Velikonoční recepty – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Mezi velikonoční klasiku neodmyslitelně patří mazanec a beránek. U nás se tato tradice poměrně poctivě ctí a zejména na beránka najdete velké množství unikátních receptů. Kromě toho k velikonocům neodmyslitelně patří vejce, zapékané nádivky nebo sladké kynuté jidáše.

Mazanec se tradičně peče na Bílou sobotu a před vsunutím do trouby se uprostřed bochníku nařezává symbolicky křížek. Podle pramenů se mazance pekly již v 15. století a až na vzácnost cukru v té době, se recept výrazně nelišil.

Původně bylo v období Velikonoc součástí jídelníčku i skopové maso na základě biblického popisu pečeně z beránka jako obřadní krmě. Dnes je beránek již jen symbolický. Peče se ze ze sladkého těsta, nejčastěji piškotového nebo tvarohového. Stejně symbolické jsou jidášky, které se pečou na Zelený čtvrtek ve tvaru provazů připomínajících Jidášovu zradu.

Další podobné recepty