Kouzlo domácího čerstvého pečiva je neodolatelné stoupá počet těch, kteří kvůli němu zainvestují i do domácí pekárny. Recepty jsou dostupné jak pro ně, tak i pro ty, kteří si své housky upečou klasické v troubě.
Housky nebo rohlíky se připravují z kynutého těsta, ovšem recepty se mohou zásadně lišit. Uvádí se nejen rozdílné poměry, ale také jiný druh mouky, droždí čerstvé či sušené a někdy také z nekynutého těsta pomocí kypřidla.
Housky a rohlíky se s oblibou pečou pro chuť skutečně čerstvého poctivého pečiva, a kde kdo neodolá houskám ještě teplým. Chutnat vám budou na snídani, k svačině nebo jako přílohu k zakousnutí hlavního chodu. Kromě housek si můžete upéct také domácí chleba.
Přísady dáme do domácí pekárny a necháme vypracovat a vykynout těsto. Vyndáme, rozdělíme asi na 8 kousků a upleteme housky. Necháme 20 minut kynout,... více o Tmavé housky pro domácí pekárnu
Vše zaděláme v těsto a necháme vykynout. Po vykynutí pleteme houstičky, potíráme rozšlehaným vajíčkem, sypeme solí a kmínem nebo mákem nebo strouhaným... více o Housky
Do hladké mouky dáme vykynutý kvásek (mléko, droždí, lžíce cukru, lžíce mouky), přidáme vejce, rozpuštěný tuk, mléko, sůl, trochu cukru a vypracujeme... více o Domácí rohlíky od Hodinářů
Všechny suché přísady smíchat, kvasnice rozpustit ve vodě (suché kvasnice netřeba rozpouštět) a nalít do smíchané směsi, přidat máslo a vypracovat... více o Bageta nebo housky
Vše nalijeme a nasypeme do formy dle pořadí a vložíme do pekárny, program nastavíme na Těsto. (Pokud se nám zdá těsto lepivé, nebo suché, přidáme... více o Nejjednoduší rohlíky z domácí pekárny
Vše zaděláme na těsto a necháme vykynout. Po vykynutí pleteme housky, položíme na plech a necháme ještě cca 30 - 40 min. kynout, pak potíráme... více o Vynikající domácí housky
Uvaříme brambory ve slupce a dáme vychladit. V míse utřeme droždí s cukrem, přidáme na jemno nastrouhané brambory, mouku, krupici, sůl, česnek,... více o Bramborové housky
Mouku dáme do mísy, uděláme v ní důlek, rozdrobíme do něj droždí,, přidáme cukr a trochu vlažného piva, vejce, mísu přikryjeme utěrkou a necháme... více o Pivní preclíky, housky, rohlíky
Postup v domácí pekárně: do pekárny postupně přidáme suroviny v pořadí: mléko, olej, mouky, sůl, do opačného rohu droždí a cukr. Program těsto nebo... více o Špaldové housky
Vše smícháme v misce a pak naložíme např. do šálků a vložíme do mikrovlnné trouby na 6 minut (800 W).... více o Housky (DUKAN)
Z trošky piva a droždí uděláme kvásek. Až bude dělat bubliny, je hotový. Do mísy nasypeme mouku a sůl, uprostřed uděláme důlek, do něj dáme kvásek,... více o Pivní rohlíky podle Ládi Hrušky
V míse smícháme obě mouky s cukrem a solí, přidáme nastrouhané brambory, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme ho vanilkovým... více o Makovky - sladké housky
Začneme těstem, které bude potřebovat vykynout. Smícháme si kvasnice s vlažným mlékem a lžičkou cukru. Necháme 2 minuty odstát dokud se na kvásku... více o Houstičky se sýrem a slaninou
V malé misce část vody rozmícháme s cukrem, droždím a trochou mouky a kvásek necháme asi 20 minut kynout. Do mísy na těsto dáme mouku, vodu, olej a... více o Bulky se sýrem, solí nebo semínkem
Z droždí, cukru a trochy mléka připravíme kvásek, necháme v teple 20 minut vzejít. Do mísy dáme mouku, olej vejce, sůl a vzešlý kvásek. Poté... více o Rohlíčky a pletýnky
Suroviny dáme do pekárny a pustíme program těsto. Necháme vykynout. Vytvarujeme bagety, dáme do forem na pečení baget a necháme chvilku kynout.... více o Bagety z pekárny
V míse smíchejte 350 ml vlažné vody a droždí. Postupně přisypávejte mouku a hněťte, až vznikne hladké nelepivé těsto. Mísu přikryjte utěrkou a těsto... více o Focaccia s bylinkami, olivami a pečeným česnekem
Rozdrobené droždí rozmíchejte v malé misce s cukrem, přilijte asi čtvrtinu vlažného mléka a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Do větší mísy vsypte... více o Housky
Vychladlé oloupané brambory najemno nastrouhejte do mísy. Přidejte obě mouky a sůl. V hrnku promíchejte rozdrobené droždí s 200 ml vlažné vody a s... více o Ušatá špaldová bageta
Den předem si připravte preferment(rychlý kvásek). Droždí rozmíchejte ve vodě (nebo sušené v mouce) a promíchejte s moukou a (333g) a vodou (333ml) v... více o Burgerové bulky
Mléko promíchejte v míse s droždím a cukrem a nechte pár minut na teple stát, až se začnout tvořit bubliny. Ve velké míse zpracujte rukama mouku se... více o Máslové briošky
Do podmáslí rozdrobíme drozdí, přidáme fenykl a kmín, ocet, obě mouky, rozdrobenou nivu, sůl a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Těsto necháme... více o Dalamánky s Jihočeskou nivou
Do mísy nasypte mouku, přidejte cukr, sůl, droždí a dobře rozmíchejte. Máslo rozpusťte v kastrůlku, přilijte k němu mléko a vše vlijte k mouce.... více o Burgerové housky (bulky)
Mouku nasypte do mísy, promíchejte s cukrem, solí a sušeným nebo rozdrobeným droždím. V kastrůlku rozpusťte máslo a přilijte k němu mléko, směs by... více o Briošky na hot dog
Do mísy nasypte mouku a promíchejte ji se solí. Ve vlažném mléce (nebo vodě) rozmíchejte droždí, v kastrůlku rozpusťte máslo a obojí přilijte k mouce.... více o Domácí špaldové rohlíky
Mouku, cukry, kůru, sůl a další suroviny dle vlastního výběru (kandované ovoce, ořechy...) nasypeme do mísy a promícháme, uprostřed uděláme důlek, do... více o Bramborový věnec II.
Mouku v míse smícháme se solí, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme krupicový cukr, rozdrobíme droždí a... více o Jidáše - drobenkové
Těsto rozválíme na plát. Plát potřeme vejcem a posypeme kořením, které nám chutná. Rádýlkem nakrájíme na delší pásky, široké alespoň 1 cm. Před... více o Kořeněné spirály
Mouku dáme do mísy, uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, trochu smetany a necháme droždí rozpustit. Pak přidáme ostatní... více o Skořicové rohlíčky
Tvrdý sýr nastrouháme najemno, oloupané mandle nastrouháme nebo nasekáme nahrubo. Přidáme ostatní suroviny a vytvoříme těsto. Necháme chvíli vychladit... více o Mandlové slané pečivo
Troubu předehřejte na 140 °C. Oříšky najemno umelte. V míse ušlehejte bílky, nejlépe elektrickými metlami, hodně dotuha. Postupně k nim zašlehejte... více o Arašídové houstičky
Mouky smícháme se solí a citronovou kůrou v míse, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a nasypeme vanilkový cukr. Přilijeme polovinu... více o Jidáše - medové
**1)** V pár lžicích z 1/2 litru vlažné vody rozpusťte droždí a špetku cukru. Zbylou vodu utřete v míse s rostlinným tukem a do této směsi vmíchejte... více o Bagely
Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které posypeme cukrem, přilijeme trochu mléka, maličko promícháme na... více o Škvarkové pečivo - housky, šneci, uzly... nejen z remosky
Dáme si předehřát troubu na 200 stupňů Celsia. Čtvrt litru vlažné vody, mouky, prášek do pečiva a sůl smícháme. Můžeme přidat špetku cukru, ale není... více o Celozrnná focaccia bez kynutí
Výše zmíněné ingredience smíchejte, těsto dejte do olejem vymazané skleněné (silikonové) formy, zakryjte a bez kynutí vložte do NEpředehřáté trouby,... více o Domácí chléb pečený v troubě
Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukry a vyšleháme vše do pěny, přidáme olej, přesnídávky nebo rozvary či pyré a promícháme. Přisypeme mouku se... více o Buchta (koláč) z přesnídávek - jednoduchá a vláčná
Tvarohová náplň: tvaroh v misce smícháme s cukrem, pudinkem a nastrouhanou mrkví. Mouky smícháme s vanilkovým cukrem, solí, kůrou v míse. Uprostřed... více o Mini bochánky (mazance) - plněné
Zelná směs: na malém množství oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, k té přisypeme pokrájenou slaninu a dále smažíme. Když je i slanina... více o Listové šátečky se zelím (zelnou směsí)
Ančovičky a rajčata necháme okapat a nakrájíme na kousky. Olivy nakrájíme na čtvrtky nebo kolečka. V troše vlažné vody smícháme kvasnice s cukrem a... více o Ochucené housky
V kastrůlku rozmícháme na mírném plameni za stálého míchání máslo s mlékem, cukrem, kakaem a pudinkovým práškem (plnější lžíce). Vše necháme krátce... více o Jednoduchá vařená poleva
Suroviny dáme do domácí pekárny tak, jak jdou za sebou na seznamu . Na pekárně navolíme program TĚSTO. Když se nebude dělat v pekárně, tak kvásek a... více o Oblíbené houstičky
Mouky nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme žloutek a cukr a přilijeme vlažné mléko, mírně promícháme na... více o Babičky škvarkoví šneci
Do misky si nasypeme 500 g mouky, přidáme 15 g soli, cukr, balíček droždí a vmícháme vodu se sádlem (vlažné). To celé důkladně promícháme a necháme... více o Chlebovky z žitné mouky (pro alergiky - bez pšenice, vajec, mléka)
Tradiční francouzská bageta je náročná na přípravu, co se času týká. Ovšem pokud chcete dosáhnout perfektního výsledku, nelze čas nijak ošidit.... více o Francouzská bageta
Mouku smíchejte s droždím a cukrem. Pak přidejte sůl a vodu a vypracujte hladké těsto. Nemělo by se vám lepit, podle potřeby přidejte ještě mouku. Dno... více o Chorizové chlebánky - TAPAS
Máslo, žloutky a oba cukry ušleháme do pěny, přidáme mouku a sníh z bílků. Nakonec přimícháme rozinky a kůru. Dáme do vymazané a vysypané formy (dávka... více o Jiříkův biskupský chlebíček
Z mouky, prášku do pečiva, másla a Nivy uděláme drobenku, do které přidáme žloutek a smetanu. Vypracujeme hladké těsto, které necháme cca hodinu... více o Nivové sušenky (slané cukroví)
Remosku můžeme vyložit pečícím papírem, na který nalijeme cca 4 lžíce oleje nebo budeme kuličky z kynutého těsta vkládat rovnou do remosky s olejem. ... více o Dukátové buchtičky z remosky s vanilkovým krémem
Ve 100 ml vlažného mléka rozpustíme kvasnice a část cukru. Smícháme mouky, sůl, zbylý cukr, přidáme máslo, rozpuštěné kvasnice a začneme zpracovávat.... více o Kaštanové housky
Rozšleháme droždí s mlékem a necháme vykvasit. Poté všechny ingredience smícháme a zpracujeme těsto. Dáme do igelitového pytlíku, až pytlík vyplave,... více o Sádlová kolečka
V míse smícháme mouky, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru, uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr krupici a rozdrobíme droždí, které... více o Jidáše z bramborového těsta - vláčné
Do misky nasypeme mouku, cukr, žloutky, rozpuštěný tuk, kvásek, citronovou kůru, špetku soli, zaděláme vlažným mlékem (mléko podle potřeby, aby bylo... více o Rohlíčky k čaji a kávě (loupáky)
Do mísy nasypeme obě mouky, sůl, vanilkový cukr a citronovou kůru. Promícháme a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme moučkový cukr, který... více o Švestkové šátečky s povidly
V míse smícháme obě mouky s cukrem a solí, přidáme nastrouhané brambory, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme ho vanilkovým... více o Makovky - sladké housky