Mazanec II.

moje hodnocení:

4,7

hodnotilo: 25
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: vranova

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g hladká mouka
    • 100
      g cukr
    • 100
      g hera
    • 3
      ks žloutek
    • 0,5
      lžička sůl
    • 0,3
      l mléko
    • citronová kůra
    • rozinky
    • hnědý rum
    • mandle Vlašské ořechy
    • 1
      kostka droždí

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Hladkou mouku prosijeme přes síto do mísy přidáme: sůl, cukr, rozpuštěný tuk - nesmí být horký jinak těsto nevykyne, 2 žloutky, citronovou kůru, rozinky, které byly předem namočené v rumu, rozdrobíme droždí, přidáváme postupně mléko dle potřeby. Pokud bychom - utopili mlynáře - to jest dali více tekutiny než-li je třeba, přidáme hladkou mouku. Vše smícháme v nelepivé hladké těsto, které dáme kynout.
2
Je možné těsto jednou nechat vykynout, znovu zpracovat a opět nechat nakynou po té rozdělit na dvě stejné části. Vypracovat hladké bochánky, potřít žloutkem rozmíchaným v mléce, střed nastřihnout do kříže, posypat mandlemi či vlašskými ořechy. Dát péci do trouby, délka pečení záleží na typu trouby v horkovlné troubě osobně nechává péct na 150 °C 20 minut.Tyto mazance jsou - mokřejší - nemáme rádi takové ty suché, co se sypou.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Petra
    Petra |

    15. 4. 2017 21:09

    Toto je muj první mazanec v mém životě a musím říct že díky tomuto receptu se mi povedly dva krásné. Už se na ně ráno těšíme :-) <3 <3

  • Janka
    Janka |

    5. 4. 2015 18:28

    Fakt výborný, není suchý :-)

  • snizkovaverca
    snizkovaverca |

    15. 1. 2015 22:45

    Dnes jsem dělala mazanec podle receptu,chuťove výborný,ale udělala jsem jen jeden,když jsem ho vyndala z trouby byl krásný vysoký a po chvíli mi spadl a byl jak koláč,poraťe čím se tohle stane.Děkuji O:-)

  • Pavla
    Pavla |

    20. 4. 2014 21:59

    Můj první a výborný! ;-)

  • MADE
    MADE |

    1. 4. 2013 16:12

    Byl to můj první mazanec který jsem pekla a můžu jenom doporučit . Všem moc chutnal . :-D

  • Belle
    Belle |

    30. 3. 2013 14:53

    Páni, musím vám poděkovat! Dneska jsem pekla svůj první mazanec podle vašeho receptu a podle mě je úžasný! Myslím, že na to, že nejsem kdoví jaký mistr ve vaření a pečení, tak dopadl dobře, dokonce i mamka si ho vychvalovala :) Je krásně voňavý a vláčný, jen jsme doma neměli rum, tak jsem rozinky namočila do ořechové medoviny a musím říct, že tomu dodala zvláštní šmrnc. :) Děkuju, skvělý recept, už budu mazance péct jen podle něj! :)

  • štěpánka
    štěpánka |

    30. 3. 2013 14:53

    Mazanec je výborný,je vláčný,nemá chybu.Udělala jsem z téhle dávky jen jeden,v troubě mi dost nakynul,ale to nevadí,přikryla jsem ho po chvíli alobalem,aby se mi nepřipálil,akorát nedoporučuju nastřihávat do kříže,mazanec se mi v troubě rozjel ;-)

  • Dalka
    Dalka |

    29. 3. 2013 09:36

    Včera jsem pekla a mazanec je skutečně výborný !!! V elektrické troupě jsem pekla 45 minut na 200 stupňů , prvních 7 minut bez alobalu, pak pod alobalem. Chci vyzkoušet stejné těsto na vánočku, tak mi držte palce, aby byla vánočka stejně výborná a vláčná jako tento mazanec. Vánočka mi buď po vyndání z trouby klesla, i když byla pečená (zkouším vždy špejlí), nebo při jiném (podle autora výborném) receptu se mi udělala na povrchu tvrdá krusta. Možná to je tím, že hledám stejně vláčnou vánočku jako kupovanou. Hledám recept pro diabetiky, takže jsem kromě lžičky cukru do kvásku dodala sorbit. Ale výsledek nikdy nebyl jemný a vláčký jako tento mazanec. Možná to dělá právě to umělé sladidlo. Jestli máte někdo zkušenost, jak s umělým sladidlem docílit tuto kvalitu, prosím, dejte vědět

  • Milli1
    Milli1 |

    7. 4. 2012 21:05

    Dnes jsem pekla 2 dávky a ty tak rychle snědly, že mám zaděláno na další abych měla na velikonoce mazanec na stole, návštěva pěla jen a jen chválu, ale moc jim rozumět nebylo, protože měli plná ústa ;-) . Zkrátka je to za velikou 1 a minimálně 5 hvězdiček. Díky moc za skvělý recept <3 <3

  • marie29
    marie29 |

    7. 4. 2012 21:03

    Vynikající mazanec!! :-* Dnes jsem upekla a chutná báječně.. a voní až k sousedům o dvě patra výš :-D Děkuji za recept!

  • SusieSusie
    SusieSusie |

    7. 4. 2012 19:06

    Já pekla taky poprvé a musím říct, že se moc povedl a chutnal važně božsky1 <3 Žiju v Rakousku a i příteli, který tohle vůbec neznal, strašně zachutnal. Dnes peču druhý pro nás a zítra další na pondělní rodinnou oslavu :-) :-) :-) Tímto moc děkuji za skvělý recept! :-)

  • Marcela
    Marcela |

    7. 4. 2012 10:29

    Včera jsem pekla dva a dnes peču další. Vynikající !!!

  • Hanka
    Hanka |

    6. 4. 2012 17:33

    Děkuji za báječný recept!!!:-) mazanec jsem pekla poprvé a jak to dopadlo??? Během tohoto týdne jsem pekkla už 3x a dnes peču opět!! Jen hladkou mouku jsem vyměnila za žitnou či pohankovou. :-)

  • vojtěška
    vojtěška |

    5. 4. 2012 23:23

    Simonko, ve druhém odstavci je psáno, že těsto rozdělíme na dva bochánky

  • simona
    simona |

    5. 4. 2012 13:46

    Ahoj chtěla bych se zeptat kolik mazancu z tohoto receptu vyjde?dekuji

  • SusieSusie
    SusieSusie |

    3. 4. 2012 18:58

    Právě jsem zadělala těsto, tak jsem zvědavá :-\ Ale voni uz ted moc krasne :-)

  • Zita Matejkova
    Zita Matejkova |

    14. 4. 2011 21:12

    Tento recept je výborný, místo hery dávám máslo, foto přiloženo ;-)

  • -Tomáš -
    -Tomáš - |

    18. 4. 2010 09:48

    Taky jsem ho vyzkoušel a musím říct, že je fakt suprovej.

  • Šárka Vránová
    Šárka Vránová |

    6. 4. 2010 12:30

    tento recept jde ve stejném složení upéct v domácí pekárně.Je možné zaměnit čerstvé droždí za suché práškové a rozinky přidat až po zaznění tónu z pekárny.Jiný druh mazance nepeču, tento zděděný po babičce je nejlepší i v moderním provedení upečený v domácí pekárně.

  • lenka galvasová
    lenka galvasová |

    5. 4. 2010 19:39

    Jano Do.,prosím o postup tohoto těsta zadělávaného v pekárně.Ráda bych to také vyzkoušela.

  • Hana Ančincová
    Hana Ančincová |

    5. 4. 2010 19:16

    Mazance jsem pekla již předevčírem a ještě dnes byly výborné,dokonce chutnal i synovi,který jinak domácí mazance,vánočky a podobné nemusí

  • Martina Marťásek
    Martina Marťásek |

    5. 4. 2010 17:36

    Včera jsem se pustila do tohoto receptu a musím jej pochválit - mazance se povedly na jedničku - měkké a nadýchané i druhý den po upečení :-)

  • Radka Křížová
    Radka Křížová |

    3. 4. 2010 12:10

    Včera jsem ho pekla jako svůj úplně první mazanec v životě a povedl se skvěle. nejdřív se mi zdálo,že těsto pořád málo kyne (dala jsem 3/4 kostky kvasnic),ale pak jsem to zkusila nacpat do trouby a oba mazance dokynuly tam. Je výborný a jak jinak nemusím kynuté těsto-připadá mi suché-tak tohle chodím pořád užírat:-)

  • Lenka Pflegerová
    Lenka Pflegerová |

    2. 4. 2010 07:46

    Opravdu výborný recept

  • Hana Lorencová
    Hana Lorencová |

    6. 5. 2009 16:28

    Tento mazanec je výborný, jednička s hvězdičkou!

  • Táňa K.
    Táňa K. |

    21. 4. 2009 18:36

    Výborný mazanec, kyprý, měkký, přitom správně hutný. Zcela jistě ho opět upeču.

  • Petra Bukovská
    Petra Bukovská |

    15. 4. 2009 19:27

    Mazanec je skvělý. I pár dní po upečení. Moc děkuji za recept.

  • Edita Lukášová
    Edita Lukášová |

    12. 4. 2009 15:41

    Úžasný! Vyzkoušela jsem různé recepty na mazance, ale tenhle je bezkonkurenčně nejlepší... Krásně vláčný, voňavý, měkoučký a moc dobrý...

  • Jana Do.
    Jana Do. |

    10. 4. 2009 12:50

    Výborný!!! Upekla jsem včera odpoledne (těsto za mě zvládla pekárna) a dnes zbyl k snídani jen kousíček. Tak to vypadá, že dnes budu péct ještě jednou. Velká 1!

  • lili
    lili |

    9. 4. 2008 18:56

    Kvasnice jsem dala celé, ale byly v mazanci trochu cítit. Příště dám jen půl kostky. Jinak byl výborný, ovšem ten rum jsem necítila vůbec! :-)

  • šárka
    šárka |

    27. 3. 2008 21:45

    Výborný mazanec, pekli jsme poprvé, a už se těšíme, až upečeme zase. Jen nevím, proč mi popraskal. Může mi někdo poradit, jak příště vylepšit tuto vzhledovou vadu? Jinak chuťově nemá chybu!

  • Vilma
    Vilma |

    25. 3. 2008 13:09

    Velmi chválím, v pátek jsem upekla 2 bochánky dle Vašeho receptu, byly výborné, vláčné, ještě dnes jsem si vzala poslední zbytek ke kávě do práce - doporučuji všem. Můj muž byl nadšen, že i další den je vláčný a není tvrdý.

  • Lady
    Lady |

    23. 3. 2008 22:10

    Skvělý recept! Dobře se dělá a rychle se jí.Díky

  • Renáta Z
    Renáta Z |

    23. 3. 2008 01:46

    Super recept,díky moc včera jsme zkoušeli u kamarádky dnes budeme péct doma,fakt bomba...

  • Renáta Z
    Renáta Z |

    23. 3. 2008 01:42

    Děkujeme za super recept,dnes jsme zkoušeli u kamarádky zítra budeme péct doma,je to bomba...

  • Jarka
    Jarka |

    22. 3. 2008 17:17

    Právě se chystám dát mazacec do trouby,ale jen nevím zda bude 20 minut stačit ? Mám horkovzdušnou troubu - kdo prosím poradí ?

  • Celina Polívková
    Celina Polívková |

    21. 3. 2008 17:22

    Přidávám se k pochvalným odezvám - zrovna jsem dojedla jednoho jidáše z tohoto těsta a budu mít co dělat, aby zbylo na ostatní. Udělala jsem jednu obměnu, a to že místo ořechů, které zrovna nemám, jsem vmíchala do těsta k rozinkám ještě kandovaný pomeranč. Výsledek předčí všechna očekávání. Děkuju za recept.

  • Andrea
    Andrea |

    21. 3. 2008 14:45

    Děkuji za výborný recept,už jiný mazanec péct nebudu.Je vynikající

  • Šárka Vránová
    Šárka Vránová |

    9. 3. 2008 14:33

    Děkuji.Domácí pekárnu jsem dostala k vánocům,recept se chystám v ní vyzkoušet.Přeji všem krásné velikonoce.

  • Eva Bajgar
    Eva Bajgar |

    8. 3. 2008 18:58

    je to výborné dostala jsem pochvalu a je můj na celý večer snad chápete co?

  • Natal
    Natal |

    9. 2. 2008 18:36

    Zkoušeli jsme i v domaci pekarne s programem priblizne tri a pul hodiny. Je vynikajici! Davame trochu mene cukru a pridavame trochu skorice, ale to je vse jen o chuti. Na kupovany mazanec uz doma nikdo ani nevzpomene.

  • hana Šimmerová
    hana Šimmerová |

    10. 11. 2007 19:17

    Také velmi chválím recept, mazanec jsem dopekla před chvílí a už je jeden skoro pryč..

  • Petra V.
    Petra V. |

    10. 4. 2007 20:55

    Chuťově výborný mazanec, těsto jsem připravovala v domácí pekárně, zdálo se mi že málo kyne- použila jsem 1/2 kvasnic.

  • Vlasta Kopová
    Vlasta Kopová |

    9. 4. 2007 21:29

    Musím číct, že mazanec je opravdu moc dobrý, kyprý a vláčný, také nemáme rádi suché mazance..Takže děkuji moc za recept, budu péct jen tento...