Recept na velikonočního beránka – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Beránek je spolu s mazancem tradiční symbol Velikonoc. Původně bylo v období Velikonoc součástí jídelníčku i skopové maso na základě bilblického popisu pečeně z beránka jako obřadní krmě. Dnes je tedy beránek již jen symbolický, upečený ze sladkého těsta, nejčastěji piškotového nebo tvarohového.

Pro jeho upečení je kromě receptu, zapotřebí i tvarovaná forma, ze které se upečené těsto vyklopí v podobě vytvarovaného beránka. Forem existuje mnoho druhů. V současnosti se setkáte se silikonovými, starším typem z hliníku, s plechovými a pro své tepelné vlastnosti je stále oblíbená klasická keramická forma.

Vyklopený beránek se dále zdobí krémovou polevou, polévá čokoládou nebo se jemně pocukruje moučkovým cukrem. Kromě beránka se o Velikonocích pečou jidáše nebo různé druhy nádivek.