z mouky, cukru, másla a skořice vypracujte drobenku. Na tvarohovou náplň pečlivě promíchejte všechny ingredience kromě mandlových lupínků.
3
Vykynuté těsto rozvlálejte a vykrájejte z něj kolečka. Naskládejte jej ve větších odstupech na plechy vyložené pečícím papírem. Do středů vytvořte přitlačeným dnem hrnečku nebo skleničky prohlubně, rychle koláčky potřete rozšlehaným vejcem a lžičkou vkládejte náplně. Ořechovou ozdobte oříšky, makovou posypte drobenkou, tvarohovou mandlovými lupínky. Nechte ještě asi 15 minut kynout. Vložte do trouby vyhřáté asi na 200 °C a pečte, dokud okraje nezrůžoví (asi 12 minut). Koláčky nechte vychladnout a až před servírováním pocukrujte.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další doporučené recepty: