Luxusní vepřový jazyk s domácím knedlíčkem

moje hodnocení:

3,0

hodnotilo: 2
doba přípravy: 50 minut
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: Leszek

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Hlavní jídlo
    • 3
      ks vepřový jazyk
    • 1
      ks cibule velká nebo 2 menší
    • 3
      ks mrkev velké
    • 2
      ks kořen petržele
    • celer polovina menšího
    • 100
      g špek
    • 1
      lžíce vepřové sádlo
    • 5
      dl horká voda
    • 1
      kelímek zakysaná smetana hustá
    • sůl
    • divoké koření Tymián (tymiánem nešetříme:)), bobkový list, celý pepř, nové koření
  • Příloha
    • houskový knedlík podle receptu: Výborné hrníčkové knedle http://www.recepty.cz/recept/vyborne-hrnickove-knedle-19106

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Jazyky omyjeme, v tlakovém hrnci rozpustíme sádlo, přidáme na kostičky nakrájený špek a jazyky orestujeme.
2
Posléze jazyky vyndáme a necháme odpočinout. Do Pascalova hrnce vložíme nakrájenou zeleninu a orestujeme. Poté přidáme koření (celé koření si dávejte do čajového pytlíku nebo do uzavíratelného sítka na čaj - nebudete poté muset hledat kuličky), vše zalijeme horkou vodou, přidáme jazyky a při nejvyšším tlaku hrnce dusíme 30 minut.
3
Poté hrnec odtlakujeme, vyndáme a oloupeme jazyky od kůže a pustíme se do tvorby omáčky. Z té se vyjmou kuličky koření a bobkový list a vše se pomixuje do konzistence kremžské hořčice. Jestli je omáčka málo hustá, tak si ji můžeme trochu svařit nebo použít mouku na zahuštění, ale to já neuznávám, omáčky je vždy dost a po rozmixování je hezky krémová :-P
4
Při vypnutém sporáku si omáčku dochutíme solí a zamícháme celý kelímek zakysané smetany.
5
Na talíř si nandáme omáčku, na ní masíčko a spolu z domácím knedlíčkem si celá rodina pošmákne. Dobrou chuť!
6
(Nekterým se zdá nechutné vařit jazyk vepře, ale stačí, když to pojmenujete vepřové masíčko, nikdo po nakrájení uvařeného jazyka zatím nepoznal, že to je jazyk a to měkoučké šťavnaté masíčko celé snědli. Nebe v hubě. ;))
7
Jako přílohu doporučuji výborné hrníčkové knedle dle zdejšího receptu dostupného na adrese: http://www.recepty.cz/recept/vyborne-hrnickove-knedle-19106

Komentáře k receptu

  • Petite
    Petite |

    11. 3. 2015 23:25

    Jistě došlo k drobnému omylu, v obou případech bychom byli ve Francii v 17. století na poli matematiky a fyziky. Jen na kulinářských stránkách Denis Papin zůstal trochu ve stínu Blaise Pascala. Žádná tragedie. My si to přeložíme.

  • goar
    goar |

    30. 8. 2014 22:47

    Pascalův hrnec je neexistující krávovina - jak jinak to popsat :))

  • Radek
    Radek |

    6. 8. 2013 22:21

    zkusil jsem poprvé, a měj jsem trochu více koření takže to bylo hodně ,,na divoko,, přidal jsem jednu lžíci povidel a opravdu luxus :D

  • QTK
    QTK |

    22. 3. 2013 15:08

    Co je to Pascalův hrnec? Já znám pouze Pascalův binomický trojúhelník...

  • michal_masek
    michal_masek |

    5. 3. 2013 11:17

    vařím jakzyk a najednou mi z toho vyjde svíčková :), ale je luxusní to se musí nechat !

  • Leszek
    Leszek |

    12. 1. 2013 12:06

    Děkuji, těší mě :-*

  • Žanetka2411
    Žanetka2411 |

    4. 11. 2012 13:27

    Fáááákt luxusní.. Dneska jsem dělala na oběd ááá , no prostě mňááááám <3 <3 <3