Beránek do kameninové formy našich babiček

moje hodnocení:

4,8

hodnotilo: 9
doba přípravy: 30 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Tarari

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 100
      g sádlo
    • 140
      g máslo
    • 170
      g cukr
    • 4
      ks žloutek
    • citronová kůra z 1/2 citronu
    • 1
      dl mléko (recept je na starém zažloutlém papíru a zrovna to množství mléka nemůžu přečíst; může to být taky 2
    • 100
      g mandle rozstrouhané, oloupané
    • 1
      balíček prášek do pečiva
    • sníh z bílku ze 4 ks
    • 260
      g polohrubá mouka

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Sádlo, máslo, cukr a žloutky třeme do pěny. Potom přidáme citronovou kůru, mandle a střídavě mouku se sněhem. Naposledy vmícháme mouku, kde máme prášek do pečiva. Formu na beránka (obě dvě půlky) vymažeme - jak jste která zvyklá - sádlem, Omegou, Herou, máslem... a vysypeme strouhankou. Moje babička vždycky do formy, kde je čumáček - dávala do toho čumáčku 1-3 rozinky (podle velikosti). Po vyklopení pak má beránek opravdu čumáček. Ale to jsem odbočila...
2
A do té půlky formy, kde je čumáček nalijeme těsto a druhou půlkou přiklopíme. To je celé kouzlo. Beránek "vyběhne" a je upečený pěkně v kuse. Beránka vložíme do předehřáté trouby a zvolna asi 1 hodinu pečeme (dám na 5 minut do trouby vyhřáté na 220 °C, pak stáhnu na 160 °C - asi tedy).
3
Beránka jsem pekla naposledy asi před 18 lety, budu si to muset zopakovat.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Veronika
    Veronika |

    25. 4. 2017 21:38

    Povedl se, ale je strašně mastný. Věřím, že na velikonočním stole vydrží 2 týdny a bude stále k jídlu. Mám recept po babičce, kam se na 360g mouky dává 160g másla a je také výborný. (zbytek receptu stejný 4 vejce, 250g cukru 250ml mléka, 1 PDP). Těsto je třeba plnit 0,5-1cm pod okraj formy. Já plnila po okraj a tak 2 lžíce mi vytekly při pečení na dno trouby a to těsto není nijak extra tekuté. Z této dávky jsem udělala jednoho zajíce a 12 muffinků. Nemusíte měřit formy, jen plňte hlubší dolní část 0,5cm pod okraj a zbytek těsta použijte na menší bábovku. Ale já budu dělat příště méně tučné těsto, nemáme to takhle mastné rádi.

  • Norajean
    Norajean |

    18. 4. 2014 17:04

    Tak jsem ho právě vyndala z trouby a kromě toho, že úžasně voní se i skvěle povedl, dokonce má i celá záda, takže za sebe doporučuji a už se těším až ho načneme <3

  • mdrn
    mdrn |

    28. 3. 2013 12:41

    Rozhodně tam musí být sádlo.. To je starý fígl našich babiček - 1/2 daného tuku se nahradí sádlem. A to můžete použít u jakéhokoli pečení. Výtvor pak zůstane dlouho vláčný. Stejně tak lžice rumu tomu hodně pomůže. ;-)

  • Terka
    Terka |

    25. 3. 2013 21:08

    Dobrý den, mohu použít místo sádla Heru?

  • katasvagy
    katasvagy |

    21. 8. 2012 09:15

    uprimne neslysim doma nic jineho ze mam udelat beranka nebo klidne babovku ci buchtu z berankoveho testa. proste exklusivni. dneska budu delat babovku. a misto mandlicek jsou vyborne i vlasaky ci mix obou :-)

  • katasvagy
    katasvagy |

    21. 8. 2012 09:15

    uprimne neslysim doma nic jineho ze mam udelat beranka nebo klidne babovku ci buchtu z berankoveho testa. proste exklusivni. dneska budu delat babovku. a misto mandlicek jsou vyborne i vlasaky ci mix obou :-)

  • MJG
    MJG |

    11. 4. 2012 10:48

    Jeste jsem zapomnela. Dala jsem 1,8 dcl mleka, pekla jsem hodinu asi na 180, pak jsem formu otevrela a jeste asi 10 min dopekla otevrene.

  • MJG
    MJG |

    11. 4. 2012 10:39

    Vyborny, pekla jsem v dvojdilne keramicke forme. Mela jsem strach, ze testo pri peceni vytece, tak jsem dala trochu stranou, ale mela jsem ho tam dat vsechno. Vzadu kousek beranka chybelo, ale jinak fajn. Testo dobre, vonave, dlouho vydrzi vlacne. Doporucuji <:-)

  • viki
    viki |

    7. 4. 2012 09:56

    Beránek je výborný. Pekla jsem v echtovní staré formě po babičce, a zbytek těsta v malé dortové formě. Mám plynovku a pekla jsem hodinu a 10min na mírný stupeň, ke konci jsem formu odklopila. Nádherně voní po mandlých a báječně chutná. Moc díky za recept, něco takového jsem chtěla:-)

  • nandulka
    nandulka |

    25. 4. 2011 14:50

    Tak jsem letos vyzkoušela ten váš recept na beránka a opravdu se nejen povedl, ale všem nám moc chutnal. Jsem rozhodnuta, udělat ho i příští velikonoce. Tak Díky. Jana

  • teta Aja
    teta Aja |

    22. 4. 2011 11:39

    Beranek je mila pani uplne uzasny. Pekla jsem tri za sebou a nikdy mi tak bezvadne nesel vyklapet.Dekuji za recept, Uz nebudu peci jiny!!!!!!!!!!!!!

  • Adéla Future
    Adéla Future |

    14. 4. 2010 23:25

    Upekla jsem ho, byl výborný. Mléka bylo opravdu potřeba skoro 2dcl.Těsto stačilo na krásného beránka i malý velikonoční věnec. Díky !foto je zde:http://www.facebook.com/DavidAllen?ref=ts&v=wall#!/photo.php?pid=30492938&id=1449879704

  • Alexandra Svozilová
    Alexandra Svozilová |

    9. 4. 2010 14:48

    Výborný!! Měla jsem trochu strach, protože ten tuk mi těsto zhrudkovatěl a navíc těsto mi přišlo dost tuhé. Ale povedlo se na 1*, z formy mi nevytekl a ještě zbylo na půlku druhého.

  • Ilona Mikulecká
    Ilona Mikulecká |

    9. 4. 2009 13:49

    Mně tento beránek moc chutná a komu jsem dala ochutnat, tak ho taky chválil. :-) Dělala jsem ho loni a letos ho udělám zas. A musím se přiznat, že napoprvé jsem nalila všechno těsto do formy a pak mi vyteklo do trouby. :-) Ale co, chybama se člověk učí. ;-)

  • Věra Uhlířová
    Věra Uhlířová |

    8. 4. 2009 13:51

    Právě jsem beránka dopekla.Víceméně jsem dala na komentáře a do formy jsem nalila méně těsta....myslím,že kdybych nalila celé,bylo by to lepší.Sice nabyl do horní poloviny,ale ještě to chtělo,chyběla mu ta část těsta,co jsem dala stranou do pekáčku-pekla jsem ve staré kameninové formě po babičce.Chuťově není špatný,ale čekala jsem víc-příjde mi nevýrazný..Vrátím se k receptu,co jsem dělala loni.

  • Bobina
    Bobina |

    22. 3. 2008 17:57

    Děkuji za recept, je vynikající mám malou formu po babičce tak je to přesně na dva. Jednoho jsem si nechala a druhého dala kamarádce měla ohromnou radost. Veselé velikonoce všem. Bobina

  • Martina S.
    Martina S. |

    20. 3. 2008 17:30

    Právě jsem upekla svého prvního beránka (podle tohoto receptu). Recept je skvělý a beránek vypadá nádherně. Díky

  • Anonym
    Anonym |

    20. 3. 2008 12:38

    tak ho mám v troubě. Těstou jsem dělala dvakrát, protože jsem tam nedala cukr(já hlava děravá). Jinak je těsto krásně vláčné. Snad bude dobrý. Potom sem napíšu, jak to vypadá:)

  • Moischien
    Moischien |

    20. 3. 2008 12:23

    Už se nemůžu dočkat, až beránka začnu péct!! Akorát se chci zeptat, jestli teplota v receptu je odpovídající, nebo jestli by se beránek dobře upekl při stálých 180°? Mockrát předem díky za radu.

  • Marcela
    Marcela |

    10. 4. 2007 18:14

    Velkou formu mám cca 28 cm a malou 17 cm. Do větší formy jsem dala víc těsta, ale vytékalo do trouby.

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    10. 4. 2007 11:35

    Formy na bábovku, beránka a pod. vymazávám vždycky ZMĚKLÝM tukem prstama. Spolehlivě se vyklopí...

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    10. 4. 2007 09:23

    Taky jsem beránka vyzkoušela. Podruhé dám méně těsta, dala jsem úplně vrchovatě a ještě štěstí, že jsem dala pod formu plech, vyteklo by to do trouby, ikdyž ne zase tak moc. Navíc moc do druhé půlky nevyběhl, ale úplně placatý nebyl.Taky ho budu příště péct hlavičkou dopředu, protože je tak trošku jako melír - hlavu má tmavší a potom se zesvětluje. ale jinak je pěkný, tvar drží a prozatím zdobí spolu s velkonoční výzdobou stolek v kuchyni.Jak chutná, to se dozvíme až v týdnu, prozatím je pořád měkký...

  • Anonym
    Anonym |

    9. 4. 2007 18:28

    PAní Marcelo,mám na Vás dotaz,nevím,jak máte tedy velké ty formy,ale zdá se mi, že toho těsta na 2 formy zase tolik není?!

  • Marcela
    Marcela |

    9. 4. 2007 17:15

    Zkusila jsem, nemá chybu. Těsta bylo do 2 forem - velký a malý beránek.

  • monade
    monade |

    9. 4. 2007 13:37

    Beránek se povedl super, to těsto bych přirovnala k dortovému, a krásně voní citronem, a Petro asi ti nešel vyklopit proto, žes ho málo vymazala, a vysypala...jinak nevím...

  • Anonym
    Anonym |

    9. 4. 2007 13:30

    Peto,beránka otoč a polož na formu mokrou utěrku a 10 min.počkej,uvolní se z formy.

  • Danka
    Danka |

    8. 4. 2007 17:53

    recept je skvělý,ted jsem ho dopekla.Toho mléka je tam opravdu 2dl.Nevim jak kdo má velkou formu na beránka,ale mě se tam všechno těsto nevešlo, tak jsem ho dopekla v malém kastrůlku.Beránek dopadl dobře a těsto je chuťově výborné.Určitě budu příší rok opakovat stejný recept.

  • monade
    monade |

    8. 4. 2007 16:11

    tak u nás už se tento beránek peče, těsto nebylo vubec řídké asi to bylo tím že sádlo a máslo byly trošku ztuhlejší, myslím že sádlo do beránka..proč ne? když se může dávat do hrnkových buchet 2dcl oleje, proč ne sádlo?jsem zvědavá na výsledek, a pak dám vědět..

  • Petra
    Petra |

    7. 4. 2007 01:18

    berana jsem pekla podle jiného receptu a nešel mi vyklopit. Nevim jestli byl hotovej (zdalo se mi že byl). Jak to v té kamenině poznám? Nemáte nějaký fígl jak ho z té formy vydolovat celého?

  • Bublinka
    Bublinka |

    6. 4. 2007 16:40

    Ano dnes jsem to zkoušela. Povedl se. Ale mám asi menší formu, než na který je tento recept. Dělala jsem dvě várky, takže mám dva beránky a jednu slepovanou buchtu. :-) Co se týče mléka tak je to 2dl. Přidávala jsem ho mezi moukou a sněhem po troškách.Formu mám skutečně starou a žádné dírky v ní a musím říci že první beránek byl v troubě hrnečku vař, protože jsem dala moc těsta :-) takže stačilo pod okraj. Druhý už se povedl lépe a krásně vyběhl do horní půlky. Ještě jsem ho neochutnala ale voní a vypadá vynikajícně. Do čumáčku jsem dala oříšek a taky to vypadá dobře.Pekla jsem ho i s tou buchtou najednou cca 1 hod.Ještě malá poznámka: vymazávání sádlem - rychle to tuhne a špatně to chytá strouhanku.Velikost mého beránka: 22,5 x 14 cmPřeji všem hodně štěstí a dobrou chuť!

  • Věra
    Věra |

    3. 4. 2007 16:59

    Zkoušel už někdo péct tohoto beránka? Zajímá mě množství mléka, ale 1/2 dl to asi nebude.

  • K
    K |

    3. 4. 2007 16:56

    Pekli jsme opravdu něco přes hodinu. Místo mandlí jsme dali mleté ořechy a ty 2dcl mléka. Moc dobré, jen bych vytkla příliš mnoho tuku. Hrozně mě vyděsilo, jak těsto vytékalo, ale prý je to normální

  • Lenka S.
    Lenka S. |

    16. 3. 2007 13:32

    Jano z VM, pokud máme stejnou kameninovou formu na beránka, tak v té horní půlce se péct nedá, protože tam jsou dírky na odpařování při pečení. A to množství prášku do pečiva se mi zdá odpovídající právě proto, aby beránek pěkně "vyběhl" i do té horní půlky. Určitě ho zkusím taky.

  • Blanka V.
    Blanka V. |

    6. 3. 2007 12:58

    Zuzko, jak jste při pečení dopadla. Ráda bych zkusila upéct na Velikonoce, ale zdá se mi dost velké množství tuku i pr.do peč. na množství mouky. Dejte vědět, předem díky.

  • Iva Štádlerová
    Iva Štádlerová |

    1. 3. 2007 10:47

    Mouřenín to určitě nebude.Já peču např. bábovku taky asi hodinu a je v pohodě. Proto se peče v mírné troubě (zvolna), aby se i přes uzavření ve formě propekl

  • Zuzana
    Zuzana |

    27. 2. 2007 18:24

    Moc se mi ten recept líbí, jen si myslím, že toho mléka budou 2 dl. Vyzkouším jej v neděli, ale dám to do bábovkové formy a potom Vám napíšu.

  • Miroslava Severová
    Miroslava Severová |

    27. 2. 2007 13:04

    Mě se teda to sádlo zase nelíbí, no ale každá jsme zvyklá na něco jiného, spíš mě překvapilo, že se peče hodinu !!Aby to nebyl beránek mouřenín !!

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    27. 2. 2007 12:18

    Beránka peču skoro každým rokem a nikdy jsem nevěděla, jestli mám dát těsto do obou půlek. Většinou vídám "polovičního" beránka. Mám forem několik a konečně letos ho vyzkouším, podle tohoto receptu, upéct beránka tak, aby byl opravdu vcelku. Já ho předtím slepovala krémem a to nebylo ono. Díky za pomoc !! Určitě dám vědět, jak to dopadllo ! A to sádlo se mi moc líbí !!