Vánočka

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: 45 minut
počet porcí: 1 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: F.O.O.D.

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 230
      g hladká mouka
    • 100
      g polohrubá mouka
    • 20
      g droždí
    • 115
      ml mléko polotučné
    • 60
      g cukr krystal
    • 70
      g máslo
    • 1
      špetka sůl
    • 2
      ks vejce
    • 1
      hrst rozinky
    • 1
      hrst mandle
    • mandle plátky na ozdobení
    • moučkový cukr na dokončení

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do mísy prosejte oba druhy mouky, uprostřed udělejte důlek, do něj rozdrobte droždí a přilijte asi 2/3 vlažného mléka. Lehce promíchejte a nechte v teple vzejít kvásek, trvá to asi 20 minut. Pak přidejte cukr, máslo, sůl a 1 vejce, přilijte zbylé mléko a vypracujte vláčné těsto. Nakonec vmíchejte rozinky s mandlemi a nechte 30 minut kynout.
2
Troubu předehřejte na 160°C, plech vylože pečicím papírem. Těsto rozdělte na 6 dílů, které vyválejte na stejně silné prameny. Na jednom konci je spojte tak, abyste na každé straně měli 3 prameny a upleťte vánočku. Oba vnější prameny vždy překřižte a položte do středu - když se podíváte na pracovní plochu, vnější prameny se po překřížení dostanou doprostřed. Prameny, které byly původně druhé, se teď staly vnějšími, opět je překřižte a položte do středu. Další vnější prameny (původně vnitřní) opět překřižte směrem do středu a pokračujte, dokud není celá vánočka zapletená. Konce spojte.
3
Přesuňte vánočku na plech, přikryjte utěrkou a nechte ještě hodinu kynout. Potřete ji rozšlehaným vejcem, posypte plátky mandlí a pečte asi 45 minut dozlatova.

RADA: Jak upéct dokonalou vánočku?

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další doporučené recepty: