Recept na vánočku – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Vánočka je sváteční pečivo, symbol plodnosti, života, tvarem připomínající Ježíška v zavinovačce. Plete se ze symbolických devíti pramenů. Nejspodnější patro má čtyři prameny, další patro se splétá ze tří pramenů do copu a nejvyšší se ze dvou pramenů stáčí do spirály.

Původně se vánočky pekly výhradně z kynutého těsta. V současnosti jsou recepty rozmanitější a mezi velmi oblíbené patří třeba vánočka z tvarohového těsta. Čím krásnější se ale vánočka povede, tím by podle tradice měl být nadcházející rok lepší.

Vánočka může zůstat čistá a hladká, ale většinu se do těsta zapracují rozinky a vršek se sype plátky mandlí. Po vychladnutí se zasněží cukrem a na postní Štědrý den je jediným pokrmem, který se smí jíst. Někdo si nakrájenou vánočku maže máslem, džemem, někteří si ji rádi namáčí do kakaa.

 

Další podobné recepty