• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ
    • Recepty.cz
    • Jidáše
    Napište svůj komentář k receptu

    Jidáše

    autor: F.O.O.D.
    0.0
    moje hodnoceni
    3.0
    hodnotilo: 8
    doba přípravy: 150 minut
    obtížnost: snadné
    Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
    Jidáše
    Jidáše
    Jidáše
    Jidáše
    Jidáše
    Jidáše
    Jidáše
    Jidáše
    6fotografií
    Nahrát fotku
     

    Tradiční kynuté pečivo, se peče na Velikonoce. Pokroucený tvar pečiva prý symbolizuje pokřivenou povahu Jidáše, smotat je můžete jakkoli. Chutnat budou stále skvěle.

    Suroviny

    24 porce
      • 25
        g droždí čerstvé
      • 80
        g cukr krupice
      • 300
        ml smetana ke šlehání
      • 500
        g hladká mouka + na pomoučnění
      • 70
        g máslo změklé
      • 2
        ks žloutek
      • 1
        špetka sůl
      • 1
        špetka muškátový květ
      • 1
        lžička citronová kůra
      • olej na vytření mísy
    • na potření:
      • 1
        ks vejce
      • 2
        lžíce med
      • 1
        lžíce máslo

    Postup přípravy receptu

    1
    V misce rozetřete droždí se lžičkou cukru na hladkou kašičku. Zalijte 100 ml vlažné smetany, přimíchejte lžíci mouky a nechte stát na teplém místě 5 minut, až vzejde kvásek.

    RADA: Podívejte se na VIDEO, jak udělat kvásek

    2
    Do mísy dejte všechny zbylé suroviny. Máslo pokrájejte na kostičky, stejně jako žloutky by mělo mít pokojovou teplotu, smetanu předem ohřejte na tělesnou teplotu. Do mísy přilijte kvásek, promíchejte a zpracujte (alespoň 10 minut) na hebké, hladké a pružné těsto. Použijte robot s hnětacím hákem nebo vařečku a lidskou sílu. Těsto dejte do mísy vytřené olejem, překryjte utěrkou nebo fólií a nechte v teple kynout asi 1 hodinu.
    3
    Vykynuté těsto znovu krátce zpracujte na lehce pomoučněné pracovní ploše a rozdělte na 24 stejných dílů. Z každého vyválejte tenký váleček a vytvarujte uzlíky. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vejcem a nechte překryté fólií ještě 30 minut kynout.

    RADA: VIDEO, jak na nekynuté lívance bez vajec!

    4
    Troubu předehřejte na 190 °C a vykynuté jidáše pečte 15 minut. Mezitím ohřejte med a rozpusťte v něm máslo. Směsí pak ihned po upečení jidáše potřete.
    5
    Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (Duben/2019)

    RADA: Chci si koupit aktuální číslo nebo předplatit časopis F.O.O.D.

    Podělte se s přáteli o recept

    Podobné recepty

    Jidášovy provazy

    Jidášovy provazy

    Jidáše

    Jidáše

    Jidáše dle časopisu F.O.O.D.

    Jidáše dle časopisu F.O.O.D.

    Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

    Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
    Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

    Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

     

    Komentáře k receptu

    • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
    Vyberte, co chcete vytisknout
    Kategorie: Dezerty Sváteční pečení Pletýnky a jidáše FOOD
    Pečení Slovník pojmů
    Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Droždí Hladká mouka Máslo Med Muškátový květ Olej Smetana ke šlehání Sůl Vejce Žloutek

    Jak udělat kvásek

    Podělte se s přáteli o recept

    Mohlo by vám zachutnat

    Višňový šlehačkový dort

    Višňový šlehačkový dort

    Zapekané brambory s pórkem

    Zapekané brambory s pórkem

    Alpský Kaiserschmarrn

    Alpský Kaiserschmarrn

    Vánoční rybí polévka

    Vánoční rybí polévka

    Biskupský chlebíček

    Biskupský chlebíček

    Jerky - sušené maso

    Jerky - sušené maso

    Pudingovo-ovocný koláč

    Pudingovo-ovocný koláč

    Česneková surimi (krabí) pomazánka

    Česneková surimi (krabí) pomazánka

    Krkovička s bylinkovým máslem

    Krkovička s bylinkovým máslem

    Doporučujeme

    15 minut
    Topinky s hráškovým pestem a vajíčkem

    Topinky s hráškovým pestem a vajíčkem

    35 minut
    Zapečené brambory s uzeným

    Zapečené brambory s uzeným

    110 minut
    Citronový dort s třešněmi

    Citronový dort s třešněmi

    60 minut
    Candát s chřestem

    Candát s chřestem

    60 minut
    Vegetariánské špízy s feta sýrem na grilu

    Vegetariánské špízy s feta sýrem na…

    5 minut
    Zelené smoothie s pampeliškovými květy

    Zelené smoothie s pampeliškovými květy

    30 minut
    Rychlé červené kari s krevetami

    Rychlé červené kari s krevetami

    20 minut
    Brusinkové "blondýnky"

