Domácí pečivo je skvělé. Víte přesně, z čeho je připravené a konzumujete tak jen to, co opravdu chcete. Navíc domácí chléb chutná skvěle a nad čerstvý není. V dnešní době má navíc kde kdo domácí pekárnu. Zvládnout se to dá ale i bez ní.
Recepty na domácí chléb se výrazně liší. Připravují se z různých typů mouky. Nejčastěji žitné, špaldové, často také celozrnné mouky. Recepty se liší podle toho, zda k dispozici máte pekárnu či nikoli. Chléb se také chystá z kvásku nebo pomocí droždí.
Kromě chleba se také stále častěji pečou vlastní domácí chlebové placky nebo domácí housky a rohlíky. Oblíbená je také focaccia, tradiční italský chléb s olivami a rozmarýnem.
Do mouky zamícháme sůl, do dolíčku vlijeme vlažné mléko, olej a rozdrobíme droždí. Necháme vykynout kvásek, vymícháme vláčné těsto a přikryté... více o Chlebové placky
Z droždí a několika lžic vody připravíme kvásek. Ve vyhřáté míse zaděláme mouku smíchanou se solí, kvásek a teplou vodou na tužší těsto. Do těsta... více o Arabský chléb
Dekorativní pečivo, které není určeno k jídlu. Vytvářejí se z něho různé figurky. Mouku s vodou smísíme, dobře prohněteme a vytvarujeme na těstový... více o Vizovické pečivo
Do mouky rozdrobíme máslo, přidáme cukr, žloutky, sůl, citrónovou kůru, koření a v mléce vykynutý kvásek (droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a trochu... více o Zdobené jidášky
Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme cukr a ještě zašleháme. Pak přidáme mouku (2 lžíce mouky dáme stranou) střídavě s rozehřátým prochladlým tukem.... více o Vánoční chlebíček ze zbylých bílků
Ve vodní lázni necháme roztopit máslo a karamelové bonbony, pak přidáme burisony. Tvoříme jakékoliv tvary a dáváme je na pečící papir a necháme... více o Burisony v karamelu
Kvasnice rozetřete s cukrem v zadělávací míse a poté smíchejte s 3/8 l vlažné vody. Mouku smíchejte s kmínem a solí postupně přidávejte kvasnice a... více o Domácí chlebové placky
Mouku smísíme s jednou lžičkou jedlé sody, přidáme olej (já osobně používám rostlinný tuk a to spíše až tu polovinu hrníčku a plech pak už nevymazávám... více o Hrníčková rychlo - pizza - těsto
Ingredience (bez semínek) vložíme do pekárny v uvedeném pořadí. Podmáslí lze případně nahradit vodou. Zapneme program Celozrnný. Po zvukovém signálu... více o Špaldový podmáslový chléb vynikající
Tvrdý sýr nastrouháme najemno, oloupané mandle nastrouháme nebo nasekáme nahrubo. Přidáme ostatní suroviny a vytvoříme těsto. Necháme chvíli vychladit... více o Mandlové slané pečivo
Do mísy dáme mouku, olivový olej, sůl, semínka a kvásek, který si uděláme s asi 50 ml teplé vody, droždí a cukru. Nakonec dolejeme teplou vodou a... více o Ciabatta
Máslo, žloutky a oba cukry ušleháme do pěny, přidáme mouku a sníh z bílků. Nakonec přimícháme rozinky a kůru. Dáme do vymazané a vysypané formy (dávka... více o Jiříkův biskupský chlebíček
Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí, zapneme program základní, kůrka světlá. Podle potřeby přidáme během hnětení mouku nebo mléko, aby se... více o Makový chlebík
Brambory najemno nastrouhat, krupky propláchnout a nechat důkladně vykapat. Smíchat s ostatními přísadami. Ze vzniklého těsta tvořit placičky, ty... více o Smaženky kroupové
V pekárně Siesta program Sprint. Slunečnice, ovesné vločky a dýně předem nasucho opražit na pánvi. Na začátku hnětení pomůžu pekárně těsto promíchat... více o Celozrnný chléb z domácí pekárny
Mouku prosejeme, osolíme, přidáme cukr, droždí, 1 vejce, vlažné mléko, vodu a vypracujeme polotuhé těsto. Vyválíme na obdelník 40 x 20 cm, poklademe... více o Pain au chocolat aneb Čokoládový chlebíček
Sušené ovoce, rozinky, fíky, mák a mandle zalijeme vínem a necháme přes noc táhnout. Druhý den utřeme cukr s tukem do pěny a postupně zašleháváme... více o Vánoční chlebíček s vínem
Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které hned rozválíme na obdélník, který celý hojně posypeme cukrem a skořicí. Při smotávání do závinu potíráme... více o Švýcarky - skořicové šneky
Hrášek trošku podlijeme vodou, osolíme, přidáme tymián a podusíme 5 minut. Pak vodu slijeme a hrášek necháme vychladnout. Vejce rozšleháme s mlékem a... více o Chlebové placky s hráškem
Těsto rozválíme na plát. Plát potřeme vejcem a posypeme kořením, které nám chutná. Rádýlkem nakrájíme na delší pásky, široké alespoň 1 cm. Před... více o Kořeněné spirály
Nejprve si připravíme v hrnku kvásek z části mléka, cukru a kostky droždí. Máslo utřeme s cukry a žloutky do hladké pěny. Mouku, rozinky, citronovou... více o Vánočka - třená
Nejprve si cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji tak, aby se nám lehce zbarvila dozlatova. Po té si připravíme kvásek z vlažného mléka,... více o Domácí chléb VI.
Mouku dáme do mísy, uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, trochu smetany a necháme droždí rozpustit. Pak přidáme ostatní... více o Skořicové rohlíčky
Smícháme mouku s cukrem, přilijeme droždí rozmíchané ve vodě, osolíme a vypracujeme vláčné těsto, zakryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout. Pak... více o Špaldové pletýnky
Do tvarohu vmícháme hořčici, sůl, tavený sýr, drobně pokrájený pórek, nakrájenou šunku, nastruohaný eidam a na malé kostky pokrájený hermelín. Směs... více o Rychlá veka
**Pita chléb:** všechny suroviny smícháme buď na vále, nebo ve velké míse a zpracováváme tak, aby vzniklo trochu tužší těsto, které se nebude lepit.... více o Pita chléb se salsou
Připravíme klasicky kvásek, pak přidáme ostatní ingredience. Necháme 45 minut kynout, poté z těsta umotáme houstičky, potřeme je vodou a pečeme... více o Domácí houstičky s kozím sýrem a tvarohem
Kvásek z minulého pečení přikrmím hmotnostně stejným množstvím vody a žitné mouky, krmení opakuji 3x s odstupem asi 12 hodin (protože přes den nejsem... více o Kváskový chleba základní
Nejprve si připravíme kvásek. Do vlažného oslazeného mléka rozdrobíme droždí a odstavíme. Mezitím vezmeme mouku, kterou smícháme se solí, kakaem a... více o Kakaový chléb
Suroviny dáme do domácí pekárny tak, jak jdou za sebou na seznamu . Na pekárně navolíme program TĚSTO. Když se nebude dělat v pekárně, tak kvásek a... více o Oblíbené houstičky
Pokud budeme těsto dělat v domácí pekárně - suroviny do ní dáme nejprve tekuté a pak přidáme zbytek. Navolíme program TĚSTO a necháme pracovat. Když... více o Chléb
Výše zmíněné ingredience smíchejte, těsto dejte do olejem vymazané skleněné (silikonové) formy, zakryjte a bez kynutí vložte do NEpředehřáté trouby,... více o Domácí chléb pečený v troubě
Do nádoby na pečení vlijeme vlažné mléko se sádlem, přidáme mouku, cukry, sůl a rozdrobíme půl balíčku droždí. Zapneme program na sladký chleba ... více o Sladký chleba
Připravíme si kvásek ze lžičky cukru, vlažného mléka a jednoho droždí cca 42g. Necháme chvilku odpočinout. V misce si smícháme sůl, kmín a hladkou... více o Staročeský domácí chléb
Dáme si předehřát troubu na 200 stupňů Celsia. Čtvrt litru vlažné vody, mouky, prášek do pečiva a sůl smícháme. Můžeme přidat špetku cukru, ale není... více o Celozrnná focaccia bez kynutí
Ančovičky a rajčata necháme okapat a nakrájíme na kousky. Olivy nakrájíme na čtvrtky nebo kolečka. V troše vlažné vody smícháme kvasnice s cukrem a... více o Ochucené housky
1. Chleba nakrájíte dáte na něj Salám, sýr, slaninu a jiné věci a položíte na pánvičku s tukem. Pečete dozlatova. 2. Při servírování naaranžujte... více o Sedlácká topinka
Ve 100 ml vlažného mléka rozpustíme kvasnice a část cukru. Smícháme mouky, sůl, zbylý cukr, přidáme máslo, rozpuštěné kvasnice a začneme zpracovávat.... více o Kaštanové housky
Z připraveného těsta si odvážíme kousky podle toho, jak mají mít veky hmotnost po upečení. Takto odvážené kusy těsta stočíme na bochánky, které... více o Veky na chlebíčky
Základní postup výroby těsta pro bílé pečivo Tento sortiment pekařských výrobků připravujeme vždy na kvásek (pekařský omládek) způsobem zamíchání... více o Máslový rohlík
Z části mouky, vody a přidáním cukru a droždí vyrobíme kvásek. Po vykynutí přidáme ostatní suroviny a vymísíme středně tuhé elastické těsto. Necháme 1... více o Sladký rohlík - loupák
Typická křehkost tohoto výrobku je dána vysokým obsahem tuku. Z dobře vypracovaného těsta tvarujeme rohlíky, které po nakynutí sypeme solí a kmínem.... více o Křehký rohlík
Postup dle Máslový rohlík. Z dobře vyzrálého těsta krájíme stejné kousky, které stočíme do bochánku. Necháme 5 minut odpočinout a válečkem vyvalujeme... více o Kávový rohlík
Příprava těsta může být na kvásek z pšeničné mouky (viz.Máslový rohlík) nebo smícháme všechny suroviny najednou. Vypracované těsto necháme 30 minut... více o Grahamový rohlík
Výrobky z poloviny mouky pšeničné a poloviny žitné. Vyrobíme kvásek z pšeničné mouky, žitná se přidává do těsta. Mohou se vyrábět také tak, že... více o Dalamánky - večky
Med cukr a vodu převaříme a zpracujeme s moukou.Necháme mírně vychladnout a přidáme vejce,koření a jedlou sodu.Dobře zpracujeme a necháme ½ dne... více o Perník na zdobení
Troubu předehřejte na 140 °C. Oříšky najemno umelte. V míse ušlehejte bílky, nejlépe elektrickými metlami, hodně dotuha. Postupně k nim zašlehejte... více o Arašídové houstičky
Z ingerediencí zpracujeme těsto, rozdělíme na čtvrtky, rozválíme na tenko, namotáme na váleček a přeneseme tak na plech. Na plechu rádýlkem rozkrájíme... více o Slané tyčinky s máslem a sádlem
Rozetřeme droždí se 2 lžičkami cukru, přidáme ostatní ingredience. V původním receptu upozorňoval někdo na moc velké množství vody, mě se naopak stalo... více o Sladké houstičky
Do misky nasypeme mouku, cukr, žloutky, rozpuštěný tuk, kvásek, citronovou kůru, špetku soli, zaděláme vlažným mlékem (mléko podle potřeby, aby bylo... více o Rohlíčky k čaji a kávě (loupáky)
Do mísy nasypeme mouku s citronovou kůrou, cukry a solí, promícháme, uděláme uprostřed důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které zalijeme polovinou... více o Bramborové buchty - kynuté
Zelná směs: na malém množství oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, k té přisypeme pokrájenou slaninu a dále smažíme. Když je i slanina... více o Listové šátečky se zelím (zelnou směsí)
Mouku se špetkou soli a čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme vanilkový cukr, který... více o Kynuté buchty z remosky
Pokud budeme těsto dělat v domácí pekárně - suroviny do ní dáme nejprve tekuté a pak přidáme zbytek. Navolíme program TĚSTO a necháme pracovat. Když... více o Chléb
Ančovičky a rajčata necháme okapat a nakrájíme na kousky. Olivy nakrájíme na čtvrtky nebo kolečka. V troše vlažné vody smícháme kvasnice s cukrem a... více o Ochucené housky
Mouku dáme do mísy, uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, trochu smetany a necháme droždí rozpustit. Pak přidáme ostatní... více o Skořicové rohlíčky
Z uvedených ingrediencí vytvoříme drobenku (žmolenku), kterou sypeme před pečením na buchty a koláče. Množství je na velký plech.... více o Kokosová žmolenka (drobenka)
Do mísy prosijeme oba druhy mouky a smícháme se solí. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme droždí a cukr. Zalijeme teplým pivem a necháme pár... více o Pivní pečivo
1. Na přípravu těsta smícháme rozinky, kandované ovoce a citrónovou kůru. Vše zalijeme rumem a necháme nejlépe přes noc namočené. 2. V míse promícháme... více o Domácí vánoční rumový chlebíček vláčný
Mouky smícháme v míse se špetkou soli a citronovou kůrou, uprostřed uděláme hlubší důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přisypeme cukry a zalijeme... více o Mini bochánky (mazance) - cukrové
Změklý tuk přidáme s tvarohem do mísy s moukou a vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme asi hodinu odpočinout v chladnu. Množství mouky... více o Kořeněné šátečky se šunkou a sýrem
Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukry a vyšleháme vše do pěny, přidáme olej, přesnídávky nebo rozvary či pyré a promícháme. Přisypeme mouku se... více o Buchta (koláč) z přesnídávek - jednoduchá a vláčná
Nejdřív připravte kvásek: Do zadělávací mísy nasypte sušené droždí a zalijte ho 100 ml vlažného mléka, přidejte cukr, 100 g mouky, rozmíchejte a... více o Domácí houstičky ze sušeného droždí
V kastrůlku rozmícháme na mírném plameni za stálého míchání máslo s mlékem, cukrem, kakaem a pudinkovým práškem (plnější lžíce). Vše necháme krátce... více o Jednoduchá vařená poleva
Mouku s nastrouhaným sýrem a solí dáme do mísy, promícháme, doprostřed nadrobíme droždí, přidáme vejce a mléko. Přidáme pokrájený změklý tuk a ze... více o "Párkrole" - párkové kremrole
Mouku smícháme v míse se solí a jemně nastrouhaným sýrem, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, které zalijeme mlékem, přidáme žloutek a... více o Jednoduché sýrové tyčinky
Z mouky, prášku do pečiva, másla a Nivy uděláme drobenku, do které přidáme žloutek a smetanu. Vypracujeme hladké těsto, které necháme cca hodinu... více o Nivové sušenky (slané cukroví)
Mléko nalijeme do vyšší mísy nebo menšího hrnce, přidáme vejce, mouku a kypřidlo a dobře promícháme. Pak vmícháme kukuřici, drobně pokrájenou uzeninu,... více o Lívanečky (placičky) nejen s kukuřicí
1/ SALÁT: Velká, pevná rajčata rozpůlíme, lžící odstraníme dužinu se semínky a pevný zbytek drobně pokrájíme a dáme do misky. Přidáme pokrájenou... více o 2x jinak rajský salát s česnekovou bagetou nebo toustem
Mouku smícháme se solí. Droždí rozmícháme s krystalovým cukrem ve vlažném mléku a necháme na teplém místě přibližně 10 minut vykynout. Vlijeme do... více o Škvarkové rohlíčky II.
Mouky smícháme v míse se solí a uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme žloutek, rozdrobíme kostku droždí, kterou posypeme cukrem a zalijeme mlékem.... více o Škvarkové placky s jogurtem
Uděláme si kvásek, který poté smícháme s moukou a solí a zbytkem vody. Těsto pořádně propracujeme a necháme vykynout přibližně hodinu. Po vykynutí... více o Francouzské bagety (Baguettes)
Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme cukr a ještě zašleháme. Pak přidáme mouku (2 lžíce mouky dáme stranou) střídavě s rozehřátým prochladlým tukem.... více o Vánoční chlebíček ze zbylých bílků
Těsto vyválíme na pomoučněném stole na plát o síle cca 2,5 mm, který přeneseme na plech. Plát potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a posypeme kořením... více o Chuťovky (jednohubky) z listového těsta
Všechny tyto suroviny smícháme dohromady. Pokud těsto bude řídké, přidáme mouku. Připravíme si vál a z těsta si vyvalujeme placky a zvolna pečeme na... více o Lokše (langoše)
Remosku můžeme vyložit pečícím papírem, na který nalijeme cca 4 lžíce oleje nebo budeme kuličky z kynutého těsta vkládat rovnou do remosky s olejem. ... více o Dukátové buchtičky z remosky s vanilkovým krémem
Mouku nasypeme do mísy a smícháme se solí, vanilkovým cukrem a kůrou. Uprostřed pak uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr krupici, rozdrobíme droždí... více o Máslové mini bochánky (mazance) - drobenkové
Do nádoby na pečení vlijeme vlažné mléko se sádlem, přidáme mouku, cukry, sůl a rozdrobíme půl balíčku droždí. Zapneme program na sladký chleba ... více o Sladký chleba
Nejprve si připravíme v hrnku kvásek z části mléka, cukru a kostky droždí. Máslo utřeme s cukry a žloutky do hladké pěny. Mouku, rozinky, citronovou... více o Vánočka - třená
Do mísy nasypeme mouku, droždí, sůl a kmín, směs promícháme a zalijeme vodou a opět vše dobře promícháme. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme 12-18 hodin... více o Domácí chléb podle Ládi Hrušky