Domácí houstičky ze sušeného droždí

moje hodnocení:

4,2

hodnotilo: 5
doba přípravy: 120 minut
počet porcí: 12 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: MartinaH123

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 7
      g sušené droždí
    • 300
      ml mléko
    • 1
      lžička moučkový cukr
    • 500
      g hladká mouka
    • 2
      lžička sůl
    • 1
      ks žloutek
    • 2
      lžíce máslo rozpuštěné
    • 1
      ks rozšlehané vejce
    • 1
      lžíce hrubá sůl na posyp
    • 1
      lžička mák na posyp

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Nejdřív připravte kvásek:
2
Do zadělávací mísy nasypte sušené droždí a zalijte ho 100 ml vlažného mléka, přidejte cukr, 100 g mouky, rozmíchejte a nechte asi 10 minut odpočívat na teplém místě, než vyběhne kvásek.
3
Poté prosejte ke kvásku zbylou mouku, přidejte žloutek, sůl, rozpuštěné, ale ne horké máslo a zbylých 200 ml teplého mléka a promíchejte. Vypracujte hladké těsto (věnujte mu 10 minut práce svých rukou, případně 5 minut práce vašeho elektrického hnětače). Nakonec prohněťte těsto ještě na vále. Výsledkem by mělo být hladké a hebké těsto, které příliš nelepí. Nepřidávejte zbytečně mouku ani mléko, ať si nerozhodíte optimální poměr. Propracované těsto dejte zpátky do mísy, posypte moukou, zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo, kde během hodiny vykyne – zdvojnásobí svůj objem.
4
Vykynuté těsto rozdělte na 12 stejných dílů a každý z nich ještě na tři díly. Pak z nich uválejte tenčí válečky, které vám pak půjdou krásně uplést do copu. Konce každé houstičky smáčkněte a podstrčte pod ni, aby se vám nerozplétala. Upletené houstičky klaďte na plech vyložený pečicím papírem, nechte mezi nimi dost místa, zakryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout. Pak je potřete prošlehaným vejcem a posypte mákem nebo hrubou solí.
5
Rozpalte troubu na 200 °C. Housky pečte cca 15 minut ve spodní části trouby. Upečené přendejte na mřížku a nechte vychladnout.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Jovey
    Jovey |

    10. 1. 2017 13:47

    Dám 1*

  • Jovey
    Jovey |

    10. 1. 2017 13:46

    Poprvé jsem zkoušela péct z kynutého těsta v troubě a super, povedly se první pokus. Děkuji za recept. :-)

  • Danuška71
    Danuška71 |

    30. 5. 2016 23:08

    Já jsem se uklikla, nechtěla jsem dát 5 jako ve škole, nýbrž plný počet bodů. Mrzí mě to. Těsto je vynikající, vláčné, udělala jsem bochánky :-)

  • Catherly
    Catherly |

    8. 4. 2016 15:19

    Skvělý recept, houstičky nám moc chutnaly :-)

  • Catherly
    Catherly |

    8. 4. 2016 15:19

    Děkuji za recept, houstičky jsou křehké, poprvé jsem dělala jen z poloviny, nyní chybu napravuji, hned byly pryč :) přidávám i obrázek.