• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty
  • Recepty.cz
  • Jidášky našich babiček
Napište svůj komentář k receptu

Jidášky našich babiček

autor: František Brusák
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 16
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: neuvedeno
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Jidášky našich babiček
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 120
      g máslo
    • 50
      g cukr
    • 3
      žloutek
    • 0,25
      l mléko
    • 30
      g droždí
    • 500
      g polohrubá mouka
    • sůl
    • citronová kůra

Postup přípravy receptu

1
V míse třeme máslo, cukr a žloutky, přimícháme kvásek z kvasnic - připravený z trochu mouky, cukru a mléka. Když je vše rozmícháno, přidáme sůl, citronovou kůru, ostatní mouku a podle potřeby mléko. Vypracované těsto dáme vykynouti. Po vykynutí vyválíme na prst silné a 20 cm dlouhé tyčinky a různě je stáčíme na pomaštěném plechu. Také můžeme rozkrájet těsto na malé bochánky, které klademe na pomaštěný plech. Nakynuté bochánky nůžkami proti sobě nastřihneme do kříže. Žloutkem potřené těsto posypeme mákem a v horké trobě upečeme. Studené pečivo rozřízneme, pomažeme máslem a medem nebo sirobem a spojené pocukrujem.
2
Toto pečivo se peklo na zelený čtvrtek velikonoční, kdy Jidáš zradil Krista.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Brambory s tvarohem našich babiček

Brambory s tvarohem našich babiček

Zdobené jidášky

Zdobené jidášky

Ptačí jidášky

Ptačí jidášky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Monika Čápová | 2. 4. 2010 08:50

    Včera jsem pekla s moji osmiletou dcerkou a výsledek byl SUPER. Těsto nám krásně nakynulo a pěkně se s ním pracovalo. Jidáše jsem pekla poprvé, děkuji za typ a řadím si je do oblíbených. Mňam.

  • zdenka supolova | 14. 10. 2009 20:44

    Jidášky jsou opravdu vynikající,ale babička je měla přece jen trochu jiné,a tak mě napadlo,jestli by se nedaly smažit v oleji jako vdolky?Děkuji za odpověď.

  • zdenka supolova | 14. 10. 2009 17:59

    Výborné!Těsto jako peříčko,kůra ho nádherně ovoní,jenom pro manžela prý málo sladké a to jsem dala medu dvě velké lžíce a dva vanilkové cukry.Ale je pravda,že jsme je ničím nemazali.Dělala jsem v DP a rozhodně ne naposledy.Díky,pane Františku.

  • Anna Vobroučková | 25. 5. 2009 17:54

    Tyhle jidáše jsem zkoušela jeden den a pro velký úspěch jsem je musela pect druhý den znovu.dávám 1.

  • zdenka supolova | 10. 5. 2009 12:34

    Pořád nemohu trefit jidášky jak je dělávala babička (je to dávno),zkusím tyhle.Nedělal jste je někdo v DP?

  • Viola Hradsky | 26. 4. 2009 12:22

    U nás jsme je pekli poprvé predevčírem a opravdu jsou dobré.Jako pečivo ke svačince bezvadné a navíc se při tom motání těsta/Jidášků vyřádí dětičky:-) Zkusili jsme do poloviny těsta přidat jemně strouhaný kokos a špetku skořice a chuťově taky na jedničku.Řadím do oblíbených:D

  • Viola Hradsky | 25. 4. 2009 16:03

    Hledala jsem recept na sladké pečivo a narazila na tento.Do části těsta jsem ještě zkusila na zkoušku přidat místo citron.kůry hrst jemně strouh.kokosu a špetku skořice a též prímový výsledek. A dětičky se trochu vyřádí při tvarování Jidášků...Zařazuji do oblíbených,dobrá svačinka nejen pro děti:-)

  • Petule B. | 8. 4. 2009 22:17

    Upekla jsem je dnes večer, poprvé ...a jsou vážně dobroučké! Místo cukru jsem dle rad dala do těsta med a většinu jich ještě navrch potřela rozpuštěným máslem s medem, také podle zdejších doporučení. Myslím, že do zítra večera budou pryč :o))

  • Aninka | 19. 3. 2008 15:21

    Já je dělám ve tvaru uzlíku. Med dávám také.

  • Tereza Martínková | 8. 4. 2007 12:57

    Zkusila jsem je letos podle tohoto receptu, místo cukru jsem do těsta dala také med a jsou výborné, voňavé.U nás na Hané se dělají stejně jako na Vysočině..do tvaru esíček, brýlí, šneků atd.a mažou na spodní straně medem. Výborný recept:-)

  • Radka | 7. 4. 2007 18:50

    jidášky jsou opravdu moc mňam, byly odsouzeny k sežrání ještě než zcela vychladly :-)místo trošky mléka jsem do těsta dala rum, opravdu nemají chybu

  • Květa B. | 27. 3. 2007 11:36

    Souhlasím s paní Jaroslavou, že do těsta je lepší dát med než cukr, je to tak dobré, že už se medem nemusí mazat nahoře.A dobré másílko nahoru, mňam.

  • Hana Nováková | 27. 3. 2007 07:10

    Milé kuchařky, recept jsem vyzkoušela a musím uznat, že takhle rychle u nás pečivo z talířku nezmizelo. Doporučuji hlavně maminkám s malými dětmi, neboť peřivo se nedrobí a přitom se dobře "žmoulá".Do těsta jsem ale dala méňě mléka, než je uvedeno.

  • Anonym | 31. 3. 2006 10:38

    Upečené jidáše potírám směsí z 1 lžíce rozpuštěného másla a 3 lžic medu a sypu strouhaným perníkem - nebo potřený jidáš otočím namazanou stranou do misky s perníkem

  • Jaroslava Oumarová | 20. 3. 2006 11:18

    U nás na Vysočině mají Jidáše tvar šneků, brýlí, esíček, preclíků a vlaštoviček. Nesypeme je mákem, ale mažeme na spodní rovné straně medem. Přikusujeme je k bílé kávě nebo bramborové polévce. A i do těsta dávám med místo cukru. Vyzkoušejte:-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Pokrmy Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr Droždí Máslo Mléko Polohrubá mouka Sůl Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Celerová pomazánka se sýrem

Celerová pomazánka se sýrem

Medailonky s brokolicí a nivou

Medailonky s brokolicí a nivou

Babské kuře

Babské kuře

Piškotové řezy po padesáté

Piškotové řezy po padesáté

Poctivá zelňačka

Poctivá zelňačka

Beránek  hrnkový

Beránek hrnkový

Nutela (DUKAN)

Nutela (DUKAN)

Bylinkový chléb (DUKAN)

Bylinkový chléb (DUKAN)

Francouzská bageta

Francouzská bageta

Doporučujeme

70 minut
Holandský řízek a šťouchané brambory

Holandský řízek a šťouchané brambory

8 minut
Klasický recept na polevu na perníčky

Klasický recept na polevu na perníčky

35 minut
Zapečené brambory s uzeným

Zapečené brambory s uzeným

30 minut
Kouzelný vaječný koňak

Kouzelný vaječný koňak

30 minut
Rizoto s masem

Rizoto s masem

85 minut
Tvarohová štóla

Tvarohová štóla

40 minut
Zelňačka s klobásou

Zelňačka s klobásou

15 minut
Svařák

Svařák

Poslední sledované recepty

18
Bulky s Goudou podle Ládi Hrušky
Bulky s Goudou podle…
17
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…
13
Segedínský guláš
Segedínský guláš
12
Podmáslový koláč s jablky a vanilkovým krémem
Podmáslový koláč s…
12
Vanilkové rohlíčky - rychlé
Vanilkové rohlíčky -…

Zajímavé články

Začínáme péct: 33 osvědčených tipů a triků, aby se vám cukroví povedlo
Začínáme péct: 33 osvědčených tipů a triků, aby…
Jedlé vánoční dárky: Domácí likér, čokoláda i karamelky
Jedlé vánoční dárky: Domácí likér, čokoláda i…
Jak upéct dokonalé perníčky? Nechte si poradit od PerníKáči!
Jak upéct dokonalé perníčky? Nechte si poradit od…
Prvorepublikové vánoční recepty: Išelky, Masarykovo cukroví i tradiční pracny
Prvorepublikové vánoční recepty: Išelky,…
Tupperware: Ikona kuchyní
Tupperware: Ikona kuchyní
AHA.cz Přetřes po stěhování: Arichteva přiznala hádky a oznámila konec

Přetřes po stěhování: Arichteva přiznala hádky a oznámila konec

Mimibazar Testováno mámou: Na šicím stroji od Albi se děti naučí šít, využít ho ale mohou i maminky

Testováno mámou: Na šicím stroji od Albi se děti naučí šít, využít ho ale mohou i maminky

Dáma.cz Astroložka Jarmila Gričová radí: Na tyto dny a měsíce si dejte v roce 2023 pozor!

Astroložka Jarmila Gričová radí: Na tyto dny a měsíce si dejte v roce 2023 pozor!

Blesk pro ženy 3 šaty ze StarDance, které upoutaly pozornost: Kostýmní výtvarník prozradil jejich příběh!

3 šaty ze StarDance, které upoutaly pozornost: Kostýmní výtvarník prozradil jejich příběh!

Ženy.cz Kluci s kabelkami: Změní Richard Krajčo, Harry Styles nebo Jacob Elordi pánskou módu?

Kluci s kabelkami: Změní Richard Krajčo, Harry Styles nebo Jacob Elordi pánskou módu?

Blesk.cz Tajemství hvězdy »porno« filmu Její tělo! Germáni: Manžel propadl tvrdým drogám!

Tajemství hvězdy »porno« filmu Její tělo! Germáni: Manžel propadl tvrdým drogám!

SportRevue.cz FOTO: Nejrajcovnější hokejová brankářka světa sekla se sportem. Teď se vystavuje v bikinách na Instagramu

FOTO: Nejrajcovnější hokejová brankářka světa sekla se sportem. Teď se vystavuje v bikinách na Instagramu

Maminka.cz Intimní partie dětí: Přetahovat, nebo nepřetahovat předkožku u chlapečků? A jak na srůsty u holčiček? Poradí dětská uroložka

Intimní partie dětí: Přetahovat, nebo nepřetahovat předkožku u chlapečků? A jak na srůsty u holčiček? Poradí dětská uroložka

Blesk Horoskopy Jaké zvíře vidíte na obrázku jako první? Výsledek odhalí, jací ve skutečnosti jste

Jaké zvíře vidíte na obrázku jako první? Výsledek odhalí, jací ve skutečnosti jste

Abecedazahrady DIY tip na podzimní dekoraci: Podle videonávodu si vytvořte vázu z dýně

DIY tip na podzimní dekoraci: Podle videonávodu si vytvořte vázu z dýně

Další doporučené recepty:

Jidáše - sádlové
Jidáše - sádlové
Jidáše dle časopisu F.O.O.D.
Jidáše dle časopisu F.O.O.D.
Jidáše z bramborového těsta - vláčné
Jidáše z bramborového těsta - vláčné
Jidášovy provazy
Jidášovy provazy
Jídlo z jednoho hrnce aneb co dům dal
Jídlo z jednoho hrnce aneb co dům dal
Jihoafrické bobotie s rozinkami
Jihoafrické bobotie s rozinkami
  • Recepty.cz
  • Jidášky našich babiček
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotné kontaktní místo/Single Point of Contact