Jidáše z bramborového těsta - vláčné

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 250
      g polohrubá mouka
    • 250
      g hladká mouka
    • 200
      g vařené brambory jemně nastrouhané
    • 1
      lžička citronová kůra - čerstvě nastrouhaná
    • 30
      g droždí
    • 150
      ml mléko cca
    • 2
      lžíce hnědý rum
    • sůl - špetka
    • 120
      g cukr krupice
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 1
      ks vejce
    • 1
      ks žloutek
    • 100
      g máslo rozpuštěné
    • 1
      hrst rozinky nejlépe předem namočené v rumu
  • Dále
    • bílek na potření
    • moučkový cukr nebo skořicový
    • mandle nebo ořechy

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
V míse smícháme mouky, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru, uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr krupici a rozdrobíme droždí, které zalijeme mlékem a trochu promíchneme, aby se nám z cukru a droždí udělala řidší kaše a mísu zakryjeme utěrkou. Na teplém místě necháme z droždí vzejít kvásek.
2
K tomu pak přidáme vejce se žloutkem, rumem, jemně nastrouhanými bramborami a rozinkami (nejlépe ještě pokrájenými). Vše nahrubo promícháme, pak ještě zalijeme vlahým mlékem a za pomoci vařečky umícháme hladké nelepivé těsto, které opět v míse zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě odpočinout (kynout) cca 30-40 minut.
3
Pak těsto opět propracujeme, rozdělíme na dílky, za kterých uválíme slabší delší válečky, ze kterých tvoříme různé tvary: spirály, šneky, preclíky, uzlíky..., které klademe na pomaštěný nebo papírem vyložený plech a necháme ještě krátce odpočinout.
4
Před vložením do předehřáté trouby jidáše potřeme našlehaným bílkem a pečeme dozlatova dle velikosti cca 15-20 minut, případně je ještě můžeme potřené posypat skořicovým cukrem, nasekanými mandlemi nebo ořechy.
5
Po vychladnutí dle chuti můžeme ještě posypat moučkovým cukrem.
6
Pokud máme rádi sladké, bramborové jidáše před pečením nemusíme potírat bílkem, ale po upečení je můžeme potřít rozehřátým máslem s trochou rumu a posypat moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.