Mouku se špetkou soli a čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme vanilkový cukr, který rozmícháme se žloutkem a rumem. K cukru přisypeme rozdrobené droždí, to zalijeme malým množstvým smetany na vaření nebo mlékem a promícháme na kašičku, ze které necháme vzejít kvásek. Do mísy pak přilijeme zbylou smetanu a vlažný rozpuštěný tuk. Ze všeho vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme na teplém místě nakynout do dvojnásobného množství pod utěrkou.
2
Těsto po nakynutí opět prohněteme, rozdělíme na několik stejně velkých dílků (cca 8-10ks), které naplníme dle chuti makovou nebo tvarohovou náplní, povidly, marmeládou... a do náplně můžeme přidat i švestky, rozinky..., to vše dle chuti. Buchty skládáme vedle sebe do olejem vymazané remosky (průměr cca 28cm), kterou po naplnění zaklopíme a zapneme. Další kynutí není nutné nebo jen velmi krátké, protože buchty stačí nakynout během zahřívání remosky.
3
Pečeme cca 35-40 minut, dozlatova. Po částečném vychladnutí buchty z remosky vyklopíme a oddělíme od sebe.
4
Před podáváním posypeme buchty moučkovým cukrem s vanilkou.