• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Kuchaři
    • Recepty.cz
    • Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
    Napište svůj komentář k receptu

    Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.

    autor: F.O.O.D.
    0.0
    moje hodnoceni
    3.8
    hodnotilo: 16
    doba přípravy: neuvedeno
    počet kalorií: neuvedeno
    Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
    Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
    Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
    Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
    Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
    Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
    Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
    Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
    5fotografií
    Nahrát fotku
     

    Suroviny

    počet porcí: neuvedeno
      • 500
        g hladká mouka
      • 125
        g máslo (rozkrájené na kousky)
      • 1
        špetka sůl
      • 1
        ks citronová šťáva
      • 250
        ml voda
    • Na mezivrstvu
      • 500
        g máslo (rozkrájené na dvacet plátků)

    Postup přípravy receptu

    1
    I když jeho příprava není zrovna z rodu těch „hotovo za 15 minut“, přesto se čas věnovaný magické přeměně mouky a másla v křehounké lístkující těsto bohatě zúročí. Nevěříte? Přesvědčte se!
    2
    ----
    3
    Nejpohodlněji v kuchyňském robotu nechte dobře promísit mouku, 125 g másla a špetku soli, až se začnou tvořit hrudky. Přidejte 250 ml vody s citronovou šťávou a hněťte ještě tak dlouho, až se těsto začne spojovat. Vyklopte na pomoučněný vál a rukama vypracujte v hladké těsto (obr. 1). To zabalte do potravinářské fólie a v ledničce nechte přes noc odpočívat.
    4
    Po vybalení z fólie těsto na pomoučněném válu rozválejte na plát o velikosti asi 25 x 60 cm, užší stranou k sobě. Plát těsta si pomyslně rozdělte na třetiny a prostředek poklaďte polovinou máslových plátků (obr. 2). Překryjte vrchní třetinou těsta ( obr. 3) a poklaďte zbylým máslem. Spodní třetinu těsta překlopte přes máslo, otočte proti směru hodinových ručiček o 90 stupňů a přehněte na polovinu.
    5
    Opět rozválejte na velikost 25 x 60 cm, užší stranou k sobě (obr. 4). Vrchní třetinu přehněte a překryjte spodní třetinou. Opět otočte, přehněte na polovinu a ještě jednou na polovinu, až získáte malý balíček. Ten zabalte do potravinářské fólie a v ledničce chlaďte 2 až 3 hodiny. Celý proces od rozválení na 25 x 60 cm po zabalení do fólie a chlazení v ledničce zopakujte ještě čtyřikrát. Abyste si pamatovali,
    6
    kolikrát už jste postup provedli, vmáčkněte do posledního balíčku bříškem palce důlek, od jednoho do čtyř.
    7
    ----
    8
    =====Know-how=====
    9
    //Listové těsto lze bez nadsázky považovat za jednu z největších kuchyňských výzev, ke které i zkušení kuchaři přistupují s posvátnou úctou. I když je jeho příprava náročná na čas a preciznost provedení, ve chvíli, kdy se do ní pustíte, vás uchvátí, neboť její rytmus připomíná Ravelovo Bolero. Podle jakéhosi kulinárního a matematického vzorce se vytvářejí vrstvičky těsta. //
    10
    //Zdokonalení přípravy listového těsta je připisováno legendárnímu francouzskému šéfkuchaři jménem Antonin Carême. Jeho metoda vytváření vrstevnaté struktury pomocí šesterého otáčení těsta mu dává báječnou lehkost a křehkost. Použití másla pak ničím nenapodobitelnou vůni a lahodnost. Když už se do jeho přípravy pustíte, nemůžeme vám zatajit ani to, že můžete zkusit až polovinu mouky nahradit celozrnnou a i tu můžete ještě vylepšit třeba lněnými semínky.//
    Podělte se s přáteli o recept

    Podobné recepty

    Jidáše dle časopisu F.O.O.D.

    Jidáše dle časopisu F.O.O.D.

    Pascha dle časopisu F.O.O.D.

    Pascha dle časopisu F.O.O.D.

    Laskonky dle časopisu F.O.O.D.

    Laskonky dle časopisu F.O.O.D.

    Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

    Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
    Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

    Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

     

    Komentáře k receptu

    • Ditka
      Ditka | 6. 9. 2014 10:24

      Těsto už se chladí v lednici . tak jsem zvědavá .

    • Léňa
      Léňa | 14. 11. 2013 17:04

      Dobrý den, jak dlouho se může uchovávat v lednici a mrazáku ? Děkuji moc za odpověď

    • Anna Doležalová
      Anna Doležalová | 25. 3. 2012 17:18

      Už jsem vyzkoušela, podařilo se. Když jsem byla mladá, dařilo se mi vše. Teď už je to horší, ale tohle se podařilo. Zkoušela jsem skládat podle tohoto receptu i těsto co dělávala moje máma a bylo supr. Já totiž neumím to těsto poskládat. Teď už zase ano. :-)

    • Klára K. | 29. 2. 2012 08:19

      Vždy sa to robilo s octom, /lyžica-alebo dve/. Ja som sa to učila od mojej mamy a mám 70. Kde by boli naši rodičia nabrali citrón!!!. A robilo sa to vždy poctivo, z najkvalitnejšieho bravčového sádla. Viď. Sádlovníky, v mojich receptoch.

    • hudapeta | 26. 2. 2012 19:15

      děkuji za inspiraci s octem je to skvělé! :-)

    • Anna Doležalová
      Anna Doležalová | 25. 1. 2012 13:17

      No, snad se mi povede. Poslední dobou se mi totiš nedaří těsto udělat. :-S

    • Vlasta Novák | 9. 1. 2012 13:46

      Přesně tak, šťáva z jednoho kusu citrónu. Napíšu do poznámky... :-)

    • Simča S.
      Simča S. | 9. 1. 2012 12:52

      Prosím, co to je "citronová šťáva - 1 ks"? To je jako šťáva z jednoho ks citronu? Dělám těsto stejně, jen dávám ocet. A těsto je to super - v lednici vydrží dost dlouho a je velice chutné.

    Vyberte, co chcete vytisknout
    Kategorie: Nejlepší dezerty Těsta Listové
    Moučníky Ostatní Syrové Chlazení Slovník pojmů
    Použité ingredience v tomto receptu: Citronová šťáva Hladká mouka Máslo Sůl Voda
    Podělte se s přáteli o recept

    Mohlo by vám zachutnat

    Jablečné řezy piškotové

    Jablečné řezy piškotové

    Zapečená (nejen) krůtí játra

    Zapečená (nejen) krůtí játra

    Koleno v alobalu na grilu

    Koleno v alobalu na grilu

    Polévané piškotové muffinky

    Polévané piškotové muffinky

    Melounové jednohubky (salát)

    Melounové jednohubky (salát)

    Měsíčky s citronovou polevou

    Měsíčky s citronovou polevou

    Veganská houbová omáčka

    Veganská houbová omáčka

    Fazolová polévka se zakysanou smetanou

    Fazolová polévka se zakysanou smetanou

    Jednoduché zeleninové lečo s fazolemi

    Jednoduché zeleninové lečo s fazolemi

    Doporučujeme

    40 minut
    Makové kytky s citronem

    Makové kytky s citronem

    20 minut
    Rajčatová polévka s petrželovým pestem

    Rajčatová polévka s petrželovým pestem

    30 minut
    Grilovaný Rump steak

    Grilovaný Rump steak

    20 minut
    Pečená mrkev s mrkvovým pestem

    Pečená mrkev s mrkvovým pestem

    85 minut
    Gratinované brambory a batáty

    Gratinované brambory a batáty

    100 minut
    Kefírový koláč s jablky a čokoládovou polevou

    Kefírový koláč s jablky a čokoládovou…

    45 minut
    Ořechové řezy

    Ořechové řezy

    90 minut
    Croissanty: recept na francouzskou klasiku

    Croissanty: recept na francouzskou…

    40 minut
    Milionářské řezy se slaným karamelem

    Milionářské řezy se slaným karamelem

    Poslední sledované recepty

    281
    Ořechové řezy
    Ořechové řezy
    33
    Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
    Nejlepší sekaná na světě…
    32
    Palačinky
    Palačinky
    30
    Jednoduchá rajská omáčka
    Jednoduchá rajská omáčka
    30
    Řezy Raffaelo
    Řezy Raffaelo

    Zajímavé články

    Sladké pečivo našeho dětství: Upečte si domácí loupáky, koblihy a koláčky
    Sladké pečivo našeho dětství: Upečte si domácí…
    Šmorn neboli „slepičí žrádlo“: Pod hanlivým názvem se skrývá výborná staročeská specialita!
    Šmorn neboli „slepičí žrádlo“: Pod hanlivým…
    Kuřecí Ondráš à la stripsy: Připravte si hříšně dobré kuře v těstíčku!
    Kuřecí Ondráš à la stripsy: Připravte si hříšně…
    Zelný salát Coleslaw: Vitaminová bomba a skvělá příloha v jednom!
    Zelný salát Coleslaw: Vitaminová bomba a skvělá…
    Domácí karamel: Rady a tipy, díky kterým připravíte ten nejlepší!
    Domácí karamel: Rady a tipy, díky kterým…

    Sledujte nás

    AHA.cz Janda po infarktu: Nečekaně děsivý následek z narkózy?

    Janda po infarktu: Nečekaně děsivý následek z narkózy?

    AHA.cz Konec mezi Štaidlem a Bartošovou: Arturova chůva uvedla slavné jméno

    Konec mezi Štaidlem a Bartošovou: Arturova chůva uvedla slavné jméno

    AHA.cz Deník Aha! 26.1.2021

    Deník Aha! 26.1.2021

    Dáma.cz Horoskop na tento týden: Kdo by si měl užívat života?

    Horoskop na tento týden: Kdo by si měl užívat života?

    Dáma.cz Barva očí prozradí váš charakter. Co říká o vás?

    Barva očí prozradí váš charakter. Co říká o vás?

    Ženy.cz Trendy odhalení: Co nosí Francouzky pod oblečením?

    Trendy odhalení: Co nosí Francouzky pod oblečením?

    Maminka.cz Brutálně upřímné momentky? Ano, protože přesně takové mateřství je

    Brutálně upřímné momentky? Ano, protože přesně takové mateřství je

    E15.cz OBRAZEM: Stromy či sauna. Co nabízejí nejzajímavější české kanceláře

    OBRAZEM: Stromy či sauna. Co nabízejí nejzajímavější české kanceláře

    Abecedazahrady I v zimě můžete pěstovat bylinky

    I v zimě můžete pěstovat bylinky

    Další doporučené recepty:

    Listové šátečky se zelím (zelnou směsí)
    Listové šátečky se zelím (zelnou směsí)
    Listové taštičky plněné mletým masem
    Listové taštičky plněné mletým masem
    listové těsto
    listové těsto
    Listové tyčinky na sladko
    Listové tyčinky na sladko
    Listový salát s řepou a česnekovým dipem
    Listový salát s řepou a česnekovým dipem
    Listový závin bez překládání
    Listový závin bez překládání
    • Recepty.cz
    • Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí