Čokoládové suflé

moje hodnocení:

4,2

hodnotilo: 5
doba přípravy: 40 minut
počet porcí: 6 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: F.O.O.D.

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 180
      ml mléko plnotučné
    • 70
      g cukr krupice (+ na vysypání forem)
    • 1
      lžíce kakao
    • 4
      ks vejce (žloutky a bílky zvlášť)
    • 5
      g maizena
    • 7
      g hladká mouka
    • 50
      g čokoláda (kvalitní tmavá 70%)
    • máslo (na vymazání forem)

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mléko, 15 g cukru a kakao dejte do kastrolu a pomalu uveďte do varu. Mezitím v míse utřete žloutky s dalšími 15 g cukru do pěny buď ruční, nebo elektrickou metlou. Mouku a škrob prosejte do misky a pak pomalu přisypávejte a zašlehávejte ke žloutkové směsi.
2
Do vzniklého těsta poté vmíchejte horké kakaové mléko **(obr. 1)**. Směs vraťte do kastrolu, v němž jste vařili mléko, a dávejte přitom pozor, aby se nezačala ode dna připalovat (plotýnka může být ještě horká).
3
Kastrol sejměte z ohně, vsypte nasekanou čokoládu **(obr. 2)** a za stálého míchání ji nechte rozpustit. Tuto čokoládovou hmotu přesuňte do mísy, povrch uhlaďte, přetáhněte fólií a nechte trochu vychladnout.
4
Kovové nebo porcelánové formičky na suflé (použít můžete i silnostěnné hrnečky) vymažte máslem a vysypte cukrem **(obr. 3)**, přebytek oklepejte. Troubu předehřejte na 200 °C. Čistou metlou, nejlépe elektrickou, vyšlehejte bílky do pěny.
5
Postupně přisypávejte pramínkem a za stálého šlehání zbylých 40 g cukru, až vznikne pevný a lesklý sníh. Třetinu sněhu vmíchejte metlou ke krému **(obr. 4)**, pak opatrně zatřete i zbytek pomocí špachtle nebo kovovou děrovanou lžící.
6
Krémové těsto rozdělte do připravených formiček a ty postavte na plech **(obr. 5)**. Dejte na prostřední mřížku do trouby a pečte 12 minut. Během této doby troubu neotvírejte!
7
Na závěr můžete suflé poprášit kakaem nebo moučkovým cukrem a podávat buď ve formičkách, nebo je vyklopte na talířek.

Komentáře k receptu

  • karkulka
    karkulka |

    27. 1. 2015 16:40

    dneska jsem se odhodlala ho vyzkoušet. A musím říct, že mě všechno sedělo :-) výborná pochoutka <3 doporučuju

  • akcuL15
    akcuL15 |

    31. 8. 2012 10:20

    nedohaduju se...v každém případě na obrázcích mají těsto tuhé, když jsem to udělala podle toho receptu bylo to uplně voda...

  • akcuL15
    akcuL15 |

    31. 8. 2012 10:18

    nedohaduju se...v každém případě na obrázcích mají těsto tuhé, když jsem to udělala podle toho receptu bylo to uplně voda...

  • kykiryki
    kykiryki |

    30. 8. 2012 08:39

    Myslíte např. 70 dkg cukru na 4 vejce? Myslím, že gramáže jsou dobře, u suflé jsou základem vejce, kakao a čokoláda, mouky se dává minimum stejně jako ostatních přísad...

  • akcuL15
    akcuL15 |

    29. 8. 2012 21:52

    recept super akorát myslím že se autor spletl v gramáži.... měli by tam být dkg místo g.... ;-)