Tvarohové kynuté buchty

moje hodnocení:

4,0

hodnotilo: 3
doba přípravy: 240 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Centime

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 300
      g polohrubá mouka
    • 300
      g hladká mouka
    • 3
      špetka sůl
    • 1
      kostka droždí čerstvé
    • 2
      dl olej
    • 2,5
      dl mléko
    • 3
      ks žloutek
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • 100
      g cukr Moučka nebo krupice
  • Tvarohová náplň
    • 2
      ks tučný tvaroh kostka, ne vanička
    • rozinky
    • 40
      g máslo
    • 2
      ks žloutek
    • 2
      balíček vanilkový cukr
    • 2
      lžíce vanilkový pudink
  • Maková náplň
    • mák mletý
    • 1
      špetka badyán stačí jen málo
    • 1
      špetka skořice
    • mleté vlašské ořechy
    • moučkový cukr
    • 2
      dl mléko
    • krupice možné použít i mouku nebo instantní kaši
    • 1
      lžička pikantní marmeláda rybíz, maliny, apod.
  • Posypka
    • máslo
    • hladká mouka
    • moučkový cukr
    • mleté vlašské ořechy
    • švestková povidla

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
1. Těsto:
2
Smíchá se mouka, cukr a sůl. V nádobě se ve směsi udělá důlek, kam se rozdrobí kvasnice a nalije se zde část mléka, stačí trochu. Z toho, co jsme přidali do důlku, se udělá kvásek, který se rozmíchá o stěnu nádoby společně s trochou mouky. Kvásek lze udělat i zvlášť v jiné nádobě, ale je to zbytečné, jenom to špiní nádobí navíc. Kvásek se nechá vykynout, obvykle stačí 15-20 minut na teple.
3
Přidají se žloutky, zbytek mléka a olej - vše se přidává po menších částech a střídavě se to promíchává s moukou a kváskem. Nahrubo zpracovaná směs (i s hrudkami) se nechá vykynout opět cca 15 minut.
4
Poté je potřeba těsto důkladně zpracovat, ideálně na robotu nebo v domácí pekárně. Jde to zpracovat i rukou, ale trvá to dlouho. Těsto musí být úplně hladké. Takto zpracované těsto se přikryje utěrkou a nechá se na teple 2x vykynout tak, aby zhruba o polovinu zvětšilo svůj objem (mezi kynutím se mírně odspodu promíchá).
5
Po kynutí se těsto promíchá a pak je možné již lžící odebírat kousky, ze kterých se udělají placičky. Na placičky se dává náplň a pak zabalí do buchtiček, které se kladou na vymazaný plech. Buchty se mezi sebou mažou máslem a dávají se těsně k sobě.
6
Buchty se nechají opět vykynout a pak se do každé buchty shora dvěma prsty promáčkne důlek (až na plech), do kterého se pak dávají povidla a posypka.
7
Buchty se pečou asi 20 minut na 180-200°C, ale záleží na troubě.
8
2. Tvarohová náplň
9
Je potřeba použít tvaroh, který nemá příliš vody, proto jsou vhodnější kostky, které navíc můžeme zbavit vody tak, že je dáme na papír a na půl dne je zatížíme prkýnkem a něčím těžkým. Pokud bude směs moc vodnatá, může se na buchtách vytvořit zákalec.
10
Jinak stačí smíchat uvedené přisady dohromady a může se to dávat do buchet.
11
Toto množství tvarohové náplně vyjde zhruba na 1/2 - 2/3 těsta.
12
3. Maková náplň
13
Zvlášť se smíchá mák, část mléka, koření, cukr a ořechy a směs se mírně povaří. Tato směs se pak smíchá s kaší (mléko + mouka nebo krupice nebo instantní kaše) v poměru 1 díl kaše + 2 díly maková směs a může se přidat lžička pikantní marmelády. Na makové buchty už není nutné dávat povidla a posypku.
14
Do buchet je možné dávat i jinou náplň, hodí se také švestková povidla nebo povidla s mákem, důležité je, aby směs nebyla příliš tekutá.

Komentáře k receptu

  • recepty73
    recepty73 |

    26. 2. 2015 19:18

    ...povidla (případně marmeláda) jsou v kombinaci s tvarohem i s mákem vynikající ...podobné jsou i recepty: Bystřický vdolec nebo kynuté tvarohové koláče (tam je marmeláda) ...také jsou dobré švestky (i kompotované), jestli máte z povidel obavy ...přeji úspěšné pečení!

  • JanaJin87
    JanaJin87 |

    26. 2. 2015 17:49

    Zdravím, chtěla bych se jen zeptat, jestli jsou nutná ta povidla do tvarohových buchet? Tyhle kynuté buchty jsem ještě nedělala, tak netuším....

Poslední navštívené:

Abecední seznam: