Listové šátečky se zelím (zelnou směsí)

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g listové těsto
    • hladká mouka na podsypání
    • rozšlehané vejce na potření
    • semínka , kmín nebo koření na posypání
    • párátka na zpevnění
  • Zelná směs
    • 2
      ks cibule velké (cca 150 g)
    • olej co nejméně
    • 400
      g kysané zelí okapaná, trochu vymačkané (neproplachovat!)
    • 250
      g anglická slanina nebo moravská... - libová nebo uzené maso
    • sůl
    • pepř mletý
    • 2
      lžíce cukr krupice dle kyselosti zelí, cca
    • česnek nebo tymián dle chuti - nemusí být

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Zelná směs: na malém množství oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, k té přisypeme pokrájenou slaninu a dále smažíme. Když je i slanina osmažená, přidáme okapané zelí (můžeme pokrájet), osolíme, osladíme, opepříme, případně přidáme česnek. Pod poklicí za občasného míchání dusíme cca 10 minut. Podlévat není nutné, cukr uvolní ze zelí dostatek tekutiny. Pokud by bylo tekutiny příliš, necháme vařit bez poklice, aby se odpařila přebytečná tekutina.
2
Na pomoučněném stole vyválíme těsto na slabý plát. Ten rozdělíme rádýlkem na cca 16 čtverečků. Do jejich středu nandáme lžící vychladlou zelnou směs, protilehlé rohy k sobě přitáhneme, střed zpevníme párátkem, aby se při pečení nerozvíraly, šátečky přeneseme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme dle chuti kořením, semínky... a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.
3
Do směsi je také dobré přidat podusit 2-3 nastrouhané stroužky česneku nebo trochu nasekaného tymiánu. Každý dá to, co mu vyhovuje.
4
Pokud budeme chtít udělat bezmasou verzi šátečků, můžeme použít uzené tofu nebo šmakouna.
5
Se zelnou směsí nešetřím, ale kdo raději méně náplně, přikoupí těsto navíc.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Jaru
    Jaru |

    14. 8. 2016 14:41

    Skvělý recept. Děkuji O:-)

  • Aniela
    Aniela |

    5. 5. 2016 10:17

    Přidala jsem česnek dle Vaší rady v receptu a ten dal šmrnc. Šátečky posypala tymiánem. Moc dobré. Dělala jsem podruhé, a prvně jsem dala bůček, pak cibuli, ale fakt je to lepší dělat tak jak popisujete v receptu - na lžíci oleje nejdřív cibuli a později maso. Děkuji za recept.