Beránek s makovými kudrnami

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 400
      g polohrubá mouka
    • 50
      g moučkový cukr
    • 1
      balení vanilkový cukr
    • 1
      lžička sůl
    • 1
      balení droždí
    • 200
      ml mléko 150-200
    • 1
      ks vejce
  • Náplň
    • 250
      ml mléko
    • 25
      g moučkový cukr
    • 2
      lžíce med
    • 100
      g mák mletý
    • 4
      lžíce strouhanka
    • citronová kůra z 2 omytých citrónů
  • Na ozdobu
    • 1
      ks vejce
    • 1
      ks rozinky
    • moučkový cukr

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Těsto: mouku, moučkový a vanilkový cukr, sůl a droždí promícháme. Přidáme vlažné mléko, vejce a zaděláme těsto. Necháme 15 min. na teplém místě kynout. Poté ještě jednou prohněteme, povrch poprášíme hladkou moukou, překryjeme a podle potřeby necháme 30-90 minut kynout. Těsto si můžeme zadělat i v pekárně!
2
Náplň: mléko smícháme s moučkovým cukrem, medem, citronovou kůrou a svaříme. Odstavíme z plotny, přidáme mletý mák smíchaný se strouhankou a dobře rozmícháme, Necháme trochu vychladnout.
3
Z vykynutého těsta odebereme 1/3. Zbylé těsto vyválíme na plát asi 30x40 cm (výška asi 1,5 cm). Plát potřeme makovou náplní, srolujeme a rozkrájíme na kolečka široká asi 2 cm. Ze zbylého těsta vytvarujeme hlavu, 2 nožičky a ocásek. Jednotlivé kousky skládáme na vymazaný plech do tvaru beránka. Na hlavičku dáme beránkovi rozinku jako očíčko. Potřeme rozšlehaným vejcem a ještě chvíli necháme kynout.
4
Poté pečeme asi tak 30-40 min., záleží na troubě. Necháme vychladnout a slabě poprášíme moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu

  • Ludmila Kanclířová
    Ludmila Kanclířová |

    6. 3. 2009 17:10

    Paní Katko, letos budu kudrnatého beránka péct už potřetí, má vždycky velký úspěch a krátký život :-). K tomu tuku - žádný nedávám, podle mne je v máku tuku až dost. Vždycky se zatím povedl i bez tuku. Velikonoce jsou sice až za 5 týdnů, jen jsem kontrolovala, že tu ten recept ještě je.

  • Katka Maršálková
    Katka Maršálková |

    8. 7. 2008 15:20

    ahojky, omlouvám se, ale dlouhou dobu jsem tu nebyla. Recept jsem opisovala, tak se radši podívám, jestli tam ten tuk opravdu není. A dělaly jste ho toho beránka, holky? Jak se povedl?

  • Veronika
    Veronika |

    11. 3. 2008 17:25

    ten je krásný! :-) myslíte, že zvládne i začátečník? a nezbortí se mi při pečení?

  • Marta
    Marta |

    11. 3. 2008 12:34

    Zdravim, mam dotaz: do testa se nedava zadny tuk?

  • Katka Maršálková
    Katka Maršálková |

    25. 4. 2007 10:47

    přidala jsem i foto, abyste měli představu a na příští Velikonoce mohli zkoušet :o)

  • Kuchařka on-line
    Kuchařka on-line |

    20. 4. 2007 14:47

    Foto přidáno.

  • Věra
    Věra |

    20. 4. 2007 14:28

    Paní Katko, máte fotku tohoto beránka?

  • Katka Maršálková
    Katka Maršálková |

    5. 4. 2007 10:03

    když na to nezapomenu, dám sem zítra fotku...abyste viděli, jak to má vypadat...

  • Věra
    Věra |

    5. 4. 2007 09:05

    Kdybych vyskládala kolečky formu beránka, nechala chvíli nakynout a déle pekla, myslíte si, že by to šlo?.

  • jelena
    jelena |

    16. 3. 2007 09:29

    Beránka jsem dělala podle receptu ze stránek dr.Oetkera /myslím,že předloni/. Minulé velikonoce jsem tohoto beránka udělala z těsta na jidáše bez nádivky. Tento makový je lepší.

  • Anonym
    Anonym |

    16. 3. 2007 09:22

    Mňam, doufám, že se mi povede !!

Abecední seznam: