Buchty, koláče, záviny se „šimlem“

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 250
      g hladká mouka
    • 250
      g polohrubá mouka
    • 80
      g moučkový cukr
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 2
      ks žloutek
    • 100
      g rozpuštěné máslo
    • 250
      g mléko dle hustoty těsta, cca
    • 2
      lžíce hnědý rum
    • 1
      kostka droždí necelá
    • sůl - špetka
  • Šiml:
    • 1
      hrnek mák mletý hrnek 250 ml -
    • 1
      hrnek mléko
    • 5
      lžíce cukr dle chuti, cca
    • skořice - mletá dle chuti, nemusí být
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • citronová šťáva a šťáva dle chuti, nemusí být
    • 2
      lžíce hnědý rum
    • 250
      g měkký tvaroh
  • Dále
    • olej
    • moučkový cukr

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do mísy nasypeme mouky s cukry a solí, promícháme, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme žloutky, rum, vlažné mléko a máslo. Necháme krátce odstát, jen, aby se nám droždí rozpustilo. Vše řádně promícháme, je-li třeba, přidáme mléko, umícháme hladké, nelepivé těsto, které necháme v teple nakynout.
2
Z těsta pak děláme buchty, které naplníme šimlem, pevně uzavřeme a spojem klademe do pekáče s malou vrstvičkou oleje, necháme nakynout, před pečením potřeme olejem a pečeme dozlatova v předehřáté troubě. Nebo těsto rozválíme na pomaštěný plech, potřeme šimlem, poklademe třeba i ovocem (švestky, jablka...) a zasypeme žmolenkou.
3
Pak také můžeme těsto rozdělit na dva díly, které vyválíme na dva obdélníky, potřeme šimlem, zavineme a upečeme záviny dozlatova. Po upečení necháme vychladnout, pocukrujeme a podáváme.
4
Šiml:
5
Do pánve nasypeme mák, přilijeme mléko, rum a za stálého míchání vaříme cca 5 minut. Během vaření makovou směs osladíme cukry a ochutíme dle vlastní chuti skořicí či citronovou kůrou a šťávou. Pokud je třeba, přidáme trochu mléka. Pak necháme zchladnout, vmícháme tvaroh, případně dosladíme a můžeme plnit buchty nebo potírat koláč či záviny.

Komentáře k receptu

  • Dana
    Dana |

    26. 10. 2015 18:07

    Koláč je výborný. Je jisté, že buchty se závinem zkusím také.