Jednoduchý koláč s jablkovými povidly a tvarohem

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 6
doba přípravy: 120 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Di

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 2
      hrnek polohrubá mouka (velikost cca 3dcl)
    • 1
      hrnek cukr krupice včetně vanilkového cukru
    • 1
      ks máslo 0,5 kostky, nebo Hera
    • 1
      ks prášek do pečiva
    • 2
      ks vejce
    • mléko dle potřeby
  • Nebo jogurtové těsto
    • 1
      kelímek jogurt velký (1/2 kg) - např. Hollandia
    • 1
      kelímek polohrubá mouka
    • cukr 1/2 kelímku
    • 2
      ks vejce
    • 1
      ks prášek do pečiva
  • Povidla
    • jablka
    • med
    • citron
  • Tvarohová náplň
    • 2
      ks tvaroh
    • 2
      ks vanilkový cukr
    • 2
      ks vejce
    • vanilkový pudink trochu
  • Na ozdobu
    • ořechy nebo mandle
    • rozinky

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Také Vám na zahradě padají jablka a už nevíte co s nimi? Zkuste tento jednoduchý koláč.
2
Nejprve si uvařte povidla: vykrájejte spoustu jablek, rozvařte je s rozkrájeným citrónem, vyduste vodu a oslaďte medem (jste-li na sladké, přidejte ještě trochu cukru). Citron vyndejte.
3
Potom udělejte z mouky, tuku a cukru drobenku. Jeden hrnek odeberte a dejte stranou. Do zbylé drobenky přidejte vejce, prášek do pečiva a tolik mléka, aby se hmota dala nalít na vymazaný a vysypaný plech (chcete-li mít těsto hodně tenké, udělejte ho z 3/4 uvedené dávky). Střídavě do pruhů navršte na koláč povidla a tvaroh (nebo jenom povidla). Povidla ozdobte ořechy nebo mandlemi, tvaroh rozinkami (nemusí být). Posypte zbylou drobenkou a upečte. Na rozdíl od kynutého koláče, můžete se v tomto případě pustit hned do teplého.
4
Chcete-li dělat těsto s jogurtem, rozpusťe v jogurtu cukr, pak přidejte mouku a prášek nakonec vajíčka. Další postup je stejný, jen musíte udělat samostatně drobenku. Pokud Vám zbytou povidla, zavařte si je na zimu nebo je uschovejte na kratší dobu v lednici.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Di
    Di |

    6. 4. 2016 06:54

    Pruhy děláme na těsto sáčkem s ustřiženým rohem nebo zdobičkou vedle sebe. Nejdříve uděláme třeba proužky z povidel (méně se roztékají) a pak mezi ně přidáme tvaroh. ;-)

  • Kamca
    Kamca |

    9. 12. 2010 12:57

    Nejsem tak uplne v otm uzasna...ale pokldat tvaroh nebo povidla na tekute testo...to se spis propadne nez abych vrstvila ????

  • Kamca
    Kamca |

    9. 12. 2010 12:56

    jak se mysli stridave do pruhu? takze ne vedle sebe..je tma navrste..takze povidla tvaroh povidla..proste jak mi to vyjde.. jop dobrea co mam dat jako prvni na to testo? tvaroh nebo povidla?

  • Kamca
    Kamca |

    9. 12. 2010 12:55

    jak se mysli stridave do pruhu?

  • recepty73
    recepty73 |

    28. 10. 2010 18:52

    Do části těsta přidávám ještě kakao.Jablečný rozvar je super :-) a do teplého se pustím klíďo i do kynutého koláče :-)

  • Kateřina Šimková
    Kateřina Šimková |

    4. 6. 2009 11:16

    Pekla jsem včera z jogurtové varianty a trochu si recept upravila, aby byl "zdravější" - klidně se nebojte místo obyč mouky použít špaldovou a hnědý nerafinovaný cukr (jde i na drobenku, je pak zlatavá, i když není upečená :o)) Tvaroh jsem osladila trochu víc, ale dala jen jedno vejce. Nejlepší je až dnes - hezky uleželý a vláčný :o) Děkuji za fajn recept!

  • ladislava staffenová
    ladislava staffenová |

    30. 4. 2009 23:13

    Dneska jsem ho upekla, v té tvarohové i povidlové verzi a byl výborný. Jen pro případné kuchaře uvádím, že v elektrické horkovzdušné troubě jsem pekla asi na 170 °C 25 minut, pak jsem vypnula teplotu a při zapnutém ventilátoru nechala 10 min.dojít, po vypnutí i ventil.ještě 5 min.v troubě. Ale stejně je to jen orientační, každá trouba je jiná. Každopádně moc dobré

  • Hana Koukalová
    Hana Koukalová |

    30. 4. 2009 16:32

    Předtím než jsem našla tento recept, tak jsem dva kynuté povidlové koláče vyhodila ! Tento je úúplně super, jednoduchý a výborný, děkuji za něj :-)

  • Jana Kubáčková
    Jana Kubáčková |

    2. 3. 2009 13:09

    Pekla jsem klasickou verzi - bez jogurtu - a koláč je moc dobrý. Co mě opravdu nadchlo jsou jablková povidla - v kombinaci s tvarohem prostě vynikající. Jedině příště už nebudu nahoru dávat drobenku, připadá mi to zbytečný.

  • Jana Kufrova
    Jana Kufrova |

    26. 11. 2006 01:02

    Moc dekuju za recept, kolac je uplne lahodny!