Jidáše dle časopisu F.O.O.D.

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 7
doba přípravy: 50 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: F.O.O.D.

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g hladká mouka (lze použít 250g bílé a 250 g celozrnné špaldové)
    • 1
      špetka sůl
    • 250
      ml mléko
    • 21
      g droždí
    • 100
      g cukr krupice
    • 1
      špetka citronová kůra
    • 3
      ks žloutek
    • 120
      g máslo (rozpuštěné)
  • Na potíraní
    • 1
      ks vejce
    • mléko
    • hnědý rum
  • K podávání
    • med

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
1. Droždí nechte vzejít v mléce s lžící cukru. Mouku se špetkou soli prosijte do mísy. Přidejte citronovou kůru, žloutky, zbylý cukr a vlijte vzešlé droždí a rozpuštěné vlahé máslo.
2
2. Vypracujte vláčné těsto a nechte ho zakryté čistou utěrkou na teplém místě vykynout, až zhruba zdvojnásobí objem. Z těsta oddělujte kousky, na lehce pomoučené ploše
3
vyválejte prameny asi centimetr silné a 25 cm dlouhé.
4
3. Tvarujte jidáše (stáčejte například jako spirálky). Nechte ještě jednou asi půl hodiny na plechu pokrytém pečicím papírem kynout. Troubu předehřejte na 180 °C, jidášky potřete vejcem promíchaným s mlékem nebo rumem, vložte do trouby a pečte krásně dozlatova. K jidáškům podávejte med.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Dokina
    Dokina |

    9. 1. 2017 13:49

    Byly úžasné :)))

  • Marketa.A85
    Marketa.A85 |

    6. 4. 2015 12:44

    Potírané medem rozmíchaným s troškou rumu byly výborné, z poloviny těsta jsem udělala mazanec, obojí mělo úspěch :-)

  • Nartounekv
    Nartounekv |

    19. 4. 2014 11:40

    Vyzkoušela jsem a jsou vynikající :) jako od babičky...

  • Jitkakytka
    Jitkakytka |

    2. 4. 2013 00:39

    Pokapané medem byly báječné! :-) :-)

Poslední navštívené:

Abecední seznam: