Mini bochánky (mazance) - cukrové

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto na 10 - 14 kusů
    • 300
      g polohrubá mouka
    • 200
      g hladká mouka
    • 80
      g cukr krupice
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 30
      g droždí
    • 1
      lžička citronová kůra - čerstvě nastrouhaná, cca
    • 120
      g sádlo rozpuštěné, vlažné (lze použít i máslo)
    • sůl - špetka
    • 260
      ml mléko vlažné, cca
    • 2
      lžíce hnědý rum cca
    • 1
      hrst rozinky dle chuti, cca
    • mandle - nemusí být
  • Dále
    • rozpuštěné máslo na potření minimazanečků
    • moučkový cukr na posypání minimazanečků

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mouky smícháme v míse se špetkou soli a citronovou kůrou, uprostřed uděláme hlubší důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přisypeme cukry a zalijeme větší částí vlahého mléka. Jemně střed mouky promíchneme, aby se nám smíchalo droždí s mlékem a cukrem a necháme vše pod utěrkou na teplém místě odpočinout.
2
Až droždí nabude a začne vytvářet bublinky (kvásek), přidáme do mísy rum a zbylé mléko, trochu směs promícháme a zalijeme vlahým rozpuštěným sádlem. Vařečkou vypracujeme hladké na mísu se nelepící těsto, během míchání vařečkou do těsta zapracujeme i nasekané mandle a rozinky (nejlépe předem namočené v rumu).
3
Čím déle mícháme a vháníme tak vzduch do těsta, tím lépe. Bochánek syrového těsta necháme necháme na teplém místě pod utěrkou cca 45 minut kynout. Po vykynutí těsto opět propracujeme, rozdělíme na stejně velké dílky, ze kterých v dlaních "ukoulíme" malé hladké bochánky, které klademe na pomaštěný nebo pečícím papírem vyložený plech a takto připravené je necháme ještě cca 15 minut odpočívat.
4
Pak je vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme dorůžova dle velikosti bochánků 15-20 minut. Po vyndání z trouby je ihned potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Necháme vychladnout. K rozpuštěnému máslu můžeme přidat i trochu rumu.
5
Sádlo dá těstu vláčnost a lehkost, ale pokud chceme, můžeme do těsta místo něj dát i máslo. Těsta je tak akorát na jeden plech minimazanečků, kdy je klademe kousek od sebe, jelikož ještě nabudou.
6
Jednoporcové bochánky poslouží nejen jako výslužka pro koledníky, ale i jako dobrý moučník, snídaně či svačina do ruky během celého roku. Na ty velikonoční můžeme ještě ostrým nožem naříznout kříž.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.