Domácí hranolky ala McDonald

moje hodnocení:

3,0

hodnotilo: 1
doba přípravy: 60 minut
počet porcí: 6 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: GiMa

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Rád bych Vám představil recept na domácí hranolky ala McDonald. Určitě víte, co tím myslím. Zvenku křupavé a uvnitř vláčné. Recept jsem převzal z jakéhosi amerického serveru o fast foodech. Je to sice celkem pracné, ale výsledek stojí za to.
2
Jako první oloupete brambory (lepší jsou moučné) a nakrájíte na tenké hranolky. Můžete ručně, mřížkou nebo WS kráječem a následně je propláchněte.
3
Na sporák si přichystejte hrnec s vodou a do ní přidejte 2 lžíce octa. Nepřidávejte do vody sůl. Až voda dosáhne varu, přidejte tam hranolky a vařte cca 2 minuty. Tak, aby zlehka změkly, ale nebyly uvařené. Poté je slijte, osušte a nechte vychladnout.
4
Dalším krokem je předsmažení. Rozpalte si na pánvi olej tak, aby byly hranolky ponořené, kdo má fritézu, tak fritézu (tam je možné je dělat po větších várkách). A vhoďte cca 1 porci hranolek. Lepší je jich dát méně, aby se vám zbytečně neochladil olej. Takto smažte cca 2-3 minuty. Vyndejte na papírovou utěrku, osušte a nechte vychladnout. Takto máte přichystané předsmažené hranolky. Ty je možné dále zpracovat nebo je zamrazit na později, kdybyste jich náhodou udělali moc.
5
Konečně poslední fáze smažení. Znovu rozpalte olej a smažte po porcích stejným způsobem jako předtím, ale cca 4-5 minut, dokud nezezlátnou a nevytvoří se křupavá kůrčička. Pokud použijete fritézu, můžete už dělat jako běžné předsmažené hranolky ve větší dávce.
6
Případně kdo je nechce tak mastné, už není nutné je smažit v oleji, ale můžete je také dodělat na plechu s pečícím papírem v troubě při teplotě 200 stupňů. Akorát pečení trvá cca 10 minut.
7
Na závěr posolit a může se podávat. Budete mít krásné hranolky s kůrčičkou zvenku a uvnitř vláčné. :-)

Komentáře k receptu

  • indianek
    indianek |

    25. 3. 2017 23:04

    Hranolky vzdy smazim na dvakrat, jak popisuje tento recept.

  • indianek
    indianek |

    25. 3. 2017 23:04

    Hranolky vzdy smazim na dvakrat, jak popisuje tento recept.

  • Tryda
    Tryda |

    20. 3. 2015 17:16

    Dík za recept a rejpalum, nebo snad rypalum :-)) zdar

  • Lajka
    Lajka |

    17. 3. 2015 11:17

    Změní se správnou češtinou chuť hranolku?

  • K.K.
    K.K. |

    14. 3. 2015 01:12

    Naučte se laskavě česky !!! "Tak aby zlehka změkli, ale nebyly uvařené." - hranolky = aby změkly "kdyby jste jich náhodou udělali moc.." = kdybyste Vyšel /vyšla jste z 5. třídy pomocné školy, nebo jste kazašský imigrant ?! :-X