Vánočka - třená

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 2
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 750
      g polohrubá mouka
    • 170
      g máslo
    • 170
      g cukr krupice
    • vanilkový cukr nebo aroma
    • 3
      ks žloutek
    • citronová kůra nebo aroma(nemusí být)
    • mandle sekané:4-5dkg
    • 30
      g rozinky
    • 2
      lžíce hnědý rum (nemusí být)
    • 1
      kostka droždí
    • 400
      ml mléko cca
    • 1
      lžička sůl malá
    • rozšlehané vejce na potření
    • mandlové lupínky na posypání(nemusí být)

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Nejprve si připravíme v hrnku kvásek z části mléka, cukru a kostky droždí. Máslo utřeme s cukry a žloutky do hladké pěny. Mouku, rozinky, citronovou kůru (cca 1 lžičku), rum, mandle a sůl si smícháme v míse, pak přidáme utřenou máslovou pěnu, kvásek, zbytek mléka a vše propracujeme v hladké nelepivé těsto (mléko dle potřeby).
2
Na přípravě těsta velmi záleží, snažíme se míchat tak, že těsto vařečkou nabíráme od spodu a ze všech stran. Vháníme tak do něj vzduch, který nám pomáhá mít vánočku hezky nadýchanou.
3
Těsto necháme na teplém místě kynout (cca 30 minut). Až se začne ,,zvedat,, tak ho znovu propracujeme a necháme kynout dalších 35 - 45 minut. Když máme těsto vykynuté, uděláme si z něj bochánky na prameny = tolik bochánků, z kolika chcememe vánočku plést. Hlídáme si jejich váhu, aby byly stejné. Na vrchní cop můžeme snížit gramáž - nemusí být tak tlustý, aby zbytečně ,,neujížděl,, při pečení z vánočky.
4
Bochánky prohněteme a vyválíme si z nich stejně dlouhé prameny,z kterých budeme plést copy.
5
Postup pletení nebudu rozepisovat, jelikož na Googlu nebo YouTube je názorný a dobře pochopitelný postup z různých počtů pramenů (vybere si každý).
6
Hotovou, upletenou vánočku přeneseme na plech s pečícím papírem a necháme jí nejméně 45 minut kynout (dle potřeby) na teplém místě. Proti sjíždění pramenů vánočku můžeme zajistit zapíchnutím špejlí nebo párátky, které po upečení vyndáme!
7
Před pečením jí potřeme vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě prvních 10 minut na vyšší teplotu,pak zmírníme a dopékáme zvolna. Doba pečení cca 45 minu t= zkoušíme špejlí (těsto se nesmí na špejli chytat). Hotovou vánočku můžeme sypat moučkovým cukrem.
8
Pokud se rozhodnete pro pečení této vánočky,zachovejte postup přípravy těsta! Zkoušel jsem dělat ze stejných surovin, ale klasicky a není to ono :-). Rozinky můžeme dávat do těsta předem namočené v rumu.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Macková
    Macková |

    11. 12. 2016 19:56

    Výborná. Dělala jsem ze 6 pramenů, ta je nejjistější, neujíždí při pečení do stran.

  • RauM
    RauM |

    19. 1. 2012 23:34

    letos jsem opětovně po asi 3 letech vyzkoušela.. čím byla "starší", tím lepší byla.. nejlepší by byla, když u nebyla.. :'(