Máslová vánočka

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 100
      g hrubá mouka
    • 450
      g hladká mouka
    • 30
      g droždí
    • 120
      g moučkový cukr
    • 2
      dl mléko
    • sůl
    • 150
      g máslo
    • 3
      ks žloutek
    • 2
      lžíce mandle
    • 2
      lžíce rozinky

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Droždí rozmícháme se lžící cukru, dvěma lžícemi mouky a trochou vlažného mléka a necháme na teplém místě vykynout. Změklé máslo napěníme s cukrem, postup­ně vmícháme žloutky, potom přidáme mouku prosátou se solí, vykynutý kvásek a vlažným mlékem zaděláme tuhé těsto.
2
Přeložíme je na vál a rukama pracujeme tak dlouho, až se těsto nelepí na vál. Přidáme přebrané, propláchnuté a okapané rozin­ky, část oloupaných, drobně nakrájených mandlí, přeložíme je zpět do mísy vysypané moukou, těsto poprášíme moukou, mísu po­kryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Při kynutí je dvakrát promísíme.
3
Vykynuté těsto rozdělíme na válu na osm kousků, z nichž jeden bude větší. Sedm kousků vyválíme v tenké válečky, ze čtyř upleteme cop, přeložíme jej na papír na pečení položený na plechu a střed podélně trochu vyhloubí­me. Na něj položíme cop ze tří válečků a ta­ké jej ve středu trochu vyhloubíme. Největší dílek těsta rozkrojíme na půlky, vyválíme z nich velmi tenké válečky, stočíme je, polo­žíme na vánočku, na obou koncích je pod ni podložíme a dobře přitiskneme.
4
Vánočku necháme vykynout na teplém místě, při kynutí ji potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem. Vykynutou vánočku opět po­třeme vejcem s mlékem, posypeme oloupa­nými, nakrájenými mandlemi a do středu vrchního copu zasuneme několik kousků špejlí (propíchneme je až k plechu), aby se cop nesesunul. Vánočku tva­rujeme vyšší a užší, poněvadž se těsto při pečení trochu rozšiřuje.
5
Vánočku vkládáme do dobře vyhřáté trouby (200 stupňů C), po krátkém zapečení příkon tepla zmírníme (asi na 180 stupňů C) a vánočku dope­čeme. Peče-li se shora pří­liš rychle, přikryjeme ji pomaštěným papírem. Doba pečení je asi 50 minut.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Vlasta Novák
    Vlasta Novák |

    21. 12. 2011 10:00

    Opraveno, ztratila se hladká mouka, díky za upozornění...

  • Míša
    Míša |

    21. 12. 2011 09:17

    100 g mouky je na vánočku přece jen trochu málo....... :-\