    Brusinkové "blondýnky"

    Jak udělat kvásek

    Poslední sledované recepty

    46
    Holandský řízek - sekaný vepřový řízek se sýrem
    Holandský řízek - sekaný…
    26
    Tvarohová bábovka
    Tvarohová bábovka
    26
    Míša řezy
    Míša řezy
    25
    Mechový dort s mascarpone
    Mechový dort s mascarpone
    21
    Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
    Nejlepší sekaná na světě…

    Zajímavé články

    Ananasové řezy, pařížské i punčové: Upečte si ty nej retro moučníky!
    Ananasové řezy, pařížské i punčové: Upečte si ty…
    Nejkrásnější dorty světa inspirované filmy a pohádkami: Poznáte oblíbené hrdiny stříbrného plátna?
    Nejkrásnější dorty světa inspirované filmy a…
    Ze zbytků palačinek můžete čarovat: Zkuste šneky, nudle nebo je zapečte
    Ze zbytků palačinek můžete čarovat: Zkuste šneky,…
    Konec plýtvání: Martin Škoda nakrmí ze zbytků sebe i své kolegy
    Konec plýtvání: Martin Škoda nakrmí ze zbytků…
    Jídlo na dva dny: Tradiční recepty, které druhý den chutnají ještě lépe
    Jídlo na dva dny: Tradiční recepty, které druhý…

    Sledujte nás

    AHA.cz Krausová nevybíravě o Ulici: Takové peklo nezažila!

    Krausová nevybíravě o Ulici: Takové peklo nezažila!

    AHA.cz Dagmar Havlová (68): NEUSTÁLA NECHUTNÝ ÚTOK

    Dagmar Havlová (68): NEUSTÁLA NECHUTNÝ ÚTOK

    AHA.cz Deník Aha! 23.4.2021

    Deník Aha! 23.4.2021

    Dáma.cz Jak ovlivní období Býka ostatní znamení zvěrokruhu? Co vás čeká v květnu?

    Jak ovlivní období Býka ostatní znamení zvěrokruhu? Co vás čeká v květnu?

    Dáma.cz Bára Nesvadbová: Krásu si udržuji falešným zpíváním a milováním v peřinách

    Bára Nesvadbová: Krásu si udržuji falešným zpíváním a milováním v peřinách

    Ženy.cz Synové slavných topmodelek: Který z nich je největší fešák?

    Synové slavných topmodelek: Který z nich je největší fešák?

    Maminka.cz Marie Doležalová: Celé léto jsem tajila, že znovu čekáme zázrak

    Marie Doležalová: Celé léto jsem tajila, že znovu čekáme zázrak

    Reflex.cz Václav Klaus vs. Petr Fiala: Devět otázek na prvního a posledního předsedu ODS

    Václav Klaus vs. Petr Fiala: Devět otázek na prvního a posledního předsedu ODS

    E15.cz Z černé skládky městský park. Jak a kdy se promění pláň Rohanského ostrova

    Z černé skládky městský park. Jak a kdy se promění pláň Rohanského ostrova

    Abecedazahrady Nejkrásnější kuchyňky na zahradu pro děti: 30 nápadů, jak si je vyrobit. Inspirujte se

    Nejkrásnější kuchyňky na zahradu pro děti: 30 nápadů, jak si je vyrobit. Inspirujte se

    Další doporučené recepty:

    Jeřabiny v sirupu
    Jeřabiny v sirupu
    Ježatá kolečka
    Ježatá kolečka
    Jidáše
    Jidáše
    Jidáše - drobenkové
    Jidáše - drobenkové
    Jidáše - medové
    Jidáše - medové
    Jidáše - sádlové
    Jidáše - sádlové
    • Recepty.cz
    • Jidáše
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí