Křehký koláč s krémem a hruškami

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: 120 minut
počet porcí: 12 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: F.O.O.D.

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • hladká mouka
    • moučkový cukr
    • vanilkový cukr
    • sůl
    • máslo
    • žloutek
  • Krém
    • 500
      ml mléko polotučné
    • 80
      g cukr krupice
    • 2
      balíček vanilkový pudink
    • 100
      g máslo
    • 1
      lžička vanilková esence
    • 2
      lžička tuzemák
  • Dokončení
    • 4
      ks hrušky
    • 2
      ks citronová šťáva
    • 100
      g cukr krupice
    • 2
      lžíce javorový sirup
    • 1
      hrst mandle opražené

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do mísy prosejte mouku s oběma cukry a solí. Pak do mouky nastrouhejte na hrubém struhadle dobře vychlazené máslo. Přidejte žloutky a rychle zpracujte hladké těsto – nepřepracujte ho. Když nedrží pohromadě, přidejte pár lžic ledové vody. Těsto hned rozválejte a přeneste do koláčové formy vymazané máslem. Urovnejte, přimáčkněte a přebytečné těsto na okrajích odřízněte. Těsto na dně propíchejte vidličkou. Pak formu vyloženou těstem vložte na 20 minut do ledničky.
2
Mezitím předehřejte troubu na 180 °C a koláč upečte dozlatova, 20–25 minut. Nechte ho úplně vychladnout.
3
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte hustý pudink. Za stálého míchání ho nechte vychladnout ve studené vodní lázni. Do vlažného pudinku přidejte máslo nakrájené na kousky a vanilkovou esenci a ušlehejte hladký krém. Dochuťte tuzemákem. Krém rozetřete na korpus a koláč dejte vychladit do ledničky.
4
Hrušky oloupejte a vykrojte jádřince. Vložte je do lázně z 500 ml vody, citronové šťávy a cukru. Přiveďte k varu a povařte do poloměkka, asi 5 minut, ale záleží na zralosti hrušek. Vypněte sporák a hrušky nechte v nálevu vychladnout. Pak je rozestavte na koláč, pokapejte sirupem a posypejte praženými mandlovými lupínky.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další doporučené recepty: