Zelný eintopf aneb guláš s hlávkovým zelím

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: 5 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 600
      g vepřová plec krkovice nebo libový bůček
    • 4
      ks cibule 3 -
    • sádlo nebo olej
    • sůl
    • pepř mletý
    • 1
      lžíce paprika - sladká plnější
    • 1
      lžíce grilovací koření
    • 140
      g rajský protlak velký
    • 500
      ml vývar dle potřeby, cca
    • 600
      g hlávkové zelí na nudličky pokrájené
    • smetana ke šlehání nebo zakysaná - není nutná
    • hladká mouka nebo Solamyl - není nutné

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Na rozpáleném tuku osmažíme cibuli dosklovata, přidáme pokrájené maso na kostky a smažíme do té doby za občasného promíchání, než se dám vysmaží šťáva z masa. Pak zasypeme paprikou, kořením, přidáme protlak a ještě krátce (aby nám paprika nezhořkla) vše osmažíme.
2
Přilijeme vývar a dusíme téměř doměkka. Pak přidáme pokrájené zelí a dále dusíme do úplného změknutí masa i zelí. Dochutíme dle potřeby solí a pepřem.
3
Pokud použijeme zelí rané, bude doba dušení kratší, a pokud pozdní, doba dušení je delší.
4
Jestliže nechceme zahušťovat moukou, můžeme tekutinu zredukovat vařením bez poklice na potřebné množství nebo přidat trochu solamylu rozmíchaného v malém množství vody. Pokud zahušťujeme, tak ještě krátce eintopf provaříme.
5
Do eintopfu můžeme také vmíchat šlehačku nebo zakysanou smetanu (tu již nevaříme, aby se nesrazila). Také hotový eintopf můžeme na talíři dozdobit kopečkem zakysané smetany. Vše dle chuti každého.
6
Podáváme s knedlíky, noky nebo chlebem.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Jana Rousová
    Jana Rousová |

    24. 5. 2016 11:37

    Manžela jsem k jiné příloze než je chleba nepřemluvila, ale to nic nemění na tom, že zelný guláš neměl chybičku :-)

  • Ungerová
    Ungerová |

    18. 12. 2015 12:56

    Výborné!

  • Ela
    Ela |

    18. 1. 2015 21:34

    Guláš je skvělý.Děkuji za recept.