Recept na kynuté těsto – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Při přípravě kynutého těsta s klasickým droždím se někteří obávají nezdarů s tímto těstem. Při nesprávném zacházení s droždím a kváskem se může totiž stát, že těsto nevykyne. Stačí se ovšem držet správného postupu a odměnou je nadýchané těsto s typickou vůní a strukturou.

Na kynuté těsto je možné vypěstovat vlastní kvásek (chce to trpělivost), z droždí nechat vzejít rychlý kvásek nebo, pro nejsnazší dosažení výsledku, se vyrábí droždí sušené, které zkracuje proces kynutí i o několik hodin.

Podle obsahu cukru a poměrů surovin se liší i konečné výrobky. Nejsladší těsta slouží k vánočkám, pletýnkám, štolám nebo mazancům, ze slaného si upečete třeba housky nebo knedlíky. Pro těsto je typické velké zvětšení objemu v průběhu kynutí a pak po zpracování znovu během pečení.