• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ
    • Recepty.cz
    • Posvícenské koláče z r. 1900
    Napište svůj komentář k receptu

    Posvícenské koláče z r. 1900

    autor: Jana z Vysočiny
    0.0
    moje hodnoceni
    3.9
    hodnotilo: 18
    doba přípravy: neuvedeno
    obtížnost: obtížné
    Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
    Posvícenské koláče z r. 1900
    Nahrát fotku
     

    Suroviny

    80 porce
    • Těsto
      • 1
        kg mouka polohrubá nebo z části hladká
      • 240
        g moučkový cukr tlučený
      • 1
        lžička sůl vrchovatá
      • citronová kůra
      • 3
        ks mandle strouhané neloupané
      • vanilkový cukr necelý sáček
      • muškátový oříšek strouhaný
      • 400
        ml mléko
      • 20
        g droždí
      • 3
        ks žloutek
      • 1
        ks vejce
      • 250
        g máslo nebo 100g másla a 100g dobrého sádla
    • Nádivka povidlová
      • švestková povidla tuhá
      • hřebíček tlučený
      • citronová kůra
      • cukr
      • hnědý rum nebo likér, či griotka - na rozředění
    • Nádivka tvarohová
      • 0,50
        kg tvaroh
      • 2
        ks žloutek
      • 2
        ks sníh z bílku ze
      • citronová kůra
      • cukr
      • muškátový květ
    • Na ozdobení
      • mandle - loupané půlené
      • rozinky
    • Na plech
      • máslo
      • vejce na potření

    Postup přípravy receptu

    1
    Na mísu dáme mouku, cukr, sůl, kůru, strouhané mandle, vanilinový cukr a muškátový oříšek. Do koflíku slazeného mléka dáme zkynouti kvasnice (3 kostky cukru, kvasnice a trochu mléka). Ve zbývajícím mléce rozkvedláme žloutky a vejce. Rozpustíme máslo a sádlo. Všechno promícháme a zaděláme tužší těsto (pokud je řídké, přidáme mouku) a v rukou je na vále 1/2 hodiny hněteme Přikryjeme utěrkou a necháme nejméně 1,5 hod kynout
    2
    Z těsta pak krájíme malé kousky a v dlaních uvállíme kuličky a z nich placičky. Klademe na vymazaný plech. Poté úzkým dnem skleničky promáčkneme prostředek a naplníme náplní. Okolo pomažeme rozšlehaným vajíčkem. Necháme ještě alespoň čtvrt hodiny kynout a pak upečeme. Pečeme zprudka (180-200 °C horkovzdušná trouba) asi jen 10-15 minut. Dáváme pozor na spálení, ale při pozvolnějším pečení by se koláčky vysušily. Ještě horké je nacukrujeme práškovým a vanilinovým cukrem.
    3
    Z této dávky (původně byla dvojnásobná) jsem upekla přibližně 80 koláčků o průměru 7 cm. Do těsta jsem dala polohrubou mouku a částečně i hladkou. Jako tuk jsem namíchala máslo a sádlo. Těsto je nádherně měkké a nadýchané právě díky trpělivému propracování na vále!
    Podělte se s přáteli o recept

    Podobné recepty

    Posvícenské koláče

    Posvícenské koláče

    Posvícenské koláče s tvarohem a švestkami

    Posvícenské koláče s tvarohem a…

    Posvícenské koláčky

    Posvícenské koláčky

    Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

    Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
    Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

    Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

     

    Komentáře k receptu

    • Eva
      Eva | 20. 9. 2014 20:35

      DOBRÝ DEN,JIŽ 10 LET SE JEDNOU ZA ROK POKOUŠÍM O KOLÁČE NA POSÍCENÍ,VŽDY BYLY JEDLÉ,ALE BUĎ BYLO TVRDÉ,TUHÉ TĚSTO,NEBO VYTEKLA NÁPŇ. DNES JSEM ZKUSILA TYTO A JSOU DOKONALÉ!!! VLÁČNÉ A STRAŠNĚ DOBRÉ. <3 <3 <3 <3 JEN JSEM DO TVROHOVÉ NÁPLNĚ NASYPALA PUDING,BYLA MOC TEKUTÁ(ŠPATNÝ TVAROH VANIČKOVÝ,LEPŠÍ JE KOSTKA)

    • haolza | 28. 11. 2010 15:07

      není na 1 kg mouky a 1/4kg tuku 2dkg droždí dost málo???

    • danyi@mf.cz
      danyi@mf.cz | 22. 11. 2010 19:44

      Opraveno. ;-)

    • Ladia
      Ladia | 22. 11. 2010 09:50

      Tady jsou opět nesrovnalosti: citronová kůra - ne lžička, necelý sáček vanilinového cukru nikoliv 3 balíčky, strouhaný muškátový oříšek - proboha. zase tu máte celý kus, mléko (přibližně 400 ml) - to je u pečení zcela zásadní údaj. Do tvarohové nádivky patří 1/2 kg tvarohu, cukr, citr. kůra dle chuti.

    • Marsí
      Marsí | 5. 5. 2006 14:31

      Lenko, pokud chcete péci tyto koláče, doporučila bych opravdu skombinovat tuk: část másla a část sádla. Mně tyhle koláče moc nevydržely. Kámošce jsem pekla koláče na zásnuby, peču je svátky a narozeniny a vždycky mi perfektně vyšly a dlouho byly vláčné ( i po třech dnech), ale byly to ty co se jmenují " Svatební koláčky paní Rakové". Dejte si je tady do vyhledávače a určitě budete spokojená.Já už jiné nedělám.

    • Lenka
      Lenka | 5. 5. 2006 08:11

      Dobrý den, koláče vypadají velice lákavě. Chtěla bych je upéct na svatební hostinu. Nevíte náhodou někdo, jak dlouho koláče vydrží měkké a nadýchané? Musím je péct den před hostinou, nebo mohu i dříve? Děkuji

    • Lída
      Lída | 30. 4. 2006 09:38

      Včera jsem zkoušela, nejsem žádná začátečnice, ráda vařím podle receptů z této stránky, ale tento neúspěch mě přiměl se registrovat, tím nemyslím, že by to byl špatný recept, spíš jsem špatně četla mezi řádky, těsto je voňavé, ale přes přesné dodržení postupu ,jsou koláče nízké a tuhé, nevíte kde se stala chyba?

    • airan
      airan | 11. 4. 2006 17:04

      Alenko, ja v Bulharsko pekla s uspechem moravske kolace z hladke mouky (jina tam taky neni) Myslim, ze to moukou nepokazite:-) Protoze jsem kolacky uz delala, vrele ten recept doporucuji.

    • Alena Wojtczak
      Alena Wojtczak | 11. 4. 2006 15:22

      Bydlim v Berline a nesezenu tu polohrubou nebo hrubou mouku.Jdou ty kolace upect i z hladke mouky?Diky za odpoved Alena

    • Anonym
      Anonym | 26. 3. 2006 16:12

      Tyto koláče musím opravdu vynést až do nebe:-)) Díky za recept. Udělala jsem jich 100kousků a během odpoledne a večera byly pryč. Fakt super

    • Jana Tichá
      Jana Tichá | 31. 8. 2005 20:04

      Upřímně - klidně si to těsto dokážu představit bez nich. V takovým množství se tahle špetka jemné vůně určitě vytratí. Ale protože jsem je doma měla a chtěla jsem stůj co stůj mít autentické koláče v dob dávno minulých, dala jsem je tam :-)))

    • kája
      kája | 31. 8. 2005 18:42

      opravdu už poslední dotaz, ty mandle v tom těstě jsou nutné?

    • Jana Tichá
      Jana Tichá | 31. 8. 2005 17:12

      Běžně dávám na 1 kg mouky 40g kvasnic. Tady jsem se držela přesně receptu, což je jen 20g. V receptu je napsáno, že těsto má kynout 1,5 - 2 hod. Já jsem těsto nechala skutečně kynout téměř 2 hod. a je to potřeba. Těsto je těžší a tuhé a tenhle čas opravdu potřebuje. Můžete třeba dát víc kvasnic, ale podle mého mínění by to už nebylo ono - těsto by tím bylo dost cítit a přerazila by se vůně vanil.cukru, muškátu a kůry.

    • kája
      kája | 31. 8. 2005 17:01

      ještě se chci zeptat, těch 20g kvasnic na to 1kg mouky opravdu stačí? nebude mi to kynout příliš dlouho?

    • Jana Tichá
      Jana Tichá | 31. 8. 2005 15:01

      Kájo, tuto mouku neznám, ale vzhledem k tomu, že v receptu je napsáno pouze "1 kg mouky", dala jsem automaticky polohrubou, ale nedostalo se mi, tak jsem ji doplnila (asi 1/3) hladkou. A byly vynikající! Řekla bych, že tahle mouka bude proto přímo ideální :-)

    • kája
      kája | 31. 8. 2005 14:42

      mám prosím dotaz, můžu použít mouku "Zlatka", jestli ji někdo znáte. Mám s ní dobré zkušenosti, je namíchaná hladka s polohrubou, ale můžu ji tedy použít i na tyto koláče ? děkuji

    • Anonym
      Anonym | 30. 8. 2005 17:45

      Od te doby co micham kynute testo v robotu jsem to nezkazila, predtim kdyz se nepovedlo jsem to obcas svedla na drozdi, obcas na mouku (pochopitelne jsem za to ja nemohla:-))) ale ted je to jak pise Di "jedna basen" Airan

    • Di
      Di | 30. 8. 2005 16:17

      Míchat kynuté těsto je opravdu dřina. Proto na hnětení používám ruční šlehač s metlami, co se nimi šlehají pomazánky. Jde to jedna báseň a je to mnohem rychlejší.

    • Naďa
      Naďa | 30. 8. 2005 14:02

      Tak tyhle koláče jsou fakt jednička!Ovšem já použila tohle těsto na dvojctihodné koláče-dovnitř nádivku z tvarohu a nahoru povidla a posypku.Taky se jim říká hanácké.Ale tohle těstíčko je jedna báseň.Paní Tichá-"hňoucat" na vále jsem vydržela o 5 minut dýl-20 minut-ale stačilo to i tak.....

    • Airan Novakova
      Airan Novakova | 29. 8. 2005 14:44

      Ty kolace jdou rovnou do oblibenich:-))))

    Vyberte, co chcete vytisknout
    Kategorie: Koláče, buchty, bublaniny a crumbly Nejlepší dezerty
    Moučníky Koláče Pečení Šlehání Výjimečný den Posvícení Dobrůtka Slovník pojmů
    Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr Droždí Hnědý rum Hřebíček Mandle Mandle - loupané Máslo Mléko Moučkový cukr Mouka Muškátový květ Muškátový oříšek Rozinky Sníh z bílku Sůl Švestková povidla Tvaroh Vanilkový cukr Vejce Žloutek
    Podělte se s přáteli o recept

    Mohlo by vám zachutnat

    Zapékané brambory se zeleninou

    Zapékané brambory se zeleninou

    Jemná tvarohová pomazánka

    Jemná tvarohová pomazánka

    Fazolový salát V.

    Fazolový salát V.

    Hermelínové ranečky se zeleninou

    Hermelínové ranečky se zeleninou

    Osvěžující rybízové želé

    Osvěžující rybízové želé

    Holandské řízky s nivou

    Holandské řízky s nivou

    Kuře ala Kanada

    Kuře ala Kanada

    Treska v krustě

    Treska v krustě

    Karbanátky nebo sekaná s patizonem

    Karbanátky nebo sekaná s patizonem

    Doporučujeme

    15 minut
    Topinky s hráškovým pestem a vajíčkem

    Topinky s hráškovým pestem a vajíčkem

    35 minut
    Zapečené brambory s uzeným

    Zapečené brambory s uzeným

    110 minut
    Citronový dort s třešněmi

    Citronový dort s třešněmi

    60 minut
    Candát s chřestem

    Candát s chřestem

    60 minut
    Vegetariánské špízy s feta sýrem na grilu

    Vegetariánské špízy s feta sýrem na…

    5 minut
    Zelené smoothie s pampeliškovými květy

    Zelené smoothie s pampeliškovými květy

    30 minut
    Rychlé červené kari s krevetami

    Rychlé červené kari s krevetami

    20 minut
    Brusinkové "blondýnky"

    Brusinkové "blondýnky"

    Poslední sledované recepty

    42
    Svíčková na smetaně
    Svíčková na smetaně
    29
    Míša řezy
    Míša řezy
    27
    Piškotová roláda univerzální
    Piškotová roláda…
    25
    Jednoduchá rajská omáčka
    Jednoduchá rajská omáčka
    23
    Rychlá bábovka
    Rychlá bábovka

    Zajímavé články

    Ananasové řezy, pařížské i punčové: Upečte si ty nej retro moučníky!
    Ananasové řezy, pařížské i punčové: Upečte si ty…
    Nejkrásnější dorty světa inspirované filmy a pohádkami: Poznáte oblíbené hrdiny stříbrného plátna?
    Nejkrásnější dorty světa inspirované filmy a…
    Ze zbytků palačinek můžete čarovat: Zkuste šneky, nudle nebo je zapečte
    Ze zbytků palačinek můžete čarovat: Zkuste šneky,…
    Konec plýtvání: Martin Škoda nakrmí ze zbytků sebe i své kolegy
    Konec plýtvání: Martin Škoda nakrmí ze zbytků…
    Jídlo na dva dny: Tradiční recepty, které druhý den chutnají ještě lépe
    Jídlo na dva dny: Tradiční recepty, které druhý…

    Sledujte nás

    AHA.cz Krausová nevybíravě o Ulici: Takové peklo nezažila!

    Krausová nevybíravě o Ulici: Takové peklo nezažila!

    AHA.cz Dagmar Havlová (68): NEUSTÁLA NECHUTNÝ ÚTOK

    Dagmar Havlová (68): NEUSTÁLA NECHUTNÝ ÚTOK

    AHA.cz Deník Aha! 23.4.2021

    Deník Aha! 23.4.2021

    Dáma.cz Bára Nesvadbová: Krásu si udržuji falešným zpíváním a milováním v peřinách

    Bára Nesvadbová: Krásu si udržuji falešným zpíváním a milováním v peřinách

    Dáma.cz Jak ovlivní období Býka ostatní znamení zvěrokruhu? Co vás čeká v květnu?

    Jak ovlivní období Býka ostatní znamení zvěrokruhu? Co vás čeká v květnu?

    Ženy.cz Synové slavných topmodelek: Který z nich je největší fešák?

    Synové slavných topmodelek: Který z nich je největší fešák?

    Maminka.cz Mateřská dovolená 2021: Vše, co potřebujete vědět

    Mateřská dovolená 2021: Vše, co potřebujete vědět

    Reflex.cz Václav Klaus vs. Petr Fiala: Devět otázek na prvního a posledního předsedu ODS

    Václav Klaus vs. Petr Fiala: Devět otázek na prvního a posledního předsedu ODS

    E15.cz Z černé skládky městský park. Jak a kdy se promění pláň Rohanského ostrova

    Z černé skládky městský park. Jak a kdy se promění pláň Rohanského ostrova

    Abecedazahrady Nejkrásnější kuchyňky na zahradu pro děti: 30 nápadů, jak si je vyrobit. Inspirujte se

    Nejkrásnější kuchyňky na zahradu pro děti: 30 nápadů, jak si je vyrobit. Inspirujte se

    Další doporučené recepty:

    Pořádná česnečka
    Pořádná česnečka
    Posvícenské koláče
    Posvícenské koláče
    Posvícenské koláče s tvarohem a švestkami
    Posvícenské koláče s tvarohem a…
    Posvícenské koláčky
    Posvícenské koláčky
    Posvícenské koláčky I.
    Posvícenské koláčky I.
    Pošírovaná pečeně se zeleninou
    Pošírovaná pečeně se zeleninou
    • Recepty.cz
    • Posvícenské koláče z r. 1900
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí