Beránek z majonézy - ořechový, vláčný

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 7
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 4
      ks vejce
    • 250
      g cukr krupice
    • 100
      ml vařící voda
    • 1
      sklenice majonéza - 250 g
    • 100
      g mleté vlašské ořechy
    • 250
      g polohrubá mouka
    • 1
      ks prášek do pečiva
    • vanilkové aroma dle chuti nebo vanilkový cukr
  • Dále
    • 2
      ks tyčinky ledové kaštany nebo jiná čokoládová poleva dle chuti
    • 2
      ks rozinky nebo buráky, lentilky... na oči beránka
    • bílková poleva pokud nechceme čokoládovou a mašli kolem krku

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme mleté ořechy a za stálého míchání přidáme horkou vodu. Dále přidáme mouku s kypřidlem a majonézu, vše dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané beránkové formy, kterou položíme na plech, vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme dozlatova cca 1 hodinu. Vyzkoušíme špejlí, těsto na ni nesmí lepit, špejle musí zůstat čistá. Po upečení necháme částečně zchladnout, vyklopíme, a necháme vychladnout úplně.
2
Ledové kaštany rozpustíme ve vodní lázni, polevou pak přelijeme za pomocí mašlovačky celého beránka, na místo očí natiskneme rozinky nebo lentilky... a po ztuhnutí polevy uvážeme beránkovi slušivou mašli. Hlavičku z vrchu můžeme posypat mletými ořechy...
3
Polevu můžeme použít jak tmavou, tak i bílou. Lze také zdobit cukrovým sněhem, který používáme například na kremrole... Fantazii se meze nekladou. :-)
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Šárka
    Šárka |

    9. 4. 2017 18:50

    Včera jsem ho pekla na zkoušku a i návštěvě moc moc chutnal. Teď už je na talíři jen kus hlavičky :)

  • Kamila Soukupová
    Kamila Soukupová |

    25. 3. 2016 07:32

    Děkuji za recept. Včera jsem beránka upekla a dnes budu dělat ješte čtyry další. Je výborný a vláčný a akorát sladký. Peču i pro děti na pomlázku a mazance taky.

  • Věra
    Věra |

    2. 4. 2015 21:29

    Majonézového beránka budu péct zítra poprvé a věřím, že bude výborný. Peču z majolky i koláčky a ty jdou u nás doma na dračku.

  • pipča
    pipča |

    2. 4. 2015 12:40

    Děkuji za recept. Beránek nemá chybu a není to žádná dusivka, ráno jsme mu snědli celé tělíčko a do večera těžko vydrží. V sobotu upeču pravého velikonočního a toho už i nazdobím.