• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Piknik
  • Recepty.cz
  • Jidáše - medové
Napište svůj komentář k receptu

Jidáše - medové

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.6
hodnotilo: 13
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Jidáše - medové
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 250
      g hladká mouka
    • 250
      g polohrubá mouka
    • 100
      g med
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 30
      g droždí
    • 1
      ks žloutek
    • 250
      ml mléko vlažné, cca
    • sůl - špetka
    • 120
      g rozpuštěné máslo nebo sádlo
    • 2
      lžíce hnědý rum
    • citronová kůra čerstvě nastrouhaná
    • 1
      hrst rozinky nejlépe předem namočené v rumu, cca
    • bílek na potření

Postup přípravy receptu

1
Mouky smícháme se solí a citronovou kůrou v míse, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a nasypeme vanilkový cukr. Přilijeme polovinu mléka a trochu promícháme na řídkou kaši. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
2
Až nám droždí vzkypí (kvásek), přidáme zbylé vlahé mléko smíchané s medem, rum, žloutek, rozinky (nejlépe ještě pokrájené) a vše nahrubo promíchneme, pak přilijeme vlažné máslo a za pomoci vařečky vypracujeme hladké nelepivé těsto. Čím déle těsto hněteme, tím bude lepší. Mísu pak opět zakryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout cca 40 minut.
3
Po vykynutí těsto ještě jednou propracujeme, rozdělíme na menší dílky, ze kterých válíme slabší delší válečky (síla malíčku), ze kterých tvoříme různé tvary dle fantazie: spirály, šneky, motánky, preclíky, uzlíky... Ty pak skládáme na vymaštěný nebo papírem vyložený plech a necháme je ještě krátce odpočinout (stačí 10 minut).
4
Před vložením do předehřáté trouby na 180 stupňů je potřeme našlehaným bílkem a pečeme dozlatova dle velikosti cca 15-20 minut. Bílek můžeme ještě posypat skořicovým nebo vanilkovým cukrem.
5
Pokud máme rádi více sladké moučníky, nemusíme jidáše potírat bílkem, ale upečeme je bez potření dorůžova, ihned po vyndání je potřeme rozpuštěným máslem s troškou rumu a posypeme moučkovým cukrem.
6
Rozinky můžeme nahradit mandlemi nebo ořechy.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Jidáše

Jidáše

Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše

Jidáše dle časopisu F.O.O.D.

Jidáše dle časopisu F.O.O.D.

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jana Kameníková | 2. 3. 2017 15:03

    Děkuji za recept na jidášky. Podle doporučení jsem je před pečením potřela bílkem a posypala vanilkový cukrem. Krásně voní jsou nadýchané a vláčné, takže určitě dlouho nevydrží. :-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Slané pečení Sladká jídla Nejlepší dezerty Pletýnky a jidáše Chléb & placky Vegetariánské a zdravé
Pokrmy Moučníky Ostatní Sladké Pečivo Z mouky/obilovin Pro děti Bezmasá jídla Pečiva Snídaně Dopolední svačina Svačina Večeře Pečení Děti Vegetariáni Velikonoce Posvícení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílek Citronová kůra Droždí Hladká mouka Hnědý rum Med Mléko Polohrubá mouka Rozinky Rozpuštěné máslo Sůl Vanilkový cukr Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kuře královny Kálí

Kuře královny Kálí

Francouzská bramboračka

Francouzská bramboračka

Bramborák rodeo II.

Bramborák rodeo II.

Rybí pomazánka II.

Rybí pomazánka II.

Velikonoční perníčky - hned měkké

Velikonoční perníčky - hned měkké

Rychlovka čína

Rychlovka čína

Medovník z Počernic

Medovník z Počernic

Bylinkovo-okurkový nápoj

Bylinkovo-okurkový nápoj

Chilli con carne s kořením

Chilli con carne s kořením

Doporučujeme

20 minut
Halloumi z grilu na salátu

Halloumi z grilu na salátu

20 minut
Těstoviny s rajčaty a vodkou

Těstoviny s rajčaty a vodkou

70 minut
Kuřecí paličky BBQ

Kuřecí paličky BBQ

20 minut
Kosmatice naslano

Kosmatice naslano

20 minut
Koláč s ricottou a bílou čokoládou

Koláč s ricottou a bílou čokoládou

65 minut
Šneci z listového těsta se slaninou a paprikou

Šneci z listového těsta se slaninou a…

20 minut
Chřest v parmské šunce s olivovou majonézou

Chřest v parmské šunce s olivovou…

30 minut
Lososové špízy s teriyaki

Lososové špízy s teriyaki

30 minut
Domácí pribiňák s jahodami

Domácí pribiňák s jahodami

Poslední sledované recepty

295
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
91
Jahodová marmeláda (džem)
Jahodová marmeláda (džem)
51
Palačinky
Palačinky
34
Bezinkový med
Bezinkový med
32
Jednoduchý jahodový koláč s drobenkou
Jednoduchý jahodový…

Zajímavé články

Chcete krásné opálení? Tyto potraviny vám ho zajistí
Chcete krásné opálení? Tyto potraviny vám ho…
Vojtěška: Zapomenutá fialová kráska pro zdravé vaření plné chutí
Vojtěška: Zapomenutá fialová kráska pro zdravé…
Marinády na kuřecí křídla, díky kterým bude maso křehké a šťavnaté: S medem, jogurtem nebo citrusy
Marinády na kuřecí křídla, díky kterým bude maso…
Dobroty z Valašska: Víte, co jsou škračky nebo osúchy a z čeho se dělá luhačovický špaček?
Dobroty z Valašska: Víte, co jsou škračky nebo…
Samosběr jahod: Kde nasbírat jahody za poloviční cenu, než koupíte v obchodě
Samosběr jahod: Kde nasbírat jahody za poloviční…
AHA.cz Dominika Gottová: Žebrala jídlo, teď je milionářka

Dominika Gottová: Žebrala jídlo, teď je milionářka

Mimibazar Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Dáma.cz Jaká si dát předsevzetí podle znamení? Štíři potřebují odpustit, Střelci říkat ne

Jaká si dát předsevzetí podle znamení? Štíři potřebují odpustit, Střelci říkat ne

Blesk pro ženy Nadčasové boty podle Evy Pavlové: Které sluší všem bez ohledu na věk?

Nadčasové boty podle Evy Pavlové: Které sluší všem bez ohledu na věk?

Ženy.cz Mořský mermaidcore: Jak vypadá největší beauty trend roku a proč si ho zamilovat?

Mořský mermaidcore: Jak vypadá největší beauty trend roku a proč si ho zamilovat?

Blesk.cz Hackeři napadli Rock for People: Podivný symbol na pódiu!

Hackeři napadli Rock for People: Podivný symbol na pódiu!

SportRevue.cz FOTO: Martina Čechová, Radka Rosická a 35 dalších fotbalových sexy (ex)partnerek

FOTO: Martina Čechová, Radka Rosická a 35 dalších fotbalových sexy (ex)partnerek

Maminka.cz Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!

Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!

Blesk Horoskopy Šéfové ve vztahu. Kdo ze zvěrokruhu je dominantní partner a chce o všem rozhodovat?

Šéfové ve vztahu. Kdo ze zvěrokruhu je dominantní partner a chce o všem rozhodovat?

Abecedazahrady Mavuň, rostlina do sucha a horka jako dělaná: Jak ji pěstovat

Mavuň, rostlina do sucha a horka jako dělaná: Jak ji pěstovat

Další doporučené recepty:

Jidáše
Jidáše
Jidáše
Jidáše
Jidáše - drobenkové
Jidáše - drobenkové
Jidáše - sádlové
Jidáše - sádlové
Jidáše dle časopisu F.O.O.D.
Jidáše dle časopisu F.O.O.D.
Jidáše z bramborového těsta - vláčné
Jidáše z bramborového těsta - vláčné
  • Recepty.cz
  • Jidáše - medové
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